Maas theater dans podium

BLOG 6: testpubliekje

Actrice Marieke Dermul houdt een dagboek bij tijdens de repetities van Voorjaarsoffer.

Repetitieweek 6: testpubliekje

En dan is het daar eindelijk. HET MOMENT waar we de laatste weken allemaal naar zijn gaan verlangen.

Die eerste keer.Er was licht. Er was geluid. Er waren alle kostuums.
En er was ons eerste testpubliekje.
30 jonge, frisse gezichten kwamen naar ons kijken.
En het mag gezegd: Er ontstond een beetje MAGIE.

Er hing een beetje de spanning in de lucht van ‘de eerste keer dat je gaat zoenen’ of de ‘eerste verre reis die je gaat maken’. Je hebt er lang naar verlangd, je weet niet wat het wordt en hoopt alleen maar dat het minstens even leuk gaat worden als hoe je er in je hoofd naar hebt zitten verlangen.

Wel, het voelde het voor ons nog beter dan hoe we het hadden gewild. Meer zelfs. Het voelde als ‘een cadeautje’ van het werkproces.

In onze voorstelling is het publiek eigenlijk heel erg van belang. Maar hoe ga je dat repeteren met alleen maar spelers en een regisseur? Wel… Daar vonden wij een oplossing voor. We gingen Moniek, onze regisseur, als regisseur EN als publiek zien. Wij, acht spelers, gingen alles op haar spelen en uittesten, wekenlang. Maar de vraag blijft dan: Hoe zullen mensen reageren die nog van niks weten? Zullen zij hetzelfde reageren? Of kunnen we dat niet inschatten?

Dat maakte het gisteren extra spannend. En dat zal het in toekomst alleen maar spannend blijven maken. Elke voorstelling zal een nieuwe ontmoeting worden in DAT MOMENT met DAT PUBLIEK waardoor DIE VOORSTELLING bijzonder en uniek zal zijn. En daar doen we het allemaal wel een beetje voor in het theater. Daarom kan theater nooit saai zijn. Omdat het gaat over een chemie die je samen met het publiek creëert. Die chemie maakt theater iets buitengewoons. Het is niet het echte leven en het is ook geen pure fictie. Het ligt er tussenin. Ik denk soms dat theater het aandoenlijke in zich heeft van het echte leven, met de saaie stukken eruit geknipt en de dromen eraan toegevoegd. En dat mogen we dan vieren samen met het publiek. En het publiek met ons.

Wij kijken er alleszins enorm naar uit om met jullie onze voorstelling te gaan vieren. En wij hopen stiekem jullie ook.

Tot in de voorstelling!

Veel liefs

Marieke

Lees hier blog 5.
Lees hier blog 7.