Maas theater dans podium

BLOG 1: Ken je dat gevoel?

Actrice Marieke Dermul houdt een dagboek bij tijdens de repetities van Voorjaarsoffer.

Repetitieweek 1: Voorjaarsoffer

Ken je dat gevoel?

Dat je voelt dat je wilt bewijzen dat je niet zomaar één iets bent. We zijn niet één kleur, maar een heel schilderspalet aan kleuren, toch?

Soms zijn we een strijder. De andere keer ‘een watje’. Dan weer ‘miss or mister popular’, en het moment daarop misschien weer even heel afwezig en voor iedereen onbereikbaar. Het zit allemaal in ons, het komt en het gaat, en laten we eerlijk zijn: soms snappen we zelf niet eens hoe complex onze eigen binnenwereld is. Laat staan dat we die van anderen kunnen vatten. Toch proberen we het in de repetities van Voorjaarsoffer. En ik durf na onze eerste week met luide en duidelijke stem te verkondigen:

MEISJES ZIJN NIET ZOMAAR MEISJES.

In elk van ons schuilt een jongen; een verborgen Peter Pan. Die vrije ziel gaat op zijn intuïtie af, heeft grootse doelen, wordt door niemand afgeleid, verglijdt niet naar de algemene norm, vraagt niet, maar handelt, twijfelt niet, maar overtuigt.
Die jongen in ons gelooft in wat hij kan; waardig en trots.

Zijn favoriete uitspraak is: THE SKY IS NOT THE LIMIT. IT’S ONLY THE BEGINNING. Hij stijgt uit boven alle verwachtingen. Boven zichzelf. Boven de realiteit.

NEEN. MEISJES ZIJN NIET ZOMAAR MEISJES.

In meisjes kunnen tijgers, beren, leeuwen, salamanders, slangen, oerang-oetangs, krokodillen en hagedissen verscholen zitten. Ze zitten klaar in ieder van ons. Ze hebben maar een kleine aanleiding nodig om boven water te komen, om nieuw territorium te veroveren en ons als meisje/vrouw te leren: DAT BEN JIJ OOK. DAT MAG JIJ OOK ZIJN!
Maar toegegeven: het vergt verdorie LEF en DURF om die verborgen helden in ons naar boven te halen. Om te durven zijn wie we zijn, in al onze hoekjes en onze kantjes; Daar schuilt zowel een jongen als een meisje; een stoere, dappere held, alsook een kwetsbare, afhankelijke twijfelaar. Het is allemaal daar. Het is allemaal waar.

Volgende week gaan 180 graden wisselen van koers. Van Jeanne D’arc, de godin Kali, Martina Luther King, Emma Bill, Julia Caesar naar…

Dat horen jullie snel!

De Peter Pan in mij groet jullie

TAKE CARE. BELIEVE. BE STRONG. AND THE REST WILL COME…

Tot volgende week!

Marieke

Lees hier blog 2.