Maas theater dans podium

Kinderen vertellen: wat is er leuk aan theater?

We hebben ze een paar maanden moeten missen… Vanwege corona gingen ook de laatste bijeenkomsten met de MaasSmaakMakers niet door. Maar gelukkig wilden Pranay (12), Chimene (11), Mila (9), Yuna (10) en Ruben (9) op dinsdagmiddag 7 juli 2020 langskomen om tóch nog het seizoen gezamenlijk af te sluiten. Ze blikten voor terug op het afgelopen jaar (zie ook de foto’s bovenaan deze pagina) én maakten een eigen filmpje over de SmaakMakers… Daarover binnenkort meer.

Hé SmaakMakers, wat is nou er eigenlijk zo leuk aan theater?
Chimène: “Je kan er alles vergeten. Af en toe, als ik me slecht voelde en naar het theater ging, vergat is alles als ik er was. En als ik dan terug kwam voelde ik me beter.”
Mila: “Het is zo knap hoe ze alles kunnen, en ook nog uit hun hoofd. Als ik acteur zou zijn, zou ik het niet eens een week redden!”
Pranay: “Je ziet altijd wat anders, elke keer weer nieuwe details.”
Ruben: “Ik vind het grappig dat er onverwachte dingen gebeuren, bijvoorbeeld dat ze eerst iets rustigs doen en dan heel druk.”

Wat er zoal ter sprake kwam tijdens de terugblik?
Mila en Yuna: “Met z’n allen gezellig in de trein zitten, naar de première van Juffenballet. Net een schoolreisje, maar dan leuker!” Pranay: “Ja, en achter de schermen kijken bij Juffenballet, en zien hoe alles verstopt zit.”* Chimène weet nog dat ze bij de eerste van het seizoen was, Oorlog van Theater Artemis: “het begin, waarin alles om ging vallen, vond ik heel grappig.”
En als ze er ééntje mochten kiezen die ze nog een keer zouden willen zien? Dan kiest Pranay Lampje. “Omdat het een hele mooie voorstelling is, en er ook een boek van is. Een bestaand verhaal in een andere vorm.” Ruben was vandaag helemaal nieuw bij de SmaakMakers, maar heeft dit jaar wel Boef gezien: “Ik mocht kiezen wat ik wilde doen voor mijn verjaardag en wilde graag naar het theater.” “Ik vond het grappig toen ze gingen dansen, met de disco”.

Alles beter dan schrijven
Wij volwassen snappen er ook helemaal niks van. Natuurlijk is het leuk dat ze hun mening mogen geven als MaasSmaakMaker, maar oh, die opdracht met de recensies…. Alles beter dan schrijven! Die hebben we goed in onze oren geknoopt. Wat dan wel? Iets inspreken in een microfoon, of een video maken. “Maar dan moet wel op YouTube, en op Instagram!” Dat idee van Pranay werd door de hele groep onderschreven. Die knopen we in onze oren voor volgend seizoen. Net als dat ze heel graag weer backstage willen, of een keer kijken bij een repetitie zodat je ook echt aan de makers kunt vertellen wat je er van vindt voordat het af is. Chimène: “Als je iets doet heb je een doel nodig, en dan is je doel om iets te veranderen.”

* Nieuwsgierig waar ze het over hebben, met die trein en achter de schermen? Bekijk hier de video.