fbpx

Maas theater dans podium

Breno Carvalho

“Ik hou ervan om te zien hoe iemand kan transformeren naar een totaal ander persoon.”

“In het Maaspodium moesten we tijdens de theaterworkshop een stukje theater schrijven. Aan de hand van een plaatje moesten we een verhaal verzinnen en opschrijven. Maar we speelden ook verschillende rollen. Ik vond dat wel prettig omdat ik in het echt best een beetje verlegen ben. Ik verkleedde me als een meisje omdat ik dat zelf graag wilde en me daar fijn bij voelde. Een week eerder bezochten we een voorstelling over onderwerpen als zelfzekerheid, over zijn wie je wilt zijn en omgaan met negatieve reacties uit de omgeving. Gelukkig werd er hier en daar ook Engels gesproken.”

Breno en zijn familie reisden twee jaar geleden vanuit Brazilië via Portugal naar Nederland. De 17-jarige verlegen jongen weet nog niet precies wat hij wil gaan doen na de ISK. “Ik hou van veel dingen, ik heb veel interesses, maar het allerliefste zou ik president willen worden van Brazilië. Ik zou daar zoveel willen veranderen. Zoals meer welvaart, meer gelijkheid, maar vooral meer individuele keuzevrijheden. Zijn wie je wilt zijn.”

Naast een groot fan te zijn van films over superhelden, vindt Breno het mooie van theater dat je een heel andere persoonlijkheid kunt spelen. “Ik hou ervan om te zien hoe iemand kan transformeren naar een totaal ander persoon. In Brazilië heb ik helaas niet veel theater meegemaakt, omdat theaterbezoek vaak alleen is weggelegd voor rijke mensen. Dat is het mooie van Nederland. Hier kan iedereen genieten van theater.”

“Wat ik geleerd heb tijdens die momenten bij Maas is dat je echt maling moet hebben aan wat anderen over je denken. Ik ben gay en ik heb ook maling aan wat andere leerlingen over mij denken. Ik maak er ook absoluut geen geheim van, ook al weet ik dat sommige medeleerlingen over mij praten en oordelen en zichtbaar moeite hebben met mijn seksuele geaardheid. Tijdens de theaterworkshop speelde ik daarom ook expres de rol van een transgender. Waarom zou ik mijn geaardheid moeten verbergen? Ik deed dat niet in Brazilië, laat staan dat ik het in één van de meest vrije landen ter wereld zou moeten doen. Leer er maar mee leven!”

Lees hier alle ISK interviews.