Maas theater dans podium

Black Achievement Month en Maas

Deze maand is het Black Achievement Month. Het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee) presenteert in de maand oktober de bijzondere bijdragen van personen met Afrikaanse roots aan de wereld en de Nederlandse samenleving in het bijzonder. Het is een erkenning van de vele kwaliteiten die er in de zwarte gemeenschap te vinden zijn. Het thema van dit jaar is: Helden. In diverse cultuurhuizen, musea en theaters zijn er lezingen, debatten, voorstellingen, performances en online events.

Meer informatie en een overzicht van het complete programma vind je op: blackachievementmonth.nl

Black Achievement Month en Maas
Vanuit Maas willen we graag Black Achievement Month ondersteunen en ons eigen platform gebruiken om gekleurd talent tijdens deze maand extra uit te lichten en te benadrukken. De komende weken zullen verschillende Maasacteurs en spelers van gezelschappen die dit najaar in het Maaspodium te zien zijn, helden en rolmodellen in de culture sector hun gedachten delen. We vroegen hen onder meer naar hun rolmodellen en wat voor boodschap zij willen meegeven.

Vrijdag 23 oktober in de spotlight: Joanne Purperhart en Tyrone Rickey-Lee ‘Tylee’

Joanne Purperhart
“Mijn rolmodel is schrijver en dichter Maya Angelou. Haar motiverende woorden hebben mij geleerd dat ook al overkomen je dingen in het leven, je altijd weer de moeilijkste keuze moet maken die er is en dat is om weer op te staan. Elke gebeurtenis laat je op de een of andere manier weer groeien. Er wordt ons in het leven van alles geleerd behalve het vallen en daarna weer opstaan. Het gedicht Still I Rise is voor mij een metafoor die ik in moeilijke tijden toepas.”

You may write me down in history
With your bitter, twisted lies,
You may trod me in the very dirt
But still, like dust, I’ll rise.
(Fragment uit Still I Rise van Maya Angelou. Luister het hele gedicht hier.)

>> Meer over Joanne

Tyrone Rickey-Lee ‘Tylee’
“Mijn helden en rolmodellen zijn mijn friends & family. Op nummer één: mijn moeder. Zij heeft mij altijd geduwd om dingen uit te proberen en mezelf te uiten. De basis van normen en waarden vanuit mijn grote Surinaamse familie meegeven: je zorgt voor elkaar; waar je ook komt, er is altijd eten in huis; geef liefde. Mijn vrienden, mijn gekozen familie die ervoor zorgen dat ik scherp blijf, vooruitstrevend, mij een spiegel voorhouden en down to earth houden. Wees trouw aan jezelf en de mensen met wie jij vibed komen vanzelf op je pad. Bullshitters moet je direct als onkruid wegsnijden. Wat dat betreft ben ik blessed door altijd mensen om mij heen te hebben gehad waar ik op kan leunen. En verder mijn mentoren: Indirah Tauwnaar, Noes Fiolet, Ben Bergmans. Zonder hen was ik geen: kunstenaar, danser, maker, iemand die net zijn eerste film heeft gemaakt of met zijn moeder een eigen stichting opricht. En wat ik zelf heb gekregen, geef ik ook graag weer aan een ander. Samen gaan we vooruit, samen zorgen we voor verandering!”
Check Tylee in het Maaspodium >> FRESH: 8:46

 

Vrijdag 16 oktober in de spotlight: Sophia Blyden, de Funny Brotha’s, Remses Rafaela en Serano Pinas

Sophia Blyden
“De afgelopen jaren ben ik steeds actiever gaan zoeken naar rolmodellen die ik miste toen ik opgroeide. Rolmodellen die op mij lijken en waarin ik mezelf herken. Ze waren er natuurlijk altijd al, maar de representatie ontbrak. In mijn werk als schrijver, programmamaker en spoken word artiest kijk ik met veel bewondering naar de getalenteerde mensen die me voor zijn gegaan. Zoals Zaïre Krieger, die altijd weet te toveren met haar woorden. Of Simone Antangana Bekono die dit jaar een geweldige debuutroman heeft geschreven. Maar ook vrouwen als Simone Zeefuik en Rachel Rumai Diaz die steeds opnieuw fantastische, culturele en verbindende projecten neer weten te zetten. Er schuilt zo veel kracht in kwetsbaarheid. Neem de ruimte in om je eigen verhaal te delen. Er is namelijk altijd iemand die zich in jou herkent of iets nieuws kan leren. Verhalen verbinden. En dat in zichzelf is ontzettend waardevol.”
Check Sophia in het Maaspodium >> Stories of Womanhood #5

Funny Brotha’s
Daveson Ignatia: “Als kleine jongen werd ik geïnspireerd door de show Delirious van Eddie Murphy. Toen wist ik al dat het podium ook voor mij bedoeld was.”
Gillion Slory: “Ik was al heel vroeg fan van Jörgen Raymann. Mijn droom is om net als Jörgen de grote zalen van Nederland uit te verkopen met mijn eigen voorstelling.”
Miquel Wiegel: “Mijn rolmodellen zijn de grote comedians zoals Dave Chapelle, Bernie Mac en Eddie Murphy. Het liefst had ik ze allemaal in één show gezien.”
Quincy Menso: “Mijn rolmodel is Eddie Griffin, met zijn sterke observaties en educatieve invulling is hij niet alleen grappig, je leert ook meer over maatschappelijke kwesties. En mijn broers!
Samen gaan de jongens regelmatig naar comedy shows kijken van de Nederlandsen helden. Roué Verveer, Jörgen Raymann en Jeffrey Spalburg.” Funny Brotha’s: “Hoe tof zou het zijn om in de toekomst andere comedians te kunnen inspireren net als deze helden ons inspireren.”
Check Funny Brotha’s in het Maaspodium >> FF Bijkomen

Remses Rafaela
“Toen in voor het eerst naar Nederland kwam was het niet makkelijk voor mij. Gelukkig hielp mijn goede vriend Stanley Clementina mij op weg en zo kwam ik bij de SKVR in een kweekvijveropleiding Kunstenaars en Co. Voor mij is het belangrijk dat kinderen van allerlei verschillende achtergronden zich vertegenwoordigd voelen, ook in het theater. Dat was ook een van de redenen dat ik Wijzer wilde maken, zodat ook kinderen van Afro-Caribische achtergrond zich represented voelen.”
>> Meer over Remses

Serano Pinas
“Mijn rol model is Jocelyn Bergland. Hij heeft me kennis laten maken met theater. Hij heeft me geïnspireerd te auditeren voor de academie en heeft me het belang doen inzien van een goede solo. Doordat je een solo maakt leer je jezelf kennen; wat is je kracht, je taal, je identiteit. Wat doet je bewegen en wat wil je vertellen als danser. Daar zal ik hem altijd dankbaar voor zijn.”
>> Meer over Serano