fbpx

Maas theater dans podium

Ali El Otmani

“Theater is mooi omdat je voor heel even iemand anders kunt zijn.”

De 18-jarige Ali kwam anderhalf jaar geleden samen met zijn ouders naar Nederland. Geboren in het Spaanse Tarragona, maar met roots in Marokko, is Ali blij dat ze nu in Nederland zijn. “Hier is alles leuker, maar het belangrijkste is dat mijn vader hier werk heeft en dat ik de kans heb om een toekomst op te bouwen.” Samen met zijn klasgenoten heeft Ali het Maaspodium drie keer bezocht; twee keer naar een voorstelling gekeken en de derde keer voor een theaterles. “Ik speelde een dronken vader die thuis alleen maar ruzie maakte met zijn kinderen en vrouw. Voordat we die theaterles volgden, kregen we een workshop lichttechniek. Ik weet niet meer wat alles precies betekende maar elke kleur stond ergens voor en dat vond ik wel interessant. Groen stond voor natuur, rood voor gevaar. Haha. Maar een rol spelen vond ik het leukst om te ervaren.”

Uit de voorstellingen die Ali bezocht, was de belangrijkste boodschap dat je nooit moet opgeven. Dat je altijd moet gaan voor hetgeen je wilt bereiken. “Mijn droom is dat ik later politieagent word. Ik vind het belangrijk dat ik mensen kan helpen en dat mensen zich veilig kunnen voelen. Ik zou heel graag de politieacademie willen doorlopen.”

Ali merkte tijdens zijn bezoek aan Maas dat er best wat verschillen zijn tussen Nederland en Spanje als het om theater gaat. “In Spanje is men een stuk strenger dan hier. Met school bezochten we in Tarragona ook wel eens het theater, maar we mochten bijna niets. Constant werden we gewezen op de regels of werd ons verteld dat we niets mochten aanraken. Hier bij Maas was dat allemaal een stuk relaxter. De medewerkers waren aardig en de acteurs waren echt goed! Tijdens de voorstelling lette ik vooral op het licht, omdat we eerder die workshop hadden gevolgd. Wat ik vooral heb geleerd en me is bij gebleven, is hoe de zaken zo goed geregeld waren. Alles was tot in de kleinste details perfect voorbereid.”

Maar Ali vond het vooral erg leuk om zichzelf om te kleden en in de rol van een ander te stappen. “Theater is mooi omdat je voor heel even iemand anders kunt zijn.”

Lees hier alle ISK interviews.