fbpx

Maas theater dans podium

Denise Carvalho Tavares Semedo

“Ik vind theater erg leuk en zou later, als ik het Nederlands goed genoeg beheers, ook wel theater willen spelen.”

De 17-jarige Denise verhuisde vorig jaar samen met haar twee zusjes van Kaapverdië naar Nederland. Volgens eigen zeggen heeft zij hier meer kans op een betere toekomst dan in haar geboorteland. Haar moeder is daar achtergebleven omdat zij daar een baan heeft, haar vader was al in Nederland en werkt bij IKEA. Ze is gek op tekenen en weet al precies wat ze wil gaan doen later; modeontwerpster worden. “Ik ben best creatief. Naast sporten vind ik het heerlijk om te tekenen, en dan vooral kleding. Herenkleding, dameskleding én kinderkleding. Maar het allermooiste zou zijn als ik later bruidsjurken kan ontwerpen.”

Met haar ISK-klas bezocht ze in november vorig jaar het Maaspodium. Met haar fonkelende ogen en brede glimlach vertelt ze over haar ervaringen. “We bezochten eerst een theatervoorstelling en daarna kregen we een workshop. Dat was heel interessant, ondanks dat ik niet veel begreep omdat mijn Nederlands nog niet helemaal goed is. Maar gelukkig waren de medewerkers van het theater heel behulpzaam en konden ze mij het belangrijkste uitleggen. Wat ik ook prettig vond was om met al die andere leerlingen eens een keer ergens anders te zijn dan op school. Op school speel ik ook theater tijdens de lessen drama en dat is erg fijn.”

Denise bezocht op Kaapverdië ook wel eens het theater, en vooral comedy, ondanks dat ze meer van serieus theater houdt. Die herinneringen kwamen weer naar boven toen ze het Maaspodium bezocht. “Ik vond het mooi om te zien dat in die voorstelling een dame op de grond lag en verdrietig was. Ik vroeg me af waarom ze verdrietig was, omdat je hier in Nederland alle vrijheden hebt om te kunnen zijn wie je wilt zijn. Dat is wel anders dan in landen als Brazilië, waar je opgepakt wordt omdat je anders bent dan normaal.” Wat Denise stiekem het leukste vond van haar bezoek aan het Maaspodium waren de foto’s van acteurs, die aan de muur hangen in de foyer. “Ja als je gek bent op kleding en mode, dan valt dat wel op hè…”