Maas theater dans podium

Wat kost ‘t

Wat kost ‘t? Die vraag kun je op meerdere manieren uitleggen. Er is een verschil in wat iets kost in de winkel, de marktwaarde, en wat iets in werkelijkheid kost, de kostprijs. Wat kost een zoen van George Clooney? Wat kost een paar Nikes, maar dan echt!

Wat kost de duurste….

Zoen?
Een vrouw uit Los Angeles betaalde €260.000 op een veiling om een zoen van acteur George Clooney te krijgen.

Stofzuiger?
De duurste stofzuiger die je kunt kopen is gemaakt van 24 karaats goud. De stofzuiger kost maar liefst 1,1 miljoen euro.

Belegde boterham?
Voor de Von Essen Platinum Club Sandwich moet je €144,05 betalen. Je vindt hem in het Cliveden’s Waldo Restaurant in Engeland.

Tube tandpasta?
De duurste tandpasta is van het merk Theodent. Een tube van deze tandpasta kost bijna €400.

Kaasschaaf?
De allerduurste kaasschaaf is ontworpen door Rodrigo Otazu. Voor deze kaasschaaf betaal je €20.000.


Wat kost in werkelijkheid…

Een paar hippe sportschoenen?
Sportschoenen van onder andere Adidas, Nike, New Balance en Puma kosten vaak rond de €100. Maar de productieprijs is vaak maar 10 à 12% van de eigenlijke verkoopprijs.  In deze €12 zit voor €8 grondstoffen, €0,40 arbeidsloon, €1,60 overige kosten en €2 winstmarge voor de fabrikant. Die mooie dure Nikes zijn in werkelijkheid dus helemaal niet zo veel waard!

De nieuwste iPhone?
De 64GB-versie van de iPhone 6S ligt voor €815 in de winkels. Een heel stuk meer dan wat het kost om de telefoon te maken. Volgens analisten komen de productiekosten neer op een bedrag van €204, voornamelijk door de halfgeleider van €111. De losse componenten kosten samen €64 en de overige onderdelen €29. Apple maakt dus zo’n €600 winst op de iPhone maar heeft natuurlijk de kosten van ontwikkeling, marketing en distributie (kosten onbekend).

Een euroknaller hamburger?
De euroknaller bij McDonalds: een hamburger voor slechts €1. Bij Burger King betaal je €2 voor een hamburger met friet en cola. Hoe kan dit? Klopt dit bedrag wel? Umair Haque rekent in zijn boek The New Capitalist Manifesto uit wat een hamburger daadwerkelijk kost. Het rundvlees, water, land en zelfs de arbeidsplaatsen in de hamburgerindustrie worden gesubsidieerd met een bedrag van €14 per hamburger. De toekomstige kosten voor het milieu en de gezondheidszorg zijn €7 per hamburger. In totaal kost een hamburger dus €21. En we betalen slechts €2. Wie betaalt dan die overige €19?
Zonder dat we het doorhebben, zorgen grote hamburgerketens zoals McDonalds en Burger King op deze manier voor economische schade die wordt afgewenteld op andere mensen, de maatschappij, de natuurlijke leefomgeving en toekomstige generaties. Deze schade is onzichtbaar en vaak ook onvoelbaar. Maar, zegt Haque, iemand zal uiteindelijk de prijs moeten betalen van dit ‘corrupte’ economische systeem. Om deze schade tegen te gaan, zou een hamburger dus eigenlijk gewoon €21 moeten kosten. Maar ja, zou jij dan nog trek hebben?