Maas theater dans podium

Meer privacy

Ook in de wereld van film, televisie en literatuur is privacy een bron van inspiratie. Hier vind je alles over privacy als thema in films, series en boeken. Leerzaam maar vooral ook leuk om te kijken/lezen.

FILMS
The Truman Show (1998)
Hoofdpersoon Truman Burbank (Jim Carrey) speelt zonder het te weten de hoofdrol in een realitysoap. Alles om hem heen is decor en zijn familie, vrienden en kennissen zijn allemaal acteurs.

Minority Report (2002)
Het is het jaar 2054. John Anderton (Tom Cruise) is als topman werkzaam voor de zogenaamde Pre-Crime divisie. Deze afdeling is verantwoordelijk voor het oppakken van moordenaars nog vóór ze de moord plegen. Het lijkt een perfect systeem totdat John Anderton zelf wordt aangewezen als toekomstige moordenaar.

Das Leben der Anderen (2006)

Oost Berlijn, 1984. De bevolking wordt onderdrukt door de Oost- Duitse geheime politie (Stasi). Het doel van de Stasi: alles te weten komen. De succesvolle toneelschrijver Georg Dreyman en actrice Christa-Maria Sieland zijn sterren in de DDR, maar ze leven niet altijd in lijn met de ideologie van de socialistische heilstaat. De minister van Cultuur geeft Stasi-agent Wiesler, alias HGW XX/7, opdracht de twee af te luisteren. Boven hun appartement, op zolder, luistert hij dag en nacht hun leven af.

Find My Phone (2015)
In 2015 maakte Antony van der Meer als afstudeerproject van de Willem de Kooning Academie, Rotterdam een documentaire waarin hij het tweede leven van een gestolen telefoon volgt. Van der Meer laat met opzet een telefoon stelen die hij door middel van ‘spyware’ kan bespioneren. De locatie van de telefoon kan nu gevolgd worden, telefoongesprekken kunnen afgeluisterd worden en via de camera kan naar de dief gekeken worden.

The Circle (2017)
De verfilming van het boek geschreven door Dave Eggers. Het bedrijf The Circle, een combinatie van Google en Facebook, streeft naar de afschaffing van privacy. In het verhaal zien we, door de ogen van hoofdpersoon Mae (Emma Watson), hoe De Cirkel meer en meer macht krijgt over de privéwereld.

SERIES

Black Mirror (2011)
In de serie Black Mirror zie je een toekomstige wereld waarin de technologie de overhand heeft genomen. De serie bestaat uit een aaneenschakeling van losse verhalen. Elke aflevering speelt zich af op een andere locatie of in een andere realiteit. De focus ligt op de schaduwkant van de moderne technologie en social media. Hieronder zie je een aantal afleveringen waarin het onderwerp privacy centraal staat.

Nosedive (seizoen 3, aflvering 1)
Deze aflevering speelt zich af in een wereld waarin iedere interactie beoordeeld wordt aan de hand van een puntensysteem. Hoe hoger je score, hoe hoger je sociale status. De hoofdpersoon Lacie is, net als vele andere personages, geobsedeerd door de hoogte van haar score. Om die hoge score te behouden laat Lacie haar oprechte emoties vaak achterwege.

Arkangle (seizoen 4, aflevering 2)
Nadat Sara, de dochter van het hoofdpersonage Marie, voor korte periode vermist raakt, kiest Marie ervoor de hulp van het bedrijf Arkangle in te schakelen. Het bedrijf plaatst een chip in het hoofd van Sara. Dankzij de chip kan Marie haar dochter via een iPad in de gaten houden. Naarmate Sara ouder wordt, veroorzaakt de chip steeds meer problemen tussen moeder en dochter.

Hang the DJ (seizoen 4, aflevering 4)
In deze optimistische aflevering van Black Mirror kan een dating-app de perfecte koppels vormen aan de hand van informatie uit eerdere relaties. De app lijkt perfect te werken, tot een van de koppels weigert mee te werken. Maar laat de app dit toe?

Mr. Robot (2015)
Elliot Alderson werkt overdag bij een internet securitybedrijf, maar gebruikt zijn kennis in de nacht als hacker om zijn medemens te beschermen tegen bedreigingen. Op een dag wordt hij gerekruteerd door Mr. Robot voor een hackerteam. De missie van dit hackerteam is het vernietigen van een bedrijf dat beveiligd wordt door Elliots werkgever…

BOEKEN
Heb je inmiddels vierkante ogen, duik dan in een van deze boeken:

1984 – George Orwell
Uit dit boek komt de beroemde quote “Big brother is watching you”. In het boek is Big brother de leider van het totalitaire en oorlogvoerende bewind in Oceanië. De gehele samenleving wordt constant in de gaten gehouden via televisie, camera’s, politie en informanten. De hoofdpersoon, Winston Smith, besluit tegen het bewind in te gaan en te vechten voor zijn individualisme.

Je hebt wel iets te verbergen – Maurits Martijn & Dimitri Tokmetzis
In dit boek laten onderzoeksjournalisten Maurits en Dimitri zien waarom privacy het meest bedreigde mensenrecht van onze tijd is. Ze leggen bloot welke gegevens je allemaal weggeeft en aan wie. En, belangrijker nog, welke ingrijpende gevolgen dat heeft.

Briefgeheimen – Monique Edelschaap
Een simpel concept: de oproep om anoniem een geheim per briefkaart op te sturen. Dit boek is het eindresultaat van allemaal anonieme inzendingen uit de hele samenleving. Met mooie, schokkende en ontroerende geheimen.

Under surveillance – Comic Book
Liever plaatjes kijken? Met deze strip ben je gerust een paar uurtjes zoet.

GAMES
Master F.I.N.D.- Online game

Is privacy intussen kinderspel voor jou geworden? Test dan je vaardigheden met deze game!