Maas theater dans podium

Muziek

Regisseur Moniek Merkx maakt familievoorstelling Beauty en het beest en zet behalve acht spelers en een groep kinderen ook acht zangers van het Nederlands Kamerkoor op het podium. “Het zijn de beste zangers van Nederland, dus geweldig om die door dat bos te hebben lopen” aldus Merkx.

Lyrisch
In Beauty en het beest zingen acht zangers van het Nederlands Kamerkoor stevige popmuziek van Joop van Brakel en lyrische, minimale muziek van David Lang. Merkx: “De muziek van Lang heeft een donkere, verdrietige kant. Je ziet de bomen bewegen, de kinderen door het bos lopen. Ons sprookjesbos is een magische, onheilspellende plek, maar het staat ook voor avontuur. Joop van Brakel maakte voor het eerst meerstemmige muziek voor een koor met stevige, stoere beats eronder. Hij heeft dwingende ‘beestmuziek’ geschreven, maar ook een vrolijk en opzwepend eindlied. Samen zijn Lang en Van Brakel een spannende combinatie.”

Hartverscheurend mooi
Merkx “Soms kan je muziek niet begrijpen, maar intuïtief voel je ‘dit is spannend en dreigend’. Als het koor Dearest Heart gaat zingen, is dat hartverscheurend mooi. Het wordt ingezet op het moment dat het beest zichzelf voor het eerst echt ziet, een moment van zelfinzicht. Via de muziek voel je dan de pijn die in zijn hart zit.”

Componist Joop van Brakel over Beauty en het beest
“De vocale muziek van David Lang is in zijn schijnbare eenvoud en door zijn emotionele lading heel onontkoombaar en van een bijna onaardse schoonheid. Juist daarom voelde ik me vooral geïnspireerd om in muzikaal opzicht bij hem uit de buurt te blijven. Ik zocht als het ware meer een clash dan een ontmoeting met zijn werk. Ik zag het als mijn taak om voor de zangers van het Nederlands Kamerkoor muziek te bedenken die meer geworteld is in de popmuziek, ook om een brug te slaan tussen de scoremuziek (ook van mijn hand) en de koorstukken van Lang.”

Nederlands Kamerkoor
We vroegen de koorleden naar hun Beauty-ervaringen en wat ze vinden van de muziek.

Marijke van der Harst (sopraan)
“Beauty en het beest is heel anders dan andere concerten met het Nederlands Kamerkoor, want we zingen nu alles uit het hoofd, hebben een kostuum aan en maken deel uit van de mise-en-scène. Dat maakt het heel dynamisch. De muziek van David Lang heeft een minimal music karakter en dat kan heel ontspannend werken voor de luisteraar, terwijl het helemaal niet ontspannen is om uit te voeren. Het vergt opperste concentratie, omdat er steeds iets kleins verandert en er niet zo’n duidelijke structuur aanwezig is. De muziek ondersteunt en bepaalt de sfeer van de scene op het toneel, zoals we dat kennen van de film.”

Margreet Rietveld (sopraan)
“Het verhaal van Beauty en het beest is bijzonder omdat je na gaat denken over echte schoonheid, over vooroordelen, egoïsme en schone schijn, over namaak en geluk. Meezingen in deze theaterproductie vind ik een toffe uitdaging, we zijn onderdeel van een podium met acteurs en dansers, zingen uit het hoofd, hebben kostuums en worden versterkt. Ik kende de muziek van David Lang helemaal niet maar in deze voorstelling is het prachtig. Telkens als er plotseling klassieke muziek klinkt, verandert er wat op het podium, staat alles even helemaal stil. ”

Frank Hermans (bas)
“Mijn eerste productie met het Nederlands Kamerkoor was de Matthäus-Passion en daar sta je natuurlijk ook een verhaal te vertellen, maar zonder kostuums, zonder lichteffecten en decors. In Beauty en het beest ontroeren de acteurs me soms door hun oprechtheid, dat de mooie Beauty het afzichtelijk uitziende beest met het mooie hart omarmt en daardoor iemand ‘bevrijdt’. De muziek van Lang vind ik echt prachtig. Het voegt iets toe aan het verhaal, even een moment van beschouwing. Echt een vondst van de artistieke leiding.”

Åsa Olsson (alt)
“Toen ik voor het eerst een stuk van David Lang ging zingen was ik meteen verkocht. De stukken van David Lang voegen melancholie toe en dat vind ik erg mooi. Daarbij is het interessant om het gehele regieproces te volgen met alles wat daarbij hoort: muziek, techniek, licht, decor, kostuums etc.”

 

 

 

Ingrid Nugteren (sopraan)
“Ik vind het heel inspirerend om mee te zingen in een theaterproductie, de acteurs en alle mensen achter de schermen zijn super sociaal en bouwen werkelijk met elkaar een productie op. David Langs koormuziek geeft een tegenkleur aan wat er te zien is op het voortoneel.”

 

 

 

 Martijn de Graaf Bierbrauwer (bas)
“De wisselwerking in de voorstelling tussen de gezongen muziek en de bewegingen van de dansers werkt zeer inspirerend. De muziek van David Lang herbergt een niet-dwingende ambitie in zich. Samenklank en samenzang in de ideale zin van het woord. De verstilling in die muziek werkt goed in Beauty en het beest. De muziek is tonaal zonder klassiek of barok te zijn.”

 

 

Bekijk hier de teksten van de muziek uit Beauty en het beest.

Nederlands Kamerkoor zingt naast de muziek van Joop van Brakel ook een vijftal fragmenten uit composities van David Lang (© G. Schirmer Inc., New York, VS / Albersen Verhuur B.V., ’s-Gravenhage):
– Little Match Girl Passion: Come Daughter
– Little Match Girl Passion: When It’s Time For Me To Go
– Evening Morning Day
– Little Match Girl Passion: Dearest Heart
– Just