Maas theater dans podium

Vijf eeuwen verzet

In FEEST kraken verschillende generaties het Maaspodium, omdat ze denken dat ze het beter kunnen. Verzet en protesteren doen we al eeuwenlang en over de hele wereld. Iedereen kan het, maar niet iedereen mag het. In Nederland mogen mensen protesteren, maar in veel landen is het verboden. Daar gelden strenge regels en staat de regering het niet toe dat je de straat opgaat om je boosheid te uiten en chaos te veroorzaken. In Nederland zijn we vrijer om onze boosheid te uiten. Maak jij je weleens boos over iets wat er in de wereld gebeurt en waar jij het niet mee eens bent? Ga jij dan de straat op om te demonstreren? Misschien zal je dat niet zo snel doen, maar als je erg in je vrijheid wordt beperkt, dan zul je wel de straat op moeten om de wereld te vertellen waarom je boos bent. In dit blok laten we zien dat je verzetten, demonstreren, protesteren eeuwenoud is.

Spijker in de deur – Luther’s verzet

Op de barricades – de Franse revolutie

Krakers – Nederland protesteert tegen de woningnood

Spijker in de deur
Een bekend voorbeeld van een protest van vroeger (16de eeuw) is dat van Luther. Hij kwam in opstand omdat hij het niet eens was met de katholieken. Zijn manier van verzet was een grote brief die hij op de deur van de kerk spijkerde, een oude versie van het spandoek. Sindsdien zijn hij en zijn volgelingen een andere kant opgegaan dan de katholieken. Die gelovigen noemen we nu nog steeds protestanten. Daar komt ook ‘protesteren’ vandaan. En wat zou jij doen? Zou jij protesteren als je niet meer mocht geloven wat je zou willen?

Op de barricades
Een ander bekend voorbeeld is de Franse Revolutie (18de eeuw). Dat ben je vast al eens in je geschiedenisboeken tegengekomen. Het Franse volk verzette zich tegen de koning, die de absolute macht had. Het volk wilde vrijheid en kwam in opstand. Vrijheid, gelijkheid en broederschap wilden ze. Het volk bestormde Place de la Bastille en nam het heft in eigen hand. Zou jij de barricades opgaan als je zou leven in een land met één almachtige koning?

Krakers
Ook in Nederland zijn er altijd protesten, opstanden, revoluties en demonstraties geweest. We hebben in ons land zelfs een protestgeneratie gehad. De protestgeneratie is de generatie boven jou (jaren zeventig). Misschien was je moeder of vader, of je opa of oma wel een ‘protesteerder’. Vraag maar eens aan hen of zij nog weten van de krakers en de hippies.

In FEEST zie je ook krakers. Een familie claimt een leegstaand pand en begint daar een leven op te bouwen. Alleen niet voor lang. Er komen allerlei mensen langs die iets van ze moeten. Zo gebeurde dat ook in de jaren zeventig. Niet iedereen was blij met de krakers, ze zorgden soms voor vernielingen en overlast. Maar krakers deden ook goede dingen, zoals koken voor de buurt en het onderhouden van leegstaande woningen.

Ban de bom – protest tegen kruisraketten

Occupy – het symbool van verzet

Protest

Ban de bom
De bekendste demonstraties in Nederland, waarin jouw ouders misschien ook wel meeliepen, is die tegen kruisraketten. De regering van de jaren tachtig wilde kruisraketten plaatsen in Nederland. Het Komitee Kruisraketten Nee en veel Nederlanders waren het daar niet mee eens. Met maar liefst 500.000 mensen was het de grootste demonstratie ooit in Nederland (oktober 1983).

Occupy
Als je een paar jaar geleden op het beursplein in Amsterdam of op het Malieveld in Den Haag bent geweest, ben je vast tentjes tegengekomen. In deze tentjes sliepen demonstranten die zich de Occupy-beweging (2011) noemden. Zij bezetten openbare ruimtes als protest tegen economische ongelijkheid en de manier van handelen in de wereldwijde financiële sector. Ook de krakersbeweging nestelde zich in dit protest.

Nu
Vrouwen zijn de afgelopen tijd flink in actie gekomen. Veel vrouwen hebben van zichzelf laten horen in de #Metoo discussie en liepen mee in de Women’s March.

De Pakistaanse Malala was nog maar 11 jaar toen ze een blog bijhield op de site van de BBC over de rechten van meisjes op onderwijs. Op 16-jarige leeftijd werd ze beschoten door de Taliban (2012). Ze overleefde het schietincident en won in 2014 de Nobelprijs voor de vrede. Inmiddels is ze een wereldberoemde activiste en schrijft ze boeken.

Emma Gonzalez, een dapper Amerikaans meisje dat een schietpartij op een middelbare school overleefde, houdt een speech over de gevaren van de wapenwet in Amerika. Daar is het toegestaan om wapens mee te dragen. Sommige mensen voelen zich daardoor veiliger, maar Emma is het daar niet mee eens. In haar speech ‘We call BS’ protesteert ze tegen wapenbezit om schietpartijen op middelbare scholen te voorkomen.

En jij?
Heb jij weleens gedemonstreerd? Grote kans van niet. Hebben we niks meer om tegen te protesteren of zijn we verzand in machteloosheid en komen we niet meer op voor onze idealen en vrijheid? Als je kijkt naar de wereld om ons heen is er genoeg om voor te vechten. Onze generatie lijkt niet meer op te komen voor onze idealen. Of toch wel? Laat je horen (klik hier).