Maas theater dans podium

270 jonge meespelers Beauty en het beest

Naast de acht professionele acteurs van Maas en de acht professionele zangers van het Nederlands Kamerkoor spelen er in elke stad tien kinderen en jongeren mee. Voor die laatste groep zoekt Maas in elke stad ook naar kinderen en jongeren (8 tot 16 jaar) die normaal gesproken niet snel met theater in aanraking komen.

Moniek Merkx over het meespeelproject
Merkx: “Het onderwerp van deze voorstelling richt zich op de overgang van kind naar volwassene, coming of age. En wat is er dan mooier om die stemmen en lijven op het toneel aanwezig te horen en zien. De kinderen en jongeren zijn een mee-ademende groep. Als een Grieks koor beleven ze dezelfde angsten, geven ze commentaar, nemen ze afstand en vallen ook en-masse voor het beest. Ik heb gezocht naar simpele vormen, beelden en geluiden, die de hele route van de heldin volgen. Prachtig in het verhaal is dat in het kasteel van het monster de hele omgeving meeleeft. Ik wil een relatief bekend en simpel sprookje juist ook voor die kinderen en jongeren tot een parcours van inzichten maken. Dat kan volgens mij het beste door ze echt onderdeel van de reis te maken.”

Meespelende kinderen en jongeren
In totaal zal Maas in heel Nederland met 270 kinderen en jongeren gaan werken. In alle 20 steden zijn dat 10 meespelers, behalve in Utrecht, Rotterdam, Amsterdam en Den Haag waar we vaker spelen, daar werken we met respectievelijk 40, 30, 20 en 20 kinderen. In elke stad zijn er audities voor maximaal 60 auditanten. Daaruit worden tien kinderen en jongeren gekozen die vervolgens twee keer repeteren en een of meer keer spelen.

Ieder kind een kans:
Wervende workshops voor kinderen en jongeren
De kinderen die zich aanmeld(d)en zijn meestal kinderen en jongeren die al vaker op het toneel staan. Daarnaast geeft Maas wervende workshops op scholen PO en VO in kansarme wijken, maar ook in schakelklassen, op weekendscholen en bij instanties als AZC’s. Dit doet Maas om kinderen en jongeren voor wie theater niet vanzelfsprekend is, te werven voor de audities. Dit traject wordt mede gefinancierd door Fonds Cultuurparticipatie.

De wervende workshops vormen een brede basis voor de auditie van de kinderen en jongeren. De gekozen kinderen en jongeren doen ervaring op hoe het is om in een grote zaal in de schouwburg te spelen voor veel publiek, naar verwachting een ervaring die een grote indruk op hen zal maken. Temeer om dat ze zich omringd zullen weten door professionals die hun prestaties naar een hoog niveau weten te tillen.

Enkele voorbeelden van projecten: In Rotterdam worden vanaf 8 januari 2018 tien wervende workshops gegeven op scholen en instellingen voor kinderen en jongeren die normaal niet in aanraking komen met kunst en cultuur. 14 Kinderen van de Weekendschool kregen op 17 december al een workshop en een groot deel heeft zich aangemeld voor de auditie in Rotterdam. Lees hier het artikel in het AD.
In Amsterdam kregen alle kinderen van de bovenbouw van de Nelson Mandelaschool workshops, zijn er vijf kinderen gekozen om mee te spelen op 6 januari in Stadsschouwburg Amsterdam en gaan er 150 leerlingen van die school naar hun klasgenootjes kijken. De Amsterdamse meespelers aan het woord:

In de sommige steden komen er nog audities. Meedoen? Klik hier om te kijken waar er nog plek is.

Het meespeelproject wordt gecoördineerd door Sara Giampaolo. De regie van de kinderen, het afnemen van de audities, het leiden van de repetities en het backstage begeleiden van de kinderen tijdens de voorstelling in de 20 theaters is in handen van Zoscha van Erkel, Sara Giampaolo, Lizzy Hennequin en Diede Daalman (stage). 

De (wervende) workshops voor het meespeelproject worden gegeven door de volgende theaterdocenten: Milou Adjanga, Roos Beentjes, Eva Beijneveld, Diede Daalman, Imane Dafer, Zoscha van Erkel, Sara Giampaolo, Lizzy Hennequin, Jeroen van der Heijden, Silke Janssen, Chyramain van Kempen, Dimphna van Kempen, Lisette van Maanen, Pleun Peters, Frieda de Rhoter, Juul Spoor, Marcos Valster, Sterre de Vries, Remi Walsarie, Remco Went.


Het meespeelproject is mede mogelijk gemaakt met een subsidie van het Fonds Cultuurparticipatie.