Maas theater dans podium

In de klas

Workshop
Voorafgaand of na afloop van de voorstelling kunt u een workshop voor in de klas boeken. Tijdens de voorstelling krijgen de leerlingen informatie aangereikt over verschillende soorten geld (cash, goud, digitaal geld) en horen ze verschillende manieren van denken over geld. Waarom wil je het hebben? Wat is genoeg? Ze krijgen een actieve rol en gaan op zoek naar hun eigen ideeën over geld en de waarde van geld.
In de workshop laten we de leerlingen door middel van een aantal actieve spellen ervaren hoe het banksysteem werkt en dat geld berust op vertrouwen. Daarna koppelen we deze inzichten aan het acteren. Wie is te vertrouwen? We onderzoeken lichaamshouding, oogopslag, stand van het hoofd en de zichtbaarheid van de handen. We noemen dit spelen met suspense. In kleine groepen werken de leerlingen hun eigen inzichten over geld uit in een scene met een hoog ‘heist’ (spannings-)gehalte.

Wanneer: na de voorstelling in de klas
Duur: 100 minuten
Wie: workshopdocent van Maas
Capaciteit: 30 leerlingen
Prijs: in overleg
Contact: Dorien Folkers / dorien@MAAStd.nl

Inleiding
Voorafgaand aan de voorstelling kunnen schoolklassen ook een inleiding bezoeken. Daarin komt de inhoud uit bovenstaande workshop aan de orde, maar er wordt geen filmpje gemaakt.

Wanneer: voorafgaand aan de voorstelling in het theater of in de klas
Duur: 50 minuten
Wie: workshopdocent van Maas
Capaciteit: 50 leerlingen
Prijs: in overleg
Contact: Dorien Folkers / dorien@MAAStd.nl

CASH Money Club
Naar aanleiding van de voorstelling CASH is in het najaar van 2013 de CASH Moneyclub opgericht. Naast de reguliere workshops in de klas is de CASH Moneyclub ontwikkeld met het doel intensief door te werken met jongeren rondom het thema geld. Bij de reprise van CASH in het voorjaar van 2016 wordt de CASH Moneyclub nieuw leven ingeblazen. Onder leiding van theaterdocent Alexander de Vree gaan jongeren met geldexperts in gesprek over geld, vertrouwen, aandelen, winst, bitcoins, risico, banken etcetera. Geïnteresseerde jongeren uit Rotterdam en andere steden dagen we ook in 2016 graag uit om met hun klas deel te nemen aan dit project.

Filmpje vierde klas HAVO van IVKO, middelbare school in Amsterdam:

Filmpje tweede klas Erasmiaans Gymnasium uit Rotterdam:

Terugblik 2013
Geïnteresseerde jongeren uit Rotterdam en eventueel andere steden wilden we graag uitdagen diepgaander over geld na te denken door aandeelhouder van CASH te worden. Voor tien euro konden zij aandeelhouder worden van CASH. We waren benieuwd naar wat jongeren met een pot geld wilden doen:  beleggen of liever sparen tegen rente? Investeren in een goed doel of Bitcoins kopen?  De leerling was officieel aandeelhouder na het tekenen van het aandeelhouderscertificaat. We hebben in 2013 op drie scholen voor in totaal acht klassen de CASH Moneyclub uitgezet. Op het IVKO in Amsterdam en het Erasmiaans in Rotterdam zijn we bij één klas drie keer terug geweest. Op de Willem de Zwijger in Papendrecht hebben we met een groot team theaterdocenten zes verschillende klassen op één dag drie sessies gegeven.

Overzicht gastsprekers 2013
Roel Jansen_Journalist, schrijver van oa. De Euro en Grof Geld
Arie Smitskamp_Rotter-DAM, Rotterdams eigen munt
Ronald Prins_Directeur FOX IT, bitcoins specialist
Hans de Wolff_Directeur retail banking Triodos
John Fabriek_Teamleider Business Analyse Triodos
Karin van Barneveld_Management team Corporate Clients en vice president van ABN AMRO Rotterdam
Floris van Delft_Regisseur van CASH
Sinan Eroglu, Nastaran Razawi Khorasani_Acteurs van de voorstelling CASH
Patricia Klerkx van de organisatie Weet wat je besteedt (WWJB) heeft ons op het spoor van hun dilemma spel gebracht. Dit hebben we succesvol uitgevoerd in een zevental klassen. De CASH Moneyclub 2013 is mogelijk gemaakt met een financiële bijdrage van SNS reaal Fonds.

Contact
Voor meer informatie over de CASH Moneyclub in 2016 kunt u mailen met educatie@MAAStd.nl.