Maas theater dans podium

30 Jaar Merkx, 5 jaar Maas

Moniek Merkx is 30 jaar regisseur en schrijver. Merkx is al 30 jaar een vaste waarde in het Nederlandse theaterlandschap. Ze maakte meer dan 90 voorstellingen, voor volwassenen en sinds de jaren 90 ook voor jong publiek. Merkx is sinds de oprichting vijf jaar geleden artistiek directeur van Maas theater en dans. De verjaardag van Maas vieren we in 2018 een heel jaar lang.

De voorlopige kroon op het werk van Merkx is Beauty en het beest. Deze speciale samenwerking met Stadschouwburg Utrecht en Nederland Kamerkoor is een omvangrijk theaterspektakel. Merkx monteert haar tiende grote zaal voorstelling zoals altijd associatief, fysiek en muzikaal. Dit keer zelfs ook met een grote groep kinderen op het toneel. En haar terugkerende aandacht voor gender, coming of age en sprookjes komt als vanzelf samen in dit ontroerende klassieke verhaal.

De handtekening van Merkx was al zichtbaar in literaire choreografieën als Man in haast en Pesetsky bij Onafhankelijk Toneel. Haar fysieke montagestijl ontwikkelde ze vooral bij Suver Nuver met markante voorstellingen zoals Pleisterwoede en Vlees en bloed. Het jonge publiek ontdekte Merkx bij Artemis met associatieve vertellingen als Soms verdwaal ik in een draak, Bizon & zn en Maanvirus. Om vervolgens bij Max. de grote zaal in te gaan met eigen teksten zoals De verschrikkelijke  stiefmoedershow en Peter Pan was hier. Met haar utopische locatieprojecten De vijfde kamer, Paradiso, stad van de toekomst en City of Dreams creëerde Merkx een hele eigen feelgood actiestijl. En met voorstellingen als Staal, Voorjaarsoffer en Liefde bij Maas toont Merkx niet aflatend te kiezen voor ensembles van sterke, fysieke en cultureel diverse performers. Lees hier haar complete biografie.

Maas theater en dans produceert en programmeert nu vijf jaar voor jong publiek van alle leeftijden. Maas is trots op de Maasfamilie, op wat Maas bereikt heeft met nieuwe talenten, de speciale mix van dans en theater, de grote en piepkleine voorstellingen, het Maaspodium, de maatschappelijke projecten en educatie. Kortom, Maas is trots en wil dat uitgebreid vieren. In januari 2018 begint het jubileumjaar met een extended versie van talentenprogramma Voor de leeuwen, in augustus viert Maas uitbundig en anarchistisch feest met FEEST.