Maas theater dans podium

Geschiedenis van het stuk

Moniek Merkx maakte in oktober 1997 met mimegezelschap Suver Nuver de hilarische vechtvoorstelling Vlees en bloed naar aanleiding van The Family (vier afleveringen in vier toneelstukken, 1972) van Lodewijk de Boer. FEEST is daarop geïnspireerd. Acteur Peer van den Berg en componist / muzikant / gerauschmacher Joop van Brakel speelden in Vlees en bloed en doen nu ook weer mee aan FEEST.

Affiche The Family

Scene uit The Family ©Jutka Rona, 1972

Recensie The Family in NRC Handelsblad

The Family
Lodewijk de Boer schreef de vier delen (afleveringen) van The Family in 1972. Bij de eerste opvoering in 1973 werd het een grote hit omdat het zo toegankelijk was en buiten de lijntjes kleurde van de toneeltraditie. Een paar jaar later volgde de film. Daarna is het stuk nog een aantal keer opgevoerd. Lees hier meer over de opvoeringsgeschiedenis van The Family in Nederland en Duitsland. In het voorjaar van 2017 werd The Family in vier delen gespeeld door Theater Utrecht met een ‘binge-watch-marathon’ op festival SPRING.

Het verhaal
Doc, Kil en Gina zijn twee grofgebekte broers en een losbandige maar zwijgzame zus die samenwonen in een kraakpand. Al heel zijn leven zorgt Doc, het hoofd van de familie, voor zijn broer en zus, die beiden geestelijk onderontwikkeld zijn. Kil heeft regelmatig last van driftbuien en is bang dat Doc zal verhuizen met zijn vriendin Branka. Gina doet niet anders dan mannen verleiden in onthullende outfits, inclusief haar eigen broers. Ondanks de haat-liefderelatie met zijn broer en zus is Doc zeer gehecht aan zijn familie.
In hun kraakpand krijgen ze bezoek van een verzekeringsman die overweegt een lening te verstrekken aan Doc voor zijn mysterieuze handel. Hij wordt weggejaagd door Doc als Gina hem verleidt tot seks. Vervolgens krijgt het stel bezoek van Dos vriendin Branka, die bij hen intrekt en uiteindelijk wordt geaccepteerd door Kil en Gina. De tijdelijke harmonie binnen het gezin wordt abrupt verstoord door een onverwacht bezoek van de van hen vervreemde vader. Er komen nare herinneringen naar boven en het wordt duidelijk waarom Paps uit huis is getrapt. Dan stormt Guus, de ex-man van Branka, het huis binnen om onrust te zaaien. Tenslotte wordt het pand bezocht door de chic geklede en kalme Blammer, die de familie belachelijk maakt. Gina voelt zich lastig gevallen en steekt een keukenmes in zijn nek. Doc, Gina en Kil proberen het lijk te dumpen, maar het pand is al omsingeld door de politie. Uiteindelijk wordt het drietal doodgeschoten. Bron: Wikipedia.

Lees meer over Lodewijk de Boer en The Family in de Theaterencyclopedie.

Vlees en bloed
Geïnspireerd op The Family maakte Moniek Merkx met Suver Nuver in 1997 Vlees en bloed en bracht het stuk van negen uur terug naar anderhalf uur. Het werd lovend ontvangen. Merkx ontving in 1998 de jaarlijkse Mimeprijs van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecteuren, onder andere voor Vlees en bloed.

“Vlees en bloed, de jaren negentig-remix van Lodewijk de Boers The Family was een rauw, energiek spektakel waarbij de stoelen, het bier en de spelers in het rond vlogen. De ruwheid zat ‘m in de heftige emoties, het fysieke spel van de Suver Nuvers, in de live muziek van Joop van Brakel en hardcore rap-band N.I.P. Maar vooral ook in de harde montage. Abrupte overgangen tussen afzonderlijke scènes. Bizarre stills midden in schreeuwerige discussies. En razendsnelle stemmingswisselingen in het spel van de acteurs” (Volkskrant, Marijn van der Jagt).

“De slow-motion-gevechten, de manier waarop de spelers met elkaar en hun slachtoffers rondzeulen of beschutting zoeken bij elkaar, het is allemaal zo perfect van ritme, timing en beeld, dat deze bewerking zich in alle opzichten kan meten met het origineel. Sterker nog, dat heeft alleen maar aan kracht gewonnen” (Volkskrant, Marian Buijs).