fbpx

Maas theater dans podium

Lampje van Annet Schaap wint Gouden Griffel

Lampje, waarmee Annet Schaap in 2017 debuteerde als kinderboekenschrijver, wint de Gouden Griffel 2018 en is daarmee het beste kinderboek van afgelopen jaar. Eerder won Annet de Nienke van Hichtumprijs en de Woutertje Pieterse Prijs met Lampje. Daarmee heeft Schaap de drie belangrijkste kinderliteratuurprijzen gewonnen.

Voorstelling Lampje
In theaterseizoen 2019 / 2020 brengt Maas theater en dans Lampje op de planken. Moniek Merkx regisseert, Djurre de Haan tekent voor de muziek. Het verhaal gaat over het meisje Lampje, de dochter van een vuurtorenwachter. Ze moet elke avond tientallen trappen in de vuurtoren beklimmen om het licht aan te steken. Als op een dag de lucifers op zijn, gaat er van alles mis. Moniek Merkx over het boek: “Dit is de eerste keer sinds mijn jeugd met Tonke Dragt, dat ik zo’n ontroerend nieuw jeugdboek las. Het verhaal is zo prachtig tijdloos en heeft ook steeds zoveel verrassende wendingen, dat ik nu alleen nog maar denk ‘hoe gaan we dat in hemelsnaam met recht op het toneel zetten?’. Tja, en juist daarom ben ik superblij dat we de rechten hebben gekregen”. Merkx en Schaap werkten eerder samen aan Vallende meisjes bij theatergroep Max..

Gouden Griffel
Annet Schaap ontving de Gouden Griffel dinsdagavond 2 oktober 2018 tijdens het Kinderboekenbal in een overvolle De Meervaart in Amsterdam. De Gouden Griffel is de bekendste prijs voor een kinderboek. Met deze bekendmaking begint de 64ste Kinderboekenweek.

Annet Schaap
Annet Schaap illustreerde bijna 200 kinderboeken van onder andere Jacques Vriens, Manon Sikkel, Simon van der Geest, Janneke Schotveld (Superjuffie) en is in Nederland het meest bekend door haar tekeningen bij de succesvolle Hoe Overleef Ik-serie van Francine Oomen. In 2017 debuteert ze als schrijver met Lampje (na 16 maanden 13e druk) en wint er de Nienke van Hichtumprijs 2017,  de Woutertje Pieterse Prijs 2018 en de Gouden Griffel 2018 mee. Nu tekent en schrijft ze om en om.

De pers over het boek Lampje
“Een indrukwekkend debuut (…) Niet alleen slaagt Annet Schaap erin een boeiend avontuur te kunnen construeren dat je in één ruk uitleest, ze blijkt ook een schrijver die een ontroerend, echt verhaal te vertellen heeft” (NRC).
“Lampje is een ge-wel-dig boek” Trouw.
“Lampje is naast een avonturensprookje ook het hartverscheurende verhaal over opgesloten zitten in de verkeerde wereld. (…) ze schreef, alsof het niets is, voor het eerst en meteen maar een van de beste kinderboeken van dit jaar” (Volkskrant).

Meer info over de voorstelling Lampje, klik hier. Naar het gelijknamige boek van Annet Schaap, uitgegeven door Em. Querido’s Uitgeverij, Amsterdam.
Meer info over het boek Lampje vind je hier.
Wil je Lampje boeken, mail dan Rosa Brinks.