Maas theater dans podium

Spelers

Dit zijn de acht acteurs/dansers van Beauty en het beest. We vroegen hen het hemd van het lijf. Over hun rol, het karakter van hun personage, hun favoriete personage(s) in het stuk, of ze in het echte leven op hun personage lijken of zich eerder een beauty of een beest voelen. Nicky Nina de Jong ontwierp de kostuums.

  
Gale Rama
Rol: “Ik speel Beauty en wat ik het allerleukste vind aan de rol is dat ze veel stoerder is dan de Beauty die we kennen uit de (Disney) films. Ze houdt van dansen en voetbal.”
Lijk je op jouw personage?: “Ik lijk zeker op mijn personage. Beauty ziet haar vader graag en doet er alles aan om hem voor het beest te beschermen. Ze gaat zelfs zo ver dat ze zichzelf opoffert omwille van haar pa. Ik ben zelf in het echte leven een behoorlijk mama’s kindje, en hoe bang ik ook zou zijn, ik zou alles, maar dan ook alles voor haar doen. Een andere eigenschap waarin ik mezelf herken is dat Beauty stoer is, maar tegelijkertijd ook heel zacht kan zijn.”
Favoriete personages: “Ik vind het koor en de kinderen echt echt echt te gek. De kinderen spelen zo puur. Daar kan je als actrice moeilijk aan tippen. En het koor zorgt er vaak voor dat ik ineens een brok in mijn keel krijg.”
Beauty of beest: “Ik ben een beauty en een beest tegelijkertijd. Op sommige momenten wil ik me heel mooi en elegant voelen en op andere momenten wil ik juist stoer en gevaarlijk zijn. Alleen maar mooi willen zijn vind ik niet zo boeiend, daar geloof ik niet zo in. Beyoncé kwijlt waarschijnlijk ook in haar slaap en wordt met wallen wakker. Ik vind het juist veel leuker als we als mensen ook juist onze ‘lelijke’ kanten mogen laten zien. Het leukste moment in de voorstelling vind ik dan ook het moment waarop het beest en Beauty in het verhaal steeds meer op elkaar gaan lijken.. Het beest wordt zachter en laat zich optillen door Beauty, en Beauty voelt zich steeds vrijer en laat boeren.”
Meer over Gale Rama.

  
Jurriën Remkes 
Rol: “Ik speel een arrogante prins, die verandert in een beest. Wat ik leuk vind aan de rol is dat ik in het begin, als prins, een enorme eikel mag spelen. Erg leuk. Maar daarna, als beest, moet ik er toch voor zorgen dat Beauty van mij gaat houden. Door het stuk heen smelt het beest langzaam, hij moet echt contact maken en krijgt langzamerhand meer zelf inzicht. Er is dus heel veel te spelen in deze rol.”
Favoriete personages: “Mijn favoriete personages zijn de zusjes van Beauty. Ze zijn heel bitchy en onredelijk. Ik vind dat heel grappig en leuk om naar te kijken. Maar je ziet ook dat daaronder veel jaloezie en onzekerheid zit en dat ze eigenlijk ook best lief zijn.”
Beauty of beest: “Een beetje van beide. Ik ben af en toe zeker ook het beest: niet weten hoe je je gevoelens moet uiten, uit onhandigheid lompe dingen doen en niet weten hoe te flirten met een meisje. Maar hoop ook dat ik een beetje Beauty ben, en dus  heel eerlijk, lief, stoer en dapper.”
Meer over Jurriën Remkes.

  
Niek van der Horst
Rol: “Ik speel de fee en de vader van Beauty. Het is de eerste keer dat ik een fee speel en het is wel een ‘once in a life time-experience’ om in zo’n grote rok op het toneel te staan. Ik vind het erg leuk om de vader van een beauty te spelen. Ik heb zelf ook een dochter, die is 14 (en ook  een beauty) en zij gaat zelf ook meespelen in de voorstelling in Amsterdam, te gek. Wat ik vooral mooi vind aan de rol is dat de vader zijn dochter weggeeft aan het beest. Dat raakt me erg diep. Mede dankzij de ontroerende muziek.”
Lijk je op jouw personage?: “De vader houdt van lekker eten, dus daarin lijk ik wel op hem. Verder is hij nogal onverantwoordelijk, een beetje een hosselaar. Hij voedt zijn dochters alleen op en heeft het daar niet altijd even makkelijk mee. Eigenlijk is het een beetje een slappe zak. Hij is wel heel lief voor zijn dochter en vindt het allemaal heel rot wat er gebeurt, maar hij neemt niet echt verantwoordelijkheid. Daar herken ik me niet in. Dus nee, ik heb niet het gevoel dat ik daarop lijk, maar het is wel heel leuk om te spelen.”
Favoriete personages: “Ik vind het heel mooi wat Moniek, Gale en Jurriën van de twee hoofdpersonages, Beauty en het beest, hebben gemaakt. Dat Beauty een beetje een stoer figuur is en het beest een onhandige puber, helemaal niet handig met meisjes. Maar eigenlijk zijn alle personages heel leuk.”
Meer over Niek van der Horst.

  
Anneke Sluiters 
Rol: “Beauty heeft twee gemene zussen. Ik speel één van die zussen, genaamd Anna. De andere zus, gespeeld door Rosa van Leeuwen, heet Maria. Samen zijn het twee tuttebellen, druk met hun uiterlijk in de weer en ze roddelen de hele tijd over anderen. Heerlijk om Anna te spelen. Tijdens de repetities hebben Rosa en ik ons verdiept in de wereld van de beauty tutorials. Het is fascinerend om te zien welke gekke capriolen er allemaal worden uitgehaald om mooi voor de dag te komen. We hebben ontzettend veel lol gehad tijdens het maken van onze eigen beautytutorials.”
Karakter personage: “Anna vind haar uiterlijk ontzettend mega verschrikkelijk belangrijk. Dat staat bij haar op de eerste plaats. Ze denkt dat ze de mooiste is van de drie zussen. Ik denk dat ze een behoorlijke portie aandacht nodig heeft om tevreden te zijn. Ze heeft een grote fantasie en een talent voor overdrijvingen. Ook heeft ze samen met haar zus Maria snel een oordeel klaar over anderen. Dat maakt haar gemeen. Het is een vinnig meisje. Alles wat ze niet kent vindt ze vies of eng. Ze schrikt zich een ongeluk bij het minst geringste.”
Lijk je op jouw personage?: “Ik hoop niet dat ik veel op Anna lijk. Het lijkt me beter om niet snel een oordeel over iemand anders te hebben. Je kan beter je oordeel zo lang mogelijk uitstellen en je eerst maar een flinke partij verwonderen. Dat is veel leuker. Wel kan ik soms, net als Anna, snel schrikken van iets kleins en ik geloof dat ik weleens overdrijf.”
Meer over Anneke Sluiters.

  
Rosa van Leeuwen 
Rol: “Ik speel Maria, de grote zus van Beauty en Anna. Beesten vind ik mega goor en mijn lievelingskleur is roze.”
Karakter personage: “Maria kan best wel bazig zijn, maar dat is ook wel logisch aangezien ze de oudste is van drie zussen en hun moeder al op jonge leeftijd gestorven is.”
Lijk je op jouw personage?: “Een heel klein beetje. Ik houd zelf natuurlijk van toneelspelen en Maria is ook een behoorlijke Dramaqueen…”
Favoriete personages: “Ik vind het hertje een heel mooi personage, omdat hij zo lief en onschuldig door de bossen danst. Maar de kinderen die meespelen zijn misschien wel de allermooiste personages. Je zult wel zien waarom.”
Beauty of beest: “Ik kan net zoals het beest niet zo goed met vork en mes eten en als ik een croissantje eet, zit ik altijd helemaal onder de kruimels… dus wat dat betreft lijk ik wel een beetje op het beest.”
Meer over Rosa van Leeuwen.

  
Freek Nieuwdorp 
Rol: “Ik speel de rol van bediende en van de vos. Wat leuk is aan mijn rol is dat hij alles ziet. Als bediende is hij de liefde tussen beauty en het beest aan het arrangeren. Hij probeert deze twee personen verliefd op elkaar te laten worden en dat is heel leuk om te doen.”
Karakter personage: ”De bediende is sluw, lief, zorgzaam en streng, maar wel rechtvaardig.”
Lijk je op jouw personage?: “Ik hou ervan om mensen te verzorgen en het naar hun zin te maken dus daarin lijk ik wel op de bediende die ik speel.”
Favoriete personages: “Ik vind de rol van de vader een hele grappige rol. Het is een lieve man maar hij komt door al zijn onnozelheden steeds in de problemen. En ondanks alle problemen blijft hij positief!”
Beauty of beest: “Ik ben een beauty, maar kan me als een beest gedragen. Een beetje van beide dus.”
Meer over Freek Nieuwdorp.

  
Gihan Koster 
Rol: “In Beauty en het beest speel ik de bediende en het hert. Ik vind deze rollen erg leuk om te spelen omdat ik veel vrij kan bewegen en dansen in de voorstelling.”
Karakter personage: “Mijn personages zijn erg energiek en snel afgeleid, wat je terugziet in hoe de personages zich bewegen.”
Lijk je op jouw personage?: “Misschien wel een klein beetje, in ieder geval omdat ik zelf ook graag beweeg.”
Beauty of beest: “Hoe cliché ook, ik denk een beetje van beiden. Heeft niet iedereen een beetje beauty en een beetje beest in zich?”
Meer over Gihan Koster.

  
Jens van Huizen 
Rol: “In het stuk speel ik de rol van de bediende en het paard. Het leuke en uitdagende hieraan is dat ik eigenlijk twee rollen heb die totaal verschillend zijn van elkaar, maar waar ik wel mijn karakter in door moet trekken.”
Karakter personage: “Een paar van de karaktereigenschappen van mijn rollen zijn zorgzaamheid, gehoorzaamheid, hoop en empathie.”
Lijk je op jouw personage?: “Ja, mijn personage lijkt best wel op hoe ik ben in het dagelijks leven, ik ben heel empathisch.”
Favoriete personages: “Mijn favoriete personages in het stuk zijn de zusjes Anna en Maria.  Ze geven op een grappige en karikaturale manier weer hoe de jeugd van tegenwoordig kan zijn.”
Beauty of beest: “In het dagelijks leven vind ik mijzelf meer een Beauty omdat ik net zoals zij ook altijd het beste van elke situatie probeer te maken.”
Meer over Jens van Huizen.