Maas theater dans podium

BLOG 5: kijkje achter de schermen

Actrice Marieke Dermul houdt een dagboek bij tijdens de repetities van Voorjaarsoffer.

Repetitieweek 5: kijkje achter de schermen

Dat we kersen op taarten zouden gaan zetten, daar had ik het vorige keer over, weet je nog?

Wel … Het zou niet de makkelijkste periode worden. En dat is het ook niet.

Het is niet meer het vrije creëren, maar het is ook nog niet ‘het volledig affe stuk’.

Een soort TUSSENFASE noemen wij het.

Maar aan de andere kant valt het ons allemaal nog heel goed mee. Stiekem vinden we het allemaal wel een beetje spannend en leuk om binnen de gemaakte keuzes de dingen spannend en levend te houden.

We zouden het wel een beetje de periode van de regisseur kunnen noemen. Die moet wat strenger worden en meer ‘neen’, ‘neen’, ‘neen’ gaan zeggen dan ‘ja’, ‘ja’, ‘ja’, ‘ja’, ‘ja’.
En wij als spelers moeten nu meer en meer de puntjes op de i gaan zetten, aan de hand van wat onze regisseur allemaal ziet en als keuze neemt.

Maar hoe is het dan voor jou Moniek? Is het voor jou moeilijk om je spelers al die grenzen te moeten aanduiden? Om na heel vrije creatieve weken van input en uitproberen dan toch strakke lijnen uit te moeten tekenen. Is dat je favoriete deel van het regisseren? Of ligt jouw voorkeur in het vrije gedeelte?

En de vraag is ook: hoe voelt het voor de spelers? Voelt het als moeten inboeten aan creativiteit of ligt creativiteit net in de vindingrijkheid binnen de uitgestippelde grenzen?

Wel… Je komt het nu allemaal te weten, want ik ging even toesten bij Moniek en mijn collega’s. In onderstaand filmpje kun je even achter de schermen meepiepen.

We hebben allesinds veel plezier. Dat staat vast. Binnen en buiten de repetities. Want in zo’n creatief werkproces word je toch ook een beetje soulmates. Je werkt zo intens met elkaar samen, dat je je op de duur niet meer kunt voorstellen hoe het leven zonder je regisseur en je collega’s ook al weer was.

Volgende week meer nieuws!

Veel liefs

Marieke

Lees hier blog 4.
Lees hier blog 6.