fbpx

Maas theater dans podium

Mbo studenten achter de schermen bij culturele instellingen

Negen culturele instellingen in Rotterdam hebben samen met Zadkine een uniek project opgezet. Mbo studenten van diverse beroepsopleidingen en niveaus werken gedurende zes maanden aan opdrachten binnen de deelnemende culturele instellingen. De opdrachten sluiten aan bij de beroepsopleidingen van iedere student.

Regelmatig verschijnen er berichten in de media dat er in het Middelbaar BeroepsOnderwijs (mbo) meer aandacht aan kunst en cultuur dient te worden besteed. In Rotterdam gebeurt dit al en ook nog eens op meer plekken dan iedereen denkt.

Samen met IFFR, Jeugdtheater Hofplein, KCRMuseum Boijmans Van Beuningen, SKVR, TENT, Theater Rotterdam, Witte de With Contempary Art en Zadkine is Maas het project ‘kunst cultuur Community of Practice’ (COP) gestart.

Door dit project leren de instellingen van de studenten wat zij kunnen doen om meer jongeren te interesseren voor kunst & cultuur. Ook kunnen zij zich profileren als een potentiële werkgever voor mbo jongeren.

De studenten krijgen een unieke ervaring om achter de schermen van culturele instellingen ervaring op te doen. De ervaring wordt opgedaan in werkzaamheden die van toepassing zijn op de beroepsopleiding. Het inzetten van kunst en cultuur in het aanbieden van een toekomstgerichte leeromgeving geeft Rotterdamse jongeren de mogelijkheid om breed te ontwikkelen.

Boy, student Event Management: “Het is leuk om een keer de andere kant van het theater te zien. Om te zien wat er allemaal achter de schermen gebeurt en wat er allemaal gedaan moet worden om een voorstelling/theater tot een succes te maken. Ik studeer zelf Event Management en haal veel leerzame dingen uit het meelopen bij Maas. Wij werken momenteel aan een onderzoek voor naamsbekendheid voor Maas in het gebied Delfshaven. Ik vind het leuk omdat ik met veel verschillende mensen in contact kom en een groot netwerk opbouw.”

Chantal, student Sociaal Werk: “Wat ik zo leuk vind aan het stagelopen bij Maas is dat ik inspiratie krijg om mijn opleiding Sociaal Werk op een andere manier in te zetten in het werkveld. Je kan echt overal aan de slag! Ik vind het fijn dat we bij het Maaspodium de ruimte krijgen om ons te ontwikkelen, maar ook om vragen te stellen. We zijn nu bezig met het werven van nieuwe MaasSmaakMakers, zodat kunst en cultuur laagdrempeliger wordt voor kinderen en jongeren. Ook zijn we bezig met een onderzoek om meer naamsbekendheid te creëren. Voor de toekomst vind ik deze stage erg nuttig omdat ik nog niet precies weet wat ik hierna wil studeren. Ik ben elke dag echt inspiratie aan het op doen.”

In september is het project gestart. Na een periode van zes maanden wordt het project met een cultureel eindevent afgesloten. De studenten keren dan terug naar hun eigen mbo klas.

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door Rabobank Rotterdam Fonds.