Maas theater dans podium

277 jaar Beauty

Regisseur Moniek Merkx maakt dit jaar de voorstelling Beauty en het beest naar het sprookje Belle en het beest. Het is het 10de sprookje dat Moniek bewerkt tot een theatervoorstelling.

Voorbij de buitenkant
Sprookjes lijken simpel in hun vertelling, maar ze gaan altijd over grote, algemene, menselijke uitdagingen en onderhuidse gevoelens. In onze tijd worden schoonheid en sterrendom via de media breed uitgemeten, zodat we soms vergeten dat we ook moeten dealen met die andere kant. De donkere kanten van het leven en de eigenschappen van onszelf waar we liever niet voor uitkomen. Pas als we voorbij de buitenkant denken, is er echte liefde mogelijk.

  
Spannend bos
In Beauty en het beest durven zowel Beauty als het beest uiteindelijk te zien wie ze zijn en durven ze echt voor elkaar te kiezen. Het beest moet eerst zijn beestachtige buitenkant accepteren en Beauty moet door deze buitenkant de binnenkant zien. Dat is natuurlijk niet makkelijk. Dit gevecht laat Moniek zien als een tocht door een donker, spannend bos. Als Beauty en het beest alle gevaren (binnen en buiten zichzelf) hebben overwonnen, kan er gefeest worden en wordt de liefde bezegeld.

  
Volksverhaal over stoer meisje
In de loop der jaren zijn er heel veel variaties op Belle en het beest geschreven en gespeeld. Het allereerste verhaal is al geschreven in 1740 door Gabrielle-Suzanne Barbot de Villeneuve. Deze Franse schrijfster schreef Belle en het beest als een volksverhaal om haar vrienden in de salon te amuseren. Eigenlijk was zij haar tijd ver vooruit. In die tijd mochten veel vrouwen niet kiezen met wie ze wilden trouwen. De schrijfster vond dat vreselijk en schreef La Belle et la Bête (Belle en het beest) om te laten zien dat Belle uiteindelijk zelf kiest en een monster de liefde verklaart.

  
Verwende zussen
Het verhaal van De Villeneuve werd herschreven tot een kindersprookje door Madame de Beaumont (1756). Belle heeft in dit verhaal twee verwende zussen, een beetje zoals Assepoester. En de vader van de drie meisjes verliest al zijn schepen op zee. In Moniek Merkx’ theaterversie zijn er ook verwende zussen en vergaan de schepen van vader. Marijn van der Jagt schreef er een mooi stuk over, dat lees je hier .

  
Geen Disney
In de loop der jaren werd het verhaal ingekort, veranderd en vertaald. In 1991 bewerkte Walt Disney Pictures het verhaal tot een tekenfilm. In 2017 maakte Disney er een musicalfilm van met Emma Watson in de hoofdrol. Waarschijnlijk kent iedereen een van deze twee filmversies. Van deze Disney-versie werd een musical gemaakt die in 32 landen te zien was, ook twee keer in Nederland. Moniek Merkx maakt met haar versie van Beauty en het beest iets heel anders. Kom maar kijken…