Maas theater dans podium

Arthur Rosenfeld

De Nederlands-Amerikaanse Arthur Rosenfeld (Philadelphia, 1952) is in de danswereld vooral bekend om zijn subtiele, onmiskenbare humor. Als artistiek leider van zijn eigen gezelschap Meekers lanceerde hij het ‘Danstheater voor alle leeftijden’, voorstellingen voor iedereen toegankelijk maar wel per voorstelling toegespitst op een specifieke leeftijdsgroep. Arthur Rosenfeld volgde begin jaren zeventig verschillende dansopleidingen in New York, waaronder een scholarship bij Joffrey Ballet School. In 1973 vertrok hij naar Duitsland, waar hij acht jaar danste bij Tanztheater Wuppertal van Pina Bausch. Daar liggen zijn artistieke wortels.

Hij maakte zijn eerste jeugdproductie, ‘n Beschadigd sprookje, in 1993. Het werk was niet direct te plaatsen, omdat er geen vergelijkingsmateriaal was. Dat dans zo onderhoudend kon zijn, was een verrassing. Een beschadigd sprookje werd een hit en veroorzaakte een doorbraak die de jeugddans een nieuw gezicht gaf. Rosenfeld kreeg de bijnaam ‘de Woody Allen van de dans’, als choreograaf die ‘entertainment op niveau’ levert. Voor zijn voorstelling Kop eraf kreeg Arthur Rosenfeld in 1997 de Puck-prijs van de kinderjury. Voor het eerst werd een dansvoorstelling gekozen boven alle toneelvoorstellingen. In 1998 kende de Vereniging van Schouwburg- en Concertzaaldirecties (VSCD) Rosenfeld de tweejaarlijkse choreografieprijs toe voor zijn totale oeuvre.

Als artistiek leider van zijn gezelschappen The Meek (1987-1993) en Meekers (1993-2013) ontwikkelde Arthur een eigen danstheatergenre: gelaagd, poëtisch en humoristisch, geschikt voor alle leeftijden. Bekende titels zijn onder andere Bestseller, En toch beweegt het, Shakespeare Shuffle, Alfabetsoep en Fly Away. Arthur Rosenfeld maakt als huischoreograaf deel uit van het artistiek team van Maas theater en dans. Daar hernam hij Fly Away (2011) en Op Stoom (2012) en maakte hij Wild Thing (2013, reprise 2015). Hij was dramaturg bij De Grieken (2014). In 2015 maakte hij bij Maas Foutje en 100% Selfmade. In 2016 nam hij afscheid van Maas met de voorstelling Exit, pursued by a bear.

Het materiaal op deze pagina valt onder de Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported licentie.