Maas theater dans podium

Talent

Talent ontwikkelen zit in het DNA van Maas. Bij al onze workshops dagen we kinderen en jongeren uit hun artistieke talenten te ontwikkelen. Aan de Maasproducties werken veel net en bijna afgestudeerde acteurs en dansers mee. Voor professionele makers hebben we twee trajecten: Voor de leeuwen en Loslopend wild. We dagen nieuwe makers uit te denken over ons publiek. Wat was ooit je lievelingsverhaal, waar was je als kind ooit bang voor en kan je op je veertigste nog steeds een puber zijn? Jong zijn inspireert, roept speciale vragen op en is voor steeds meer makers een interessant onderwerp. Bij het Maaspodium betrekken we jong talent actief bij de programmering met FRESH en sleuteldragers.

Voor de leeuwen
Voor de leeuwen is een festival in het Maaspodium voor beginnende makers. We bieden een podium voor korte experimenten speciaal voor een jong publiek. De makers kiezen of ze voor kinderen of jongeren en jongvolwassenen willen maken en testen op het festival hun ideeën. Inmiddels heeft Maas Voor de leeuwen #1, Voor de leeuwen #2, Voor de leeuwen #3Voor de leeuwen #4Voor de leeuwen #5 en Voor de leeuwen #6 achter de rug. Verschillende voorstellingen die zijn gemaakt tijdens Voor de leeuwen, stromen door naar Loslopend wild.

Voor de leeuwen_fris talent_agenda_1
Loslopend wild

In Loslopend wild krijgen nieuwe (en niet alleen jonge) makers de kans om, met coaching van Maasmakers, een kort stuk te maken. Dit werk wordt vervolgens gepresenteerd op verschillende festivals en podia.

–> Loslopend Wild 8+ // 2017
- Art Srisayam met Playstation. Art maakte voor Voor de leeuwen #3 het dansduet PlayStation dat werd hernomen op Voor de leeuwen #4 en danste bij Maas in Alleen op de wereld.
- Jef Van gestel met KronkelJef (Tuning People) maakte eerder bij theatergroep Max. de voorstellingen Belle en Het bezemstelenbos. Bij Maas maakt hij een grappig onhandige mime-act met maskers.
- Rosa van Leeuwen en Jurriën Remkes (beide o.a. in Alice in Wonderland) met Vlieg!.

–> Loslopend Wild XL // 2017
- Guilherme Miotto met Two Boys, als vervolg op de voorstelling Gefallen die hij in seizoen 13/14 bij Maas maakte.
- Elias de Bruyne (speelde o.a. bij Maas in Alice in Wonderland) met Alaska.
- Jasper van Luijk met Kraai voor in de theaterzaal. In 2015 choreografeerde hij Kraai als dansduet op locatie voor Oerol en probeerde hij Kraai eenmalig uit als zaalvoorstelling in Voor de leeuwen #5.

–> Loslopend Wild // voorgaande seizoenen
José Montoya (acteur bij Maas in onder andere Alleen op de wereld en HB extra hard) presenteerde in Voor de leeuwen #3 zijn solo SlechterIK. Deze breidde hij uit om vervolgens te spelen in de Tolhuistuin Amsterdam en op de Parade in de zomer van 2015.
Anne Fé de Boer en Lotte Rischen (allebei acteur bij Maas in onder andere Gezocht: konijn en Voorjaarsoffer) maakten in Voor de leeuwen #1 het werk Wie niet weg is is gezien. In het voorjaar van 2014 breidden zij de voorstelling verder uit en speelden er in 2014 mee op festival Tweetakt, Voor de leeuwen #3, De Parade Rotterdam en Den Haag en in 2015 op Oerol. In oktober 2015 is de voorstelling (inmiddels getiteld The Silent Twins) te zien geweest op 4+4 Days in Motion in Praag.
Nastaran Razawi Khorasani (speelde bij Maas in onder andere CASH, Voorjaarsoffer en Liefde) maakte in voorjaar 2015 de solo Play it back en speelde hiermee in de Tolhuistuin Amsterdam en op Oerol in juni 2015. In oktober 2015 is de solo te zien op 4+4 Days in Motion in Praag.
Daniëlle van de Ven maakte voor Voor de leeuwen #1 de ontroerende solo Kwijt. Deze solo speelde in Voor de leeuwen #3. Daniëlle toerde hiermee vervolgens in theaterseizoen 14/15, 15/16 en 16/17 onder de Maasvlag langs theaters en scholen.

Maas theater en dans Loslopend Wild header
Sleuteldragers Maaspodium
Voor de programmering van het Maaspodium werken we met een aantal regelmatig terugkerende sleuteldragers, voornamelijk Rotterdamse groepen en initiatieven, die we de ruimte geven zichzelf te presenteren aan hun achterban en ons publiek. Dit seizoen staan onder meer Future in Dance en Beleza@Night een aantal keer geprogrammeerd.

FRESH
Daarnaast organiseert het Maaspodium ook avonden, waar telkens een andere, veelbelovende groep, persoon of gezelschap de programmering invult. Sinds seizoen 13/14 zijn er al verschillende geslaagde edities van FRESH geweest:
–> In seizoen 13/14 beten Alexa Hakkenbrak & Belinda van der Stoep (22 nov), Fabian Holle (7 feb) en Yannick Jozefzoon, Cyriel Guds & Jip Vuik (30 mei) het spits af
–> In seizoen 14/15 realiseerden Dwayne Toemere (25 jan), Stanley Clementina (19 mrt), Belinda van der Stoep & Alexa Hakkenbrak (16 apr), Serge Hogenbirk & Boyd Grund (30 mei), en Annemieke van der Linde & Immanuelle Grives (12 jun) eigen edities van FRESH.
–> In seizoen 15/16 waren de programma’s van Devris Pondaag (2 okt), Khadija Massaoudi (4 dec), Macabre – Lois Timmermans en Milou Brockhus (8 jan), Ritzah Statia (5 feb), Ira Kip en Raymi Sambo (8 apr), Remses Rafaela (4 mrt), José Montoya (6 mei) en wederom Boyd Grund en Serge Hogenbrink (10 jun).
–> In seizoen 16/17 staat FRESH op naam van Dane Badal (7 okt) en Y.M.P. (11 nov).

Partners
Maas heeft veel partners als het gaat om talentontwikkeling: de HBO kunstvakopleidingen in het land waaronder Codarts afdelingen muziek, circus en dans, de afdeling theater van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en de Mime Opleiding van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, de MBO Theaterschool én de Acteerschool van Hofplein Rotterdam, Theater Netwerk Rotterdam, Jeugdtheaterschool Zuid-Holland en nog vele anderen. Daarnaast werkt Maas structureel met stagiaires van verschillende opleidingen bij de afdelingen marketing, educatie, support, techniek en productie.