Maas theater dans podium

Afscheid Moniek Merkx

Op woensdag 3 februari 2021 neemt Moniek Merkx na acht jaar afscheid als artistiek directeur van Maas theater en dans. Moniek blijft de komende vier jaar als maker, regisseur, schrijver aan Maas verbonden en blijft er jonge makers begeleiden. Zij draagt het artistiek directeurschap over aan René Geerlings die op 1 januari jl. aan zijn nieuwe functie begon. Op 3 februari neemt Maas digitaal afscheid van Moniek in Zoom. De première van Ik ben er even niet, haar laatste Maasvoorstelling als artistiek directeur, wordt voor een tweede keer uitgesteld van 23 januari 2021 naar begin februari 2021 (exacte datum nog niet bekend).

Merkx en Maas 
Moniek Merkx is een van de oprichters (2013) en artistiek directeur van Maas theater en dans. In 2013 gingen de drie Rotterdamse jeugdgezelschappen Meekers, theatergroep Siberia en theatergroep Max. (waar Merkx 10 jaar artistiek leider was) op in Maas theater en dans. Onder Merkx’ vleugels en die van zakelijk directeur Bernadette Stokvis werd er een grootstedelijk gezelschap voor kinderen en jongeren met eigen huis uitgerold, dat in acht jaar uitgroeide tot het grootste professionele jeugdpodiumkunstengezelschap van Nederland en dat voorop liep in de combinatie van produceren, programmeren en educatie onder een dak. Merkx maakte in die acht jaar vijftien voorstellingen bij Maas, waaronder Voorjaarsoffer, Liefde, Beauty en het beest, De wilde keuken, en begeleidde er talloze gastmakers en jong makers talent.

Bernadette Stokvis: “Moniek heeft met een enorme gedrevenheid en een scherpe inhoudelijke visie een stevig artistiek fundament gelegd onder waar Maas nu staat. In deze wel heel bijzondere en turbulente tijden geven wij daarom, dankzij deze stevige basis, met het volste vertrouwen het artistiek directeurschap door aan René Geerlings. Wij zijn enorm blij en trots dat Moniek de komende jaren bij Maas een aantal bijzondere producties blijft uitbrengen. Zo vernieuwen en verjongen we, terwijl we tegelijkertijd kunnen blijven rekenen op de rijkdom aan ervaring en artistieke ideeën van een eerdere generatie.”

Ik ben er even niet  
Merkx’ laatste voorstelling als artistiek directeur bij Maas is Ik ben er even niet, een bonte mix van fysiek theater, dans en muziek en een ode aan de dromers en outsiders. De voorstelling zou in première gaan op 23 december jl. en zou de hele kerstvakantie in het Maaspodium gespeeld worden. De première werd verplaatst naar 23 januari 2021, maar corona gooide voor de tweede keer roet in het eten. De voorstelling zal vermoedelijk begin februari 2021 in première gaan, de exacte datum wordt zo spoedig mogelijk bekend. De voorstelling zal hernomen worden in 2022.

Afscheid 
Op woensdag 3 februari is er van 16:00 tot 17:30 uur een digitaal en interactief afscheid in Zoom met genodigden en vrienden. We blikken terug op Monieks directeurschap bij Maas en bij Max., op de soms hobbelige keien van het jeugdtheaterlandschap, op haar manier van werken en casten en op haar fysieke en beeldende theatertaal. We doen dat met gasten, kleine optredens en filmfragmenten. Fysiek is meer onze stijl en we vinden het jammer Moniek en haar gasten niet in levende lijve te kunnen ontvangen, maar in deze tijd waarin alles op pauze staat, maken we er een waardig afscheid van.

Bio Moniek Merkx