Maas theater dans podium

Een klein beetje controle tijdens de Nederlandse Dansdagen

De mannen van 155 (eenvijfvijf), een breakdance collectief ontstaan uit vrienden die samen zijn opgegroeid, inmiddels allemaal rond de 30, wonnen vorig jaar tijdens de Nederlandse Dansdagen de Prijs voor Jong Publiek met hun voorstelling MOTORS. Het prijzengeld steken zij in Controle, een nieuwe coproductie met Maas die in het najaar van 2020 in première gaat. Maar voor het zover is doen zij een vooronderzoek op- en tijdens de Nederlandse Dansdagen 2019, overdag te bezoeken, 24 uur per dag te volgen via een livestream. In het vooronderzoek, Een klein beetje controle, gaan de jongens met enkel een tandenborstel, slaapzak en wasteiltje op zoek naar de ‘echtheid’ van de ervaring. Krijgen ze grip op hun leven of blijven het vrije jongens? Ze dealen met het gevoel niet ‘in control’ te zijn en worstelen met de vraag: wie wil je zijn en hoe wil je in de wereld staan?

Een klein beetje controle
Een klein beetje controle is een vooronderzoek, niet gericht op de uitvoering van een voorstelling, maar juist op het proces. 155 wil los van externe druk, een première moment, een gekke recensent, zichzelf opsluiten in de SAM Decorfabriek in Maastricht met een grote loopband die hun fysieke controle herkenbaar gaat inperken. Ze zullen hier gedurende het festival de hele tijd (te zien) zijn, of ze nu aan het repeteren zijn of niet, de livestream blijft aan. Ze zijn opzoek naar herkenbaarheid, zonder dat je het eerder hebt gezien. Controle gaat over de ‘echtheid’ van de ervaring en de intensiteit waarmee je die beleeft.

Op zondag 6 oktober om 12.00 uur gaan de deuren open en geven de conceptuele breakdancers de controle aan het publiek. Beslis mee welk stuk de prullenbak in gaat, wie de solo het best danst, welke muziek er gebruikt moet worden en wie er het knapst is. Meer informatie, klik hier.

Makers Controle
Dans: Erik Bos, Thomas Bos, Sam van Eenbergen, Rein Luuring
Choreografie: Erik Bos en de dansers
Visuals, live video: Thomas Bos, Rein Luuring
Sound design: Sam van Eenbergen
Decor, techniek: Jakob Witte