fbpx

Maas theater dans podium

Cecilia Moisio wint Prijs Nederlandse Dansdagen Jong Publiek 2019

Op vrijdag 4 oktober 2019 heeft choreograaf, theatermaker en performer Cecilia Moisio tijdens de 22-ste editie van Festival de Nederlandse Dansdagen de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Jong Publiek 2019 ontvangen voor haar voorstelling Victory. Deze voorstelling maakte ze bij Maas theater en dans (première november 2018). De voorstelling is op zaterdag 5 oktober om 11:00 uur in AINSI, Maastricht te zien. In Kunstenplanperiode 2021 – 2024 zal Moisio meer jeugdwerk bij Maas maken.

Uit het juryrapport: “Cecilia Moisio zoekt steeds weer de grenzen op, neemt risicoʼs in vorm en inhoud en blijft de werkwijze steeds bevragen. De voorstellingen zijn aangrijpend en activistisch. De Jury is geïntrigeerd door deze maker en hoopt dat deze winnaar veel kan betekenen in het danslandschap voor een jong publiek!”

Andere winnaars zijn Arno Schuitemaker (Zwaan voor meest indrukwekkende dansproductie 2019), Conny Janssen (Gouden Zwaan voor de grote bijdrage die zij met haar carrière aan de Nederlandse dans heeft geleverd), Redouan Ait Chitt (Zwaan voor meest indrukwekkende dansprestatie 2019) en Connor Schumacher (Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht 2019).

Cecilia Moisio
Cecilia Moisio (1978, Finland) is choreograaf, theatermaker en performer. Cecilia won in 2014 de Prijs van de Nederlandse Dansdagen. In 2007 en 2008 was zij genomineerd voor een Zwaan. Cecilia danste vele jaren bij Dansgroep Krisztina de Châtel en daarna bij Ward/waRD ‒ Ann Van den Broek. Cecilia’s werk is multidisciplinair: tussen theater, dans en performance in. Typerend voor Ceciliaʼs voorstellingen is het dynamische karakter met rauwe emotie enerzijds en een strakke, beheerste choreografie anderzijds. Haar inmiddels 27 voorstellingen zijn getoond in meer dan 15 landen wereldwijd. Sinds 2016 produceert zij haar eigen werk onder Stichting Cecilia Moisio. In 2018 maakte zij haar eerste avondvullende jeugdvoorstelling Victory, een productie van Maas theater en dans in samenwerking met Stichting Cecilia Moisio en HitMe Productions.

Prijs van de Nederlandse Dansdagen Jong Publiek 2019
Dit jaar is de derde editie van de Prijs van de Nederlandse Dansdagen voor Jong Publiek. De prijs heeft een waarde van € 10.000,- met als doel een bijdrage te leveren aan de innovatie van dans voor een publiek van 4 tot 18 jaar in Nederland. De jury bestaat uit Lisa Reinheimer (criticus en programmamaker/docent Dramaturgy, Arts & Culture FHK), Diana Herz (programmeur Theater aan het Vrijthof) en Wendy Lubberding (journalist en recensent bij Theatermaker, schrijver en vertaler bij Wendy Translates).

De jury is blij een bijdrage te kunnen leveren aan dat specifieke deel van het veld en heeft met plezier de gedetailleerde plannen van genomineerden tot zich genomen. De jury kijkt uit naar de ontwikkeling van de makers en hoopt met de prijs een impuls te geven aan de verdere ontwikkeling van dans voor het jonge publiek.