Maas theater dans podium

Lampje wint de Podiumkids Prijs!

Yes, fantastisch nieuws! Lampje wint de Podiumkids Prijs 2020! Tijdens het slotfeest van het Nederlands Theater Festival in ITA werd op zondag 13 september 2020 de winnaar bekendgemaakt. Regisseur Moniek Merkx nam de prijs in ontvangst.

De kinderjury is unaniem enthousiast over dit ‘af en toe verdrietige verhaal over vriendschap, met veel fantasie’. Ze zijn onder de indruk van het knappe decor dat heel snel kan wisselen, de spannende muziek en de vijf acteurs die wel 16 rollen spelen. Met name de actrice die Lampje speelt (Rosa van Leeuwen) valt op: ‘ongelofelijk dat zij zo goed een kind van 7 kan spelen terwijl ze al 31 is!’ Het is moeilijk om een boek te spelen wanneer het boek al zo goed is, maar dat is heel goed gelukt, vinden de juryleden.

Moniek Merkx was vereerd met de prijs: “Dit is de eerste keer dat ik de kinderjuryprijs win. Ik zit dertig jaar in het jeugdtheatervak en dit is echt een heel belangrijk moment. Want kinderen zijn het allermoeilijkste publiek dat je kunt hebben. Ze zijn super irritant, ze zijn super open, ze zijn kortom heel erg levend. En ik moet zeggen, kinderen, dat ik al mijn werk met alle liefde voor jullie heb gemaakt. Ik wil jullie bedanken dat jullie er altijd maar weer zijn. (…) Verder: dit is het allermooiste boek dat er in jaren is geschreven. In feite hebben wij met een groepje acteurs en muzikanten het verhaal op het podium gehesen. Als je dat boek van Annet Schaap hebt gelezen, dan ben je ook helemaal binnen.”

Het juryrapport
Het eerste wat de kinderjury opvalt is het knappe decor van de voorstelling. Ze vinden het heel gaaf gemaakt, vooral omdat het zo snel kan wisselen: van rotsen naar de kermis naar het huis van de Admiraal en nog veel meer. Slim dat het decor kan draaien met wieltjes eronder. De vuurtoren en het dorp met de huisjes zijn op het toneel heel klein, terwijl het normaal veel te groot zou zijn om in een theater te passen. Eigenlijk waren de acteurs groter dan het dorp en de vuurtoren, maar toch geloven de juryleden het verhaal en weten ze steeds waar het zich afspeelt. Ze zien dat daar veel fantasie voor is gebruikt en goed over is nagedacht. De jury is ook onder de indruk van de vijf acteurs die wel 16 personages spelen! Ze kleden zich zo supersnel om, dat is echt niet normaal. De actrice die Lampje speelt is goed uitgekozen, ze lijkt op de echte Lampje uit het boek. Het is ongelofelijk dat zij zo goed een kind van 7 kan spelen terwijl ze al 31 is. Ook vindt de jury de Wind heel mooi, vooral als ze de lucifers uit Lampje’s handen blaast en als ze het schip van de Admiraal tegen de rotsen blaast. De dans van het monster is een spectaculair moment in de voorstelling: hij kan heel goed dansen, het lijkt echt alsof hij over het podium zweeft zoals je soepel door water kunt bewegen. De muziek maakt het stuk nog spannender. Er zitten leuke liedjes in. In het bijzonder noemen de juryleden de mooie stem van zanger Djurre de Haan, die goed bij het verhaal past. Lampje is een af en toe verdrietig verhaal over vriendschap, met veel fantasie. Als het verdrietig is, is het ook echt verdrietig! Maar dat is dan weer mooi. Het is moeilijk om een boek te spelen wanneer het boek al zo goed is, maar dat is heel goed gelukt en het is mooi om in het theater te zien.

Podiumkids Prijs
De Podiumkids Prijs is een publieksprijs voor jeugdtheater. Op podiumkids.nl stemden kinderen tussen 6 en 12 jaar het afgelopen jaar op hun favoriete voorstelling. Vervolgens heeft de Podiumkids kinderjury uit de best beoordeelde voorstellingen de winnaar gekozen. De andere genomineerden waren Juffenballet (BonteHond in coproductie met Maas theater en dans), Zwijnenstal (Theater Sonnevanck in coproductie met de Nederlandse Reisopera), Back to Oz (Het Filiaal theatermakers) en Ruimtevlucht (Het Houten Huis in coproductie met Holland Opera). Eerder was deze prijs bekend als de Zapp Theaterprijs. De Zilveren en Gouden Krekels (de jeugdtheaterprijzen van de VSCD) schuiven, net als de toneelprijzen en de Mimeprijs, door naar 2021.

Lampje (8-108)
De voorstelling Lampje, naar het bekende boek van Annet Schaap, ging op 12 december 2019 in première. De pers: “Spannende momenten worden voor het jongere publiek mooi gedoseerd met de nodige humor”. Telegraaf (★★★★), “Een verhaal dat gemaakt lijkt voor een grootschalige familievoorstelling, met vele spectaculaire decorwisselingen en uitbundige muziek. Maar het is een gouden zet dat Maas precies het tegenoverstelde doet. Scènes (★★★★★).