fbpx

Maas theater dans podium

Kick-off repetities Lampje

Vandaag, middenin de Kinderboekenweek, zijn de repetities van Lampje begonnen. Annet Schaap, schrijver van het succesvolle gelijknamige jeugdboek, was erbij. Het boek (18e druk) won vier kinderboekenprijzen, waaronder de Gouden Griffel 2018, en is al aan 13 landen verkocht. Lampje gaat op zaterdag 14 december 2019 in première in het Maaspodium. Daarna toert de voorstelling t/m 5 april 2020 door heel Nederland en wordt meer dan 100 keer gespeeld. Rosa van Leeuwen, die op 15 september 2019 de Colombina (toneelprijs van de VSCD) won voor beste vrouwelijke bijrol, speelt de titelrol.

Annet Schaap over de kick-off van Lampje
Tijdens de kick-off werden de ontwerpen van het decor en kostuums gepresenteerd en vond de eerste tekstlezing van het script plaats. Daarna begonnen de eerste repetities. Annet Schaap: “Ik was bij de eerste lezing van het script en hoorde allemaal verschillende stemmen het verhaal vertellen, maar wel mijn verhaal. Dat is natuurlijk heel erg leuk. De muziek van Djurre de Haan tilt het verhaal prachtig op, hij maakt als het ware illustraties met muziek. Rosa van Leeuwen is meteen Lampje. Het is een volwassene met een kinderblik en dat is precies wat het moet hebben. Freek Nieuwdorp die Vis speelt heeft dat ook, maar zijn rol is iets volwassener. En daar omheen een mooi ensemble, dat is er nu al. De tekst van Moniek is heel trouw aan het boek, dat voelt erg goed. En aan de andere kant van het land zijn mensen bezig met de televisieserie Lampje (VPRO 2022). Wie maakt dat nou mee, dat er zoveel gebeurt met een verhaal door zoveel goede mensen. Dat is echt een groot geluk.”

Moniek Merkx over het boek Lampje
“Lampje is een prachtig boek met waanzinnig veel verrassende wendingen en een rijk, goed geschreven plot. Wij mogen de eerste theaterbewerking maken en met de lyrische muziek van Djurre gaat mijn hart meteen sneller kloppen. Het verlangen naar de zee, een spannend spookhuis en een bonte kermisploeg nemen je vanaf het begin mee in een indrukwekkend tijdloos verhaal.”

In 2018 won Annet Schaap met Lampje de Gouden Griffel en de Boekenleeuw (Vlaanderen).  Eerder won zij al de Nienke van Hichtumprijs en de Woutertje Pieterse Prijs met haar boek.

Theatervoorstelling Lampje
Het innemende verhaal Lampje gaat over de dochter van een vuurtorenwachter, Lampje, die in een stormachtig avontuur terecht. komt. Alleen en verloren ontmoet ze geheimzinnige zeewezens, droevige kermisklanten en woeste piraten. En steeds overtreft ze zichzelf in dapper, volhardend en liefdevol zijn. De voorstelling Lampje is een beeldende vertelling met woeste drinkmuziek en droevige verlangliedjes van Djurre de Haan en met een poëtisch uitzicht op zee.
Lees hier meer over Lampje.