Maas theater dans podium

Extra’s bij De jokkebrokker door WAT WE DOEN

De jokkebrokker gaat over wat liegen en vooral wat de waarheid is. Is het dat wat we allemaal geloven of bestaat de waarheid echt? Bij coproducent WAT WE DOEN, het gezelschap van regisseur Floris van Delft, is de voorstelling onderdeel van een groter thema: wat we doen met de waarheid. Naast de voorstelling wordt het onderwerp uitgediept met drie aanvullende projecten : Theeleuten met de waarheid, Serious Comedy met als thema ‘Zoete leugens, stoute leugens’ en De Leugenkeuken.

Theeleuten met de waarheid
In een aantal theaters gaan we met kinderen direct in gesprek tijdens Theeleuten met de waarheid. Nadat iedereen uit een enorm theeservies een eigen kopje thee heeft uitgezocht, begint dit socratische gesprek rondom een onuitgepakt cadeau. Onder leiding van een gespreksleider fantaseren de kinderen wat erin zit en hebben het over de vraag: als we het niet uitpakken is onze fantasie dan waar? En, is zeggen dat je weet wat er in zit een echte leugen?

De Meervaart, Amsterdam – ma 22 okt 2018, na afloop van de voorstelling
Maaspodium, Rotterdam – za 27 okt, zo 11 nov, za 22 dec, zo 27 dec 2018, tijd volgt
Theater De Krakeling, Amsterdam – zo 11 nov 2018, na afloop van de voorstelling
Toneelschuur, Haarlem – zo 25 nov 2018, na afloop van de voorstelling

Serious Comedy: Zoete leugens, stoute leugens
We willen het niet alleen met kinderen, maar ook graag met de ouders hebben over liegen. In de aanloop naar Sinterklaas organiseren we daarom de Serious Comedy-middag Zoete leugens, stoute leugens. Serious Comedy is een concept van WAT WE DOEN, waarin comedians en wetenschappers het samen over een onderwerp hebben. Eerder deden al Lebbis, Patrick Nederkoorn en Dolf Jansen mee. Deze keer gaat het over de leugens die we kinderen vertellen. Terwijl de kinderen in de foyer worden opgevangen met allerlei leuke (knutsel) activiteiten, wordt in de zaal met de ouders stil gestaan bij de vraag ‘Hoe om te gaan met de waarheid?’ Met orthopedagoog en ontwikkelingspsycholoog Corry Wolters en een cabaretier zoeken we het onderscheid tussen functionele leugens en schadelijke leugens. En moet een kind leren liegen? Presentator Patrick Nederkoorn praat de middag, waarheidsgetrouwe, aan elkaar en betrekt het publiek op interactieve wijze bij het onderwerp.

zondag 25 november 2018, Maaspodium Rotterdam, vanaf 15:00 uur

De leugenkeuken
Tenslotte nemen we met de acteurs een aantal korte filmpjes op. In De leugenkeuken leggen de acteurs in hun personage uit hoe je kunt liegen en hoe je leugens kan herkennen. In drie snelle, grappige lessen ontleden ze hoe leugens werken.