Maas theater dans podium

Losers door de tijd

FEEST is een ode aan de aso. Aan de nietsnut. De lanterfanter. De relschopper. De loser.

‘De loser is een popcultureel verschijnsel dat in de jaren negentig aan een opmars begon. De loser betreft een man of vrouw wars van ambitie, vaak ontevreden met wat het leven biedt.’

In FEEST komt een bonte stoet aan losers en aso’s voorbij. En hoewel de opmars van de losers begon in de jaren negentig, zijn er verschillende aso’s en losers terug te vinden in de geschiedenis. Wil je ze leren kennen? Lees dan hieronder verder.

Familie Flodder

Flodder is een Nederlandse speelfilm van Dick Maas uit 1986. De familie Flodder is een asociaal probleemgezin. Op initiatief van een maatschappelijk werker krijgt de familie een luxe villa aangeboden in de villawijk Zonnedael. In de korte tijd dat ze er wonen, zetten ze de hele wijk op zijn kop en doen ze alles wat niet mag.

The Simpsons

The Simpsons is een Amerikaanse animatieserie uit 1989. De serie is een satire op de Amerikaanse samenleving, waarbij vooral het typische Amerikaanse gezin op de hak wordt genomen. De serie draait om de familie Simpson bestaande uit Homer, Marge, Bart, Lisa en Maggie.

Beavis and Butt-head

In 1993 maakte MTV de tekenserie Beavis And Butt-head. De serie draait rond twee enorm domme tieners en hun dagelijkse beslommeringen. Ze zitten voortdurend om alles te grinniken, voornamelijk schuine moppen. Ze vullen hun dagen vooral met luieren, televisiekijken, hun seksuele frustraties uiten en elkaar uitschelden.

The Big Lebowski

The Big Lebowski is een komediefilm uit 1998, gemaakt door de broers Joel en Ethan Coen. Loser eersteklas Jeffrey Lebowski, ook wel The Dude, wordt aangezien voor een miljonair. Hierdoor raakt hij verwikkeld in allerlei problemen en loopt alles totaal uit de hand.

New Kids Turbo

New Kids Turbo is een actiekomedie uit 2010 gemaakt door Steffen Haars en Flip van der Kuil. New Kids Turbo gaat over de twintigers Gerrie, Rikkert, Richard, Robbie en Barrie.  Alle vijf zijn ze hun baan kwijtgeraakt. Als ze horen dat ze geen uitkering meer krijgen, besluiten ze ook nergens meer voor te betalen. Ze trekken zich van niemand meer iets aan en vallen van het ene probleem in het andere.

Jack Black

Jack Black is een Amerikaanse acteur en muzikant die vaak de rol van loser speelt. Hij heeft zijn eigen band en is vooral bekend van zijn rol in The school of Rock. Hij heeft een grote liefde voor de ‘loveable loser’ die hij niet alleen zelf speelt, maar waaraan hij in de tekenfilm Kung Fu Panda ook zijn stem verleende.