Maas theater dans podium

In de klas

Beste leerkracht,

Bezoekt u binnenkort met uw klas de voorstelling B-BOY? Dan vindt u hier alle informatie.

De voorstelling
B-BOY biedt een theatraal kijkje in het leven van vijf b-boys en de wereld van het battelen. Een ontmoeting tussen zeer verschillende danspersoonlijkheden, die soms met brute kracht en dan weer met katachtige behendigheid de wetten van de zwaartekracht tarten.

Vijf virtuoze dansers verkennen hun fysieke grenzen en gaan daarbij tot het extreme. In een aaneenschakeling van spelletjes en rituelen zoeken zij de confrontatie met zichzelf en met elkaar op. Ze ontleden battle codes, delen hun blessureleed en zijn open over het oneindige trainen en de onderlinge rivaliteit. Ook zijn ze niet bang hun ongezouten mening te geven over elkaars skills and fails.

Gewapend met het laatste beetje street cred dat ze nog heeft, dompelt theatermaker Jolanda Spoel zich onder in de wondere en explosieve wereld van de breakdance battles. Om er vervolgens een eerlijke voorstelling (90% waar) van te maken met én over breakdancers, over hun worsteling met het dagelijks leven in de kunsten. Een voorstelling waarin film en theater, het echte leven en fictie naadloos in elkaar overlopen. In elke stad wordt de crew verrast met een guest appearance.

Jolanda Spoel over B-BOY
“B-BOY is een ode aan breakdancers. Als theatermaker wil ik echter niet alleen de acrobatische virtuositeit van breakdance uitlichten, maar ook de vertelkracht, want die is veel groter dan vaak wordt gedacht. Ik ga op zoek naar paralellen tussen de battle wereld en het echte leven.”

Voorbereiding
Voordat u de voorstelling bezoekt, raden wij u aan de leerlingen dit online magazine te laten bezoeken. Hier kunnen ze zelf allerlei achtergrondinformatie over de voorstelling vinden. Daarnaast zijn er verschillende quizes te doen en vind je er informatieve filmpjes die voorafgaand aan het bezoek in de klas bekeken kunnen worden om alvast het onderwerp aan de leerlingen te introduceren.

Het is bijvoorbeeld interessant om met ze te spreken over het ontstaan van breakdance en hiphop. Leerlingen kunnen hun kennis hierover ook testen in het blok: Waar of niet?. Om vervolgens met elkaar in gesprek te gaan over de vraag: Is breakdance een (olympische) sport of is het kunst?
Dit gesprek zou ook plaats kunnen vinden in de vorm van een debat. Dezelfde vraag is ook interessant om na de voorstelling weer met de leerlingen te bespreken. Heeft de voorstelling ze van mening laten veranderen?

Daarnaast is het zo dat de voorstelling inzoomt op de struggles die de dansers hebben moeten doorstaan om te komen waar ze nu zijn. Bespreek met uw leerlingen of dit herkenbaar voor ze is. Hebben ze zelf ooit echt voor iets moeten vechten? Was dat het waard? Kennen ze voorbeelden van mensen die open zijn over hun struggles? Als ze willen kunnen ze hun verhalen delen in het blok Struggles in het magazine. Daar zijn ook struggles van andere bezoekers te lezen.

Workshop en breakdance college
Voor een diepere voorbereiding op zowel het onderwerp als op de dans- en (fysieke) theaterstijl waarin de voorstelling is gemaakt, raden wij u aan de workshop of het breakdancecollege af te nemen.

Workshop
“Dancing is the body talking. You can say anything you want.” Mohammed Iro.
In de workshop bij B-BOY duiken we in het ontstaan van de hiphopcultuur en ontdekken we de zeggingskracht van ons lijf en van onze woorden. Samen met een theaterdocent en een spoken word artiest onderzoeken we thema’s als kwetsbaarheid en rivaliteit. Om die vervolgens in eigen geschreven teksten en in beweging te vertalen naar de vloer.

Wanneer: Voor/na de voorstelling in het theater of enkele dagen voor/na de voorstelling op school in een gymzaal, dansstudio of dramalokaal
Duur: 60 minuten
Capaciteit: 30 leerlingen / bezoekers
Prijs: €75,00 excl. reiskosten gerekend vanaf de standplaats

Daarnaast is het ook mogelijk om een inleiding te boeken in de vorm van een breakdance college.

Breakdance college
In een interactief breakdance college praten we de deelnemers in een half uur bij over breakdance. We beginnen met een stukje geschiedenis: hoe is de breakdance ontstaan. Daarna bespreken we alle basismoves en we eindigen met een demonstratie van de moves.

Wanneer: Voor/na de voorstelling in het theater of enkele dagen voor/na de voorstelling in de klas
Duur: 30 minuten
Wie: Dans- of theaterdocent van Maas
Capaciteit: 30 leerlingen in de klas / 90 deelnemers in het theater
Prijs: €75,00 excl. reiskosten gerekend vanaf de standplaats

De workshop en het college zijn ook geschikt voor het vrije publiek in het theater voor/na de voorstelling.
Wilt u een workshop of breakdance college boeken, neem dan contact op met Sara Giampaolo via sara@maastd.nl.

Rest ons u veel plezier te wensen bij B-BOY.