Maas theater dans podium

In de klas

Beste docent,

Bezoek je binnenkort met jouw klas de voorstelling FEEST? Dan vind je hier alle informatie.

De voorstelling
FEEST, Een woeste theatersoap in vijf delen
Een onaangepaste familie neemt het Maaspodium over. Deze rebellen hebben zo hun eigen dromen, ideeën en handeltjes. Ze krijgen bezoek van een lange rij regelgevers, zogenaamde vrienden en vage erfgenamen. Met veel bravoure verdedigen ze het fort, vieren feest en slaan zich letterlijk en figuurlijk onbeholpen door de dagen en fatsoensnormen heen. Steeds meer raken ze verstrikt in hun eigen onvermogen.

Maas viert feest dus doet alles wat niet mag. In FEEST mixt Moniek Merkx theater, acrobatiek, dans, stagefight en veel live muziek tot een vrolijke anarchistische bezetting. En steeds kiest Merkx met veel humor en slapstick voor de verliezers van het spel. Ooit maakte ze met mimegezelschap Suver Nuver de hilarische vechtvoorstelling Vlees en bloed naar aanleiding van The Family van Lodewijk de Boer. FEEST is daarop geïnspireerd. Met Joop van Brakel als virtuoze geluidenmaker (live), zes bekende Maasperformers, tien studenten van de MBO theaterschool, boze bandjes en brave schoolkinderen.

Voorbereiding
Voordat je de voorstelling bezoekt, raden wij je aan de leerlingen dit online magazine te laten bezoeken. Hier kunnen ze zelf allerlei achtergrondinformatie over de voorstelling vinden. Daarnaast zijn er verschillende tests te doen en vind je er informatieve filmpjes die voorafgaand aan het bezoek in de klas bekeken kunnen worden om alvast het onderwerp aan de leerlingen te introduceren.

Workshop Mini FEEST
“We are going to be the kids you read about in textbooks. Not because we’re going to be another statistic about mass shooting in America, but because we are going to be the last mass shooting. We are going to change the law.“  Emma Gonzalez

Je bent jong. Je bent boos. En je wilt iets veranderen. Maar hoe doe je dat als je niet weet waar je moet beginnen? En als je je soms meer een loser voelt dan een held. In deze workshop Mini FEEST gaan we op zoek naar dat waar we ons boos over maken. In een uur maken we een protestperformance, leren we de kunst van het vechten en barsten we naar buiten. Weg uit het veilige klaslokaal of de repetitiestudio. We protesteren met woorden, beelden, ons lijf en alles wat we hebben. Een stoet van helden en losers en alles daar tussenin. Want je bent jong en je moet iets veranderen.

Duur workshop: een blokuur (100 minuten)
Locatie: op school (theater- of gymzaal) of direct voor of na de voorstelling in het Maaspodium (mits er ruimte beschikbaar is)
Capaciteit: 30 leerlingen
Kosten: €150,00

Meer FEEST theaterdag
Naast de gewone workshop, kan er ook gekozen worden voor de Meer FEEST theaterdag.

“With guns you can kill terrorists, with education you can kill terrorism”  Malala Yousafzai.

Altijd al een occupy kamp in de aula willen bouwen? Op het dak van je school willen staan met spandoeken? Een speech willen houden op het bureau van de directeur? De kunst van het vechten willen leren? Een protestmars op het schoolplein willen organiseren? In de Meer FEEST theaterdag kan het allemaal. In één dag maken leerlingen samen met een team bevlogen theaterdocenten protestperformances op verschillende locaties in de school. We breken het klaslokaal uit en laten van ons horen. Over dat waar we ons echt boos over maken. Over dat wat we willen veranderen. Over dat waar we niet langer over kunnen zwijgen. Aan het einde van de dag is iedereen uitgenodigd om te komen kijken. En misschien wel mee te doen…

Duur workshop: Eén dag
Locatie: op school of in het Maaspodium (mits er ruimte beschikbaar is)
Capaciteit: in overleg
Kosten: in overleg

Rest ons u veel plezier te wensen bij FEEST.

Met vriendelijke groeten,

Sara Giampaolo
Remco Went
Educatie