Maas theater dans podium

Breakdance ABC

1 on 1
Een battle waarbij één b-boy of b-girl tegen één andere b-boy of b-girl danst.

2 on 2
Een battle waarbij twee b-boys of b-girls tegen twee andere b-boys of b-girls dansen. 3 on 3, you know the drill…

Battles
In een dance battle dansen twee of meerdere b-boys of b-girls tegen elkaar om te bewijzen wie het beste is. Dit wordt meestal door een jury (judge) bepaald.

B-Boy
Een mannelijke breakdancer.

B-Girl
Een vrouwelijke breakdancer.

Biten
Wanneer één danser een move van de andere danser ‘steelt’. Binnen een battle wordt dit uitgebeeld door met beide armen op elkaar te slaan, waarmee een mond uitgebeeld wordt.

Breakdance
Breakdance is een dansstijl en een belangrijk element van de hiphopcultuur. De naam is afgeleid van de hiphopmuziek in de jaren zeventig en tachtig, waarbij met een mixer de break van een nummer eindeloos door werd gedraaid.

Burning
Je tegenstander treiteren of niet respecteren in een battle.

Call out battle
Een battle waarbij een danser wordt uitgedaagd zonder dat hij of zij hiervan op de hoogte is gebracht. Een onverwachte uitdaging. Er is bij deze battle ook geen sprake van een jury of tijdslimiet.

Clean
Een freestyle die soepel en zonder fouten wordt uitgevoerd.

Commando
Vooraf afgesproken bewegingen om de run aan jouw kant van de crew te houden. Als een danser klaar is, kan hij bijvoorbeeld een achterwaartse koprol doen. Vervolgens springt een andere danser uit de crew met een koprol in de dansvloer. Zo heeft de tegenpartij geen kans gehad om te beginnen met zijn run en moet hij nog een set wachten.

Crash
Een grote fout maken tijdens het dansen.

Crew
Een crew is een groep dansers die deelneemt aan battles, samen trainen en shows doen. Een crew bestaat meestal uit acht b-boys en/of b-girls.

Crewbattles
Een battle waarbij een crew tegen een andere crew danst. Het maakt hierbij niet uit hoeveel leden er in een crew zitten. Het kan dus zijn dat er in de ene crew vier dansers zitten en in de andere acht. De duur van deze battles is vaak vooraf bepaald.

Cypher
Een cirkel, gevormd door een groep dansers, waarin muziek wordt gespeeld en iedereen kan instappen om te dansen.

Dope
Als iemand heel goed is in breakdancen. Een ander woord voor dope is ill of raw.

Drop
Een neerwaartse beweging die wordt gebruikt om soepel over te schakelen van staande positie naar vloerbewegingen.

Drum breaks
Een kort stukje in een nummer waarin alleen de drum of percussie te horen is. Dit stukje wordt gebruikt als een sample-loop voor andere muziek, kenmerkend voor hiphopmuziek.

Each one teach one
Een Afrikaans gezegde dat veel gebruikt wordt in de breakdance-wereld: als je iets geleerd hebt, wordt je geacht het aan een ander over te dragen.

E-Boy
Een nep-B-boy die op het internet beweert dat hij de beste is, maar in het echt nauwelijks bewegingen kan uitvoeren.

Exhibition battle
Een battle waarbij originaliteit extra belangrijk is. De danser laat zien wat voor nieuwe powermoves hij/zij heeft bedacht.

Flare
Een move waarbij de breaker zijn lichaam ondersteunt met zijn armen en zijn benen onafgebroken in een V-vorm rond zijn torso zwaaien.

Flavor / Flava
Iemands unieke stijl in breakdance, ook wel style genoemd.

Footwork
De moves in breakdance die vanuit gehurkte positie worden gedaan, waarbij de voeten het meeste werk doen. Dit wordt ook wel downrock genoemd.

Freezes
Stilstaande poses in breakdance. Vaak wordt hierbij op de armen gestaan, wat veel spierkracht vergt.

Fresh
Een term die wordt gebruikt om bewegingen te beschrijven die nog nooit eerder zijn gezien.

Headspin
Een move waarbij de breakdancer om de verticale as van zijn lichaam draait, terwijl hij op zijn hoofd staat.

Hitting
Breakdancen op straat.

Hiphop
Een culturele beweging, ontstaan in de jaren zeventig in New York, met een eigen muziekgenre (hiphop  en rap), kunststijl (graffiti) en dansstijl (breakdance).

Jams
Een samenkomst van B-boys waar de breakers samen oefenen, tegen elkaar battelen of gewoon freestylen.

Judge
De jury die bepaalt wie een breakdance-battle heeft gewonnen.  Ze geven punten voor foundation (de dans, de stijl, het voetenwerk), originalitydynamic (techniek), execution (hoe goed en clean was de run) en battle (het laten zien dat men beter is dan de ander).

Killing it
Wanneer een B-boy alle beats in een nummer raakt, of wanneer hij de vloer owned (helemaal inneemt met zijn dans).

Locking
Een breakdance-dansstijl, waarbij wordt gedanst met snelle overdreven bewegingen. Vooral de armen en handen worden gebruikt, de heupen en benen zijn minder dominant. De danser bevriest doorlopend zijn bewegingen, waarbij hij zijn houdingen steeds kort vastzet.

Moves
De bewegingen in breakdance worden moves genoemd. Ze zijn op te delen in toprock, footwork, powermoves en freezes.

Nasty
Je bent ‘nasty’ als je de basis van breakdance kent en smaak hebt.

Octogon battle
Een battle waarbij op de dansvloer met pionnen en een lint een achthoek is gemaakt. De danser mag alleen in de achthoek dansen. Wanneer hij uit de achthoek komt of deze aanraakt en vervormt, is hij gediskwalificeerd.

On-beat
Dansen op de beat, oftewel de steeds herhalende drumslag in hiphopmuziek.

Popping
Een breakdance dansstijl, waarbij de danser zijn spieren steeds snel aanspant en weer ontspant, waardoor het lijkt alsof er een schok door het lichaam van de danser gaat.

Powermoves
Bewegingen in breakdance die afhankelijk zijn van snelheid en acrobatische elementen hebben. Het zijn de meest extreme, spectaculaire moves, zoals salto’s.

Roasted/Smoked
Je bent ‘roasted’ wanneer je een battle zwaar verliest.

Routine
Laten zien dat je ook samen met iemand on-beat kan dansen.

Run
Een ronde in een breakdance-battle.

Seven to Smoke
Een battle waaraan acht breakdancers deelnemen. Zes staan in een rij en twee staan tegenover elkaar. Het is one on one en als een danser wint, danst hij tegen de volgende uit de rij. De verliezer sluit achteraan. De battle duurt 20 minuten, tenzij één danser het lukt om zeven anderen te verslaan. Als de battle na 20 minuten over is, wint degene met de meest gewonnen battles.

Showcase
Een kleine run, waarin één of meer breakers hun skills laten zien.

Smoken
Wanneer één danser zeven andere dansers verslaat tijdens een seven to smoke-battle.

Sound system
Een muzieksysteem met draaitafels, een mixer en een gettoblaster, dat makkelijk op straat geplaatst kan worden wanneer er gebattled wordt.

Stacking
Soepel van de ene naar de andere freeze gaan.

Swipe
Een move waarbij de breaker achterover leunt met zijn hand(en) en benen op de grond. Vervolgens zwaait hij één van zijn handen naar de andere zijde van zijn lichaam, plaatst die naast zijn andere hand en gooit meteen zijn beide benen in de lucht, zodat er een draaibeweging volgt. Na een draai van 360 graden komt de breaker terug in zijn beginpositie.

Tie
Gelijkspel.

Top rock
De staande dansmoves in breakdance.

Toprock battle
Een battle waarbij de dansers alleen staande moves mogen doen, er mag geen footwork worden gebruikt.

Windmill
Eén van de basisbewegingen in breakdance, waarbij de danser op zijn armen steunt en zijn benen laat draaien in de lucht als een windmolen.