Maas theater dans podium

Ins & outs Toen wij van Rotterdam vertrokken

De productie Toen wij van Rotterdam vertrokken was in 2015 een enorm succes. Vijf weken lang was deze bijzonder locatievoorstelling uitverkocht! Een goede reden voor een reprise, en een goed moment voor het team om te kijken hoe het productioneel nóg beter kon. Daar weet regieassistent Chyramain van Kempen alles van.

Hebben jullie iets anders gedaan voor deze reprise ten opzichte van 2015?

“We hebben een groter schip dan twee jaar geleden, hierdoor worden de zichtlijnen anders en daar moet je in de regie al rekening mee houden. De acteurs spelen aan de kade en het publiek op de boot kan de dialogen horen via koptelefoons. Om de acteurs zo snel mogelijk naar de volgende locatie te vervoeren gebruiken we busjes en fietsen. Dit keer hebben we een groter busje. Dat is wel zo fijn voor de acteurs om zich om te kleden.”

Ziet het publiek dat de acteurs zich verplaatsen?

“Sommige verplaatsingen horen bij de scene, dus die zien er heel natuurlijk uit. De overige vinden plaats buiten het zicht van het publiek.”

Wat kan er allemaal fout gaan, kun je alles ondervangen?

“Natuurlijk kan er veel fout gaan en je probeert je daar zo goed mogelijk op voor te bereiden. Zo is er een scene waar de acteur in het water ligt, terwijl de boot verder vaart moet hij snel weg en door op de fiets, naar de volgende locatie op de kade. We gaven hem aanvankelijk de sleutels mee, maar die verloor hij, kan gebeuren. Sindsdien heeft hij elastiekjes om zijn pols zodat hij de sleutels niet meer kan verliezen.”

Het publiek op de boot weet dat ze naar een voorstelling kijken, maar dat geldt niet voor de mensen op straat. Hoe gaan jullie daarmee om?

“Dat is een belangrijke taak van de buschauffeur. Hij houdt de omgeving in de gaten en zorgt er ook voor dat de omstanders weten dat het hier gaat om een voorstelling. Jaike Belfor speelt de rol van een politieagente die achter Dionisio Matias aan zit, die een vluchteling speelt. Het is wel eens voorgekomen dat omstanders wilden ingrijpen. Soms wilden ze de agente helpen, andere keren, wilden ze er juist voor zorgen dat Dionisio niet werd gepakt. Dan is het wel belangrijk dat iemand van de productie in de buurt is, zodat het niet uit de hand loopt.”

Is dit voor de acteurs een zware voorstelling?

“Jazeker. Het is een route van zeven kilometer en de voorstelling wordt acht keer per week gespeeld, soms twee keer per dag. Mocht het regenen, dan gaat de voorstelling gewoon door. Het publiek krijgt een poncho, maar de acteurs niet.

Waarom heet het stuk eigenlijk Toen wij van Rotterdam vertrokken en niet Toen wij uit Rotterdam vertrokken?

“Dat was de oorspronkelijke titel! Toen bleek dat als je zegt vertrekken UIT Rotterdam, dat dat suggereert dat je nooit meer terugkomt. Vertrekken VAN Rotterdam, wil dus zeggen dat je nog terug kunt en wilt komen.”