Maas theater dans podium

Juryrapport Zapp Theaterprijs over Liefde

Liefde was genomineerd voor de Zapp Theaterprijs dankzij honderden stemmende fans en won… niet. De jury koos op 9 september jl. op tv in Zapp Live voor Joris & De Drakentemmers) van Het Laagland, maar Liefde kreeg wel een prachtig juryrapport.

Jury:
“In Liefde staan acht acteurs op het toneel die kinderen spelen die steeds ouder worden. Eerst zijn ze twee of drie en verliefd op hun teddybeer. Als ze ouder worden zijn ze verliefd op een jongen of meisje op het schoolplein, en later in de disco. Ze ontdekken de liefde en beelden dat uit door te dansen. Ze delen een voor een in de microfoon hun (onzekere) gevoelens. De jongens proberen cool te doen en de meisjes zijn bezig met kleren. Uiteindelijk wordt het een heel gek
waterballet waarin spectaculair met veel spetters wordt gedanst.
Wat een bijzondere voorstelling, vindt de Kijkuit Kinderjury! Er wordt bijna niet gepraat, maar toch snap je wat de acteurs bedoelen, ze vertellen met hun lijf een verhaal, en maar heel soms met hun stem. Dat vindt de Kinderjury heel erg knap! Ook spelen de acteurs heel goed alle verschillende leeftijden; het zijn steeds dezelfde mensen, maar toch geloof je ze in alle rollen die ze spelen, van klein naar groot. Ze kleden zich heel vaak om, een meisje had wel twintig jurken over elkaar aan. Dat spel met de kleren maakte de voorstelling extra leuk om naar te kijken.
Er zat een mooie opbouw in de voorstelling: het begon rustig, maar werd steeds drukker. De dansers gingen zelfs zweten aan het eind! Vooral het waterballet op het einde heeft veel indruk gemaakt. Je werd alleen wel nat als je op de eerste rij zat! Het mooiste stuk is als ze gaan buikschuiven over het toneel. Bij dit stukje komt het allemaal heel precies uit hoe hard ze gaan en hoe ver ze schuiven; ze komen namelijk niet tegen het decor aan.
Omdat er weinig wordt gepraat in de voorstelling, moet je zelf nadenken over wat het verhaal zou zijn. Dat is aan de ene kant leuk, maar als je niet in het verhaal zit snap je het niet goed, en dan is het minder leuk. Gelukkig kijk je ondertussen wel naar hele mooie dans, soms deden de danser echt knappe dingen zoals elkaar vasthouden bij de voeten en dan als een rad ronddraaien. Je kan zien dat de dansers lang aan deze voorstelling hebben gewerkt.
Wat dit een extra leuke voorstelling maakt, was de aankleding in de foyer en alle leuke dingen die je kon doen vóór en na de voorstelling. Daardoor vonden de juryleden het al meteen leuk.”

Dit juryrapport is opgesteld door de Kijkuit Kinderjury van de Zapp Theaterprijs 2017. De Kinderjury bestaat uit acht kinderen in de leeftijd van zeven tot en met twaalf jaar: Olivier Rienstra, Robbe van Hulst, Suzi Diemel, Julie van de Oudeweetering, Maylin van Putten, Esmée van de Braak, Jody Motman en Mette Govers.

De Kinderjury heeft heel veel voorstellingen gezien, waaronder de vijf producties die in het theaterseizoen 2016/2017 de hoogste waardering kregen van het jeugdige publiek in Nederland. Naar aanleiding hiervan heeft de Kinderjury vergaderd om te bepalen welke van die vijf voorstellingen de acht leden het beste vinden. Deze voorstelling wint de Zapp Theaterprijs 2017. De Kinderjury heeft de winnaar (Joris & De Drakentemmers) gekozen uit de volgende vijf genomineerde voorstellingen:
De GVR van Ila van der Pouw
Joris & De Drakentemmers van Het Laagland
KLUCHT van BonteHond
Liefde van Maas theater en dans
Snorro van Theater Rotterdam (voorheen Ro Theater)