Maas theater dans podium

Ben niet bang: Blog #1. Ode aan het botsen uit liefde

Marieke Dermul speelt in Ben niet bang, een voorstelling over ruzie maken. Hoe denkt ze zelf eigenlijk over ruzie maken? En hebben de spelers backstage wel eens ruzie? In de komende weken houdt Marieke een blog bij waarin ze schrijft over haar gedachten over ruzie, liefhebben, niet bang zijn en nog veel meer!

Ode aan het botsen uit liefde
Als je elkaar echt graag ziet, hoeveel ruzie mag je dan maken?
Wanneer word je het liefst gezien? Als je bewonderd wordt om je mooie kanten of als je nog steeds graag gezien wordt in je aller-akeligste momenten? Ik kom in de verleiding om het eerste te kiezen, maar ik verkies het laatste.

Op datingsites bijvoorbeeld vind je nergens de vragen: Hoe luid roep je als je kwaad bent? Hoe teleurgesteld kijk je als je minder aandacht krijgt? Hoe onmogelijk gedraag je je als je twijfelt of je nog graag genoeg gezien wordt?

Nochtans: Wij denken in Ben niet bang dat ECHTE liefde ook over al deze dingen gaat.

Sterker nog: Soms maak je UIT LIEFDE ruzie. Omdat je iemand ECHT graag ziet. Dan wordt het wel eens zo dat iemand er zodanig gaat toe doen dat je niet meer kunt zwijgen of niet-handelen. Dat je niet anders kunt dan je druk maken om wat hij/zij denkt of doet. En dat dan uit liefde. En dat dit ook mooi kan zijn. RUZIËN UIT LIEFDE. Dat het ervoor zorgt dat de ‘spinnenwebben’ weer weg geborsteld zijn voor een tijdje. Dat het ook vertrouwen geeft. Te weten wat iemand écht denkt en voelt. Dat het niet de makkelijkste weg is, maar daardoor wel eentje die ECHT is. ECHTE liefde moet dus soms BOTSEN. En soms kan het heel erg nodig zijn om eens GOED TE BOTSEN, om daarna weer helemaal opnieuw VOL lief te kunnen hebben.

In een repetitieproces is het soms ook zo. De beste ideeën ontstaan soms doordat we het even niet
met elkaar eens zijn. De één merkt dit op en de ander ziet dat. En dat dan kunnen omarmen, brengt ons soms tot
een idee dat niet zomaar een idee is, maar eentje waar iedereen aan mee heeft geknutseld. Zo’n idee is GOUD waard. In het écht EN in het theater.

Tot volgende week!

Liefs,
Marieke