Maas theater dans podium

Geldtips

In dit blok vind je een paar goede tips om geld te besparen en te verdienen.

TIPS OM GELD TE VERDIENEN

1. HEITJE VOOR KARWEITJE
De welbekende methode van klusjes doen in de buurt. Bedenk waar je heel goed in bent. Misschien heb je nog anderen nodig om mee samen te werken. Maak dan een rondje in de buurt op zoek naar klusjes.

2. EIGEN SPULLEN VERKOPEN
Verkoop boeken, muziek en dvd’s op internet via Marktplaats of bol.com. Via deze sites kun je ook weer goedkopere boeken, muziek en dvd’s vinden voor veel minder dan je in de winkel zou betalen.

3. NEEM EEN BAANTJE
In de kassen, vakken vullen, kranten lopen, schoonmaken, oppassen, in een winkel, auto’s wassen, hond uitlaten van de buren etc etc.

4. RECYCLE
Haal lege flessen op en breng deze naar de winkel… kassa.

5. SLA JE SLAG OP KONINGSDAG
Wil je niet meer op een kleedje, loop dan rond met thermoskannen koffie (€1 per bekertje).

6. SCHRIJF EEN ONDERNEMINGSPLAN
Wil jij echt een eigen ondernemer worden, schrijf dan een helder ondernemingsplan en vertel zoveel mogelijk mensen hierover. Geef in je plan antwoord op de vragen: wat verkoop jij, aan wie, waarom denk jij dat ze het nodig hebben, hoe kom je aan de spullen en hoe breng je de spullen bij de mensen? Een website is vaak een eenvoudige manier om te bouwen aan je eigen winkel. In het filmpje hieronder vind je de opzet van het Businessmodel Canvas.
Of start je eigen You Tube-kanaal. Als je regelmatig uploadt en blijft bouwen aan je fanbase, kan je inkomsten ontvangen door samen te werken met adverteerders en bedrijven. Verder heb je, als je het goed doet, op een gegeven moment zoveel volgers dat je ook geld kan verdienen door spullen te gaan verkopen aan je publiek.

TIPS OM GELD TE BESPAREN

1. NEEM JE EIGEN LUNCH MEE
Zelf je lunchpakket maken en meenemen kan je ontzettend veel geld schelen. Als je niet voldoende eet, krijg je vaak later op de middag veel zin in zoetigheid en vettig eten. En dan geef je je geld sneller uit in kiosken of bij snoepautomaten, en die prijzen liggen vaak ontzettend hoog. Een paar stevige boterhammen en een flesje water van thuis zullen je veel geld schelen.

2. KIES VOOR EEN SIM-ONLY ABONNEMENT
Kies bij het afsluiten van een mobiel telefoonabonnement waarbij je een telefoon ‘krijgt’, voor het één na laatste model. Dat scheelt vaak €5 per maand of €60 per jaar. Voldoet jouw oude smartphone nog, dan bespaar je nog meer als je een SIM-only-abonnement afsluit. Een voorbeeld: voor een abonnement met 300 belminuten en een internetbundel van 500 MB betaal je, als je er een iPhone6 (16GB) bij wilt, €38,33 per maand. Voor een SIM-only-abonnement betaal je €10,40 per maand. Totaal bespaar je dan €335 euro per jaar.

3. MAAK ZELF CADEAUTJES
Denk aan kaarsen, brood, taart, koekjes, zeep en andere dingen die je makkelijk zelf thuis kan maken. Niet alleen goedkoop maar ook persoonlijker en lekker. Nog beter: stop er een persoonlijk briefje bij.

4. REPAREER JE KLEDING
Gooi geen shirt weg omdat er een knoopje af is, maar naai er een nieuwe op. Gooi een broek met een gat erin niet weg maar naai er een nieuw stukje stof overheen. Het duurt maar een paar minuten en je bespaart een hoop geld.  Nog een winstpakker: het is beter voor het milieu. Wist je dat het maken van een t-shirt onder andere 2700 liter water kost?

5. DOE LAMPEN UIT
Als je één minuut investeert om alle lichten uit te doen en je blijft twee uur weg, dan staat dit gelijk aan een uurloon van €50. En alhoewel je de elektriciteitsrekening misschien nog niet zelf betaalt, is het slim om die gewoonte nu al aan te leren.