Maas theater dans podium

Cultuurcoach krijgt nieuwe naam: Ken het dat ik u kunst?

“Was je er maar bij, dan hoeven we het niet te vertellen.” Dat dachten we toen we dit jaar in onze woonkamers voor onze beeldschermen zaten. Het was tijd om de cultuurcoachplannen van 2020 te verantwoorden en dat betekent een leeg document dat gevuld moet worden met woorden. Maar al die ontmoetingen zijn niet te vangen in een mooi opgepoetste tekst. We willen niet schrijven namens alle cultuurcoaches, leerkrachten, directies, leerlingen en anderen. Wat we willen is hun ervaring delen. De échte verhalen. Het liefst nodigen we iedereen dan ook uit. Kom maar kijken op de scholen. Kom maar kijken op onze ART-dagen. Laat je verwonderen over de leerlingen die zoveel moois laten zien tijdens een les. Was je er maar bij.

Maas zet op meerdere Rotterdamse scholen cultuurcoaches in. Een cultuurcoach maakt veelal onderdeel uit van het team binnen de school en is nauw betrokken bij het ontwikkelen van cultuureducatie. Een cultuurcoach is naast theaterdocent ook een verbinder van ander aanbod van zowel binnen de school als buiten de school in de wijk. Maas zet cultuurcoaches vooral in binnen de eigen wijk Delfshaven.

In 2020 zijn we gestart met vakdocenten op nieuwe scholen en hebben we een aantal programma’s herzien. Het uitgangspunt is nog nadrukkelijker om met de leerlingen en studenten verbindingen aan te gaan in de stad Rotterdam en specifiek in de wijk Delfshaven. We hechten belang aan ontmoetingen tussen groepen die elkaar niet vanzelfsprekend tegenkomen. Onder de nieuwe naam Ken het dat ik u kunst? bouwen de cultuurcoaches van Maas aan bruggen die dwars door muren heengaan en uit hokjes breken.

Op 6 april 2021 lanceerden we deze nieuwe naam met een speciaal magazine en taartjes op de scholen waar we werken. In het magazine komen de cultuurcoaches en betrokkenen van de scholen zelf aan het woord.  Als je dat leest lijkt het misschien even alsof je er echt bij was.