Maas theater dans podium

Protest Play

Zing je protest
Als je al meer hebt gelezen in het magazine, heb je kunnen lezen dat je op verschillende manieren kunt protesteren (klik hier). Een goed middel om op een creatieve manier te protesteren is het maken van muziek. Met muziek zet een artiest zijn luisteraars aan het denken. Hieronder een aantal voorbeelden. Luister  eens naar de tekst en kijk eens naar de beelden. Zet het jou ook aan tot protest? En als jij een protestsong zou moeten maken, waar zou die dan over gaan?

Stel je voor
Deze ken je vast wel. Een bekend nummer dat je ongetwijfeld weleens hebt gehoord bij een protest. Het is het nummer Imagine van John Lennon. Het nummer gaat over het je kunnen ‘voorstellen’  van een wereld vol vrede en verbondenheid. Hij schreef het nummer in de jaren zeventig ten tijde van de Vietnamoorlog, maar het blijft (helaas) actueel.

Bob Dylan
Haat en oorlog vormen vaak de inspiratie voor protestsongs. Haat verdeelt mensen en muziek probeert mensen weer bij elkaar te brengen. De jaren zeventig  staan bekend om de hippies, de generatie die vreedzaam protesteerde en muziek gebruikte als wapen voor vrede. Denk maar aan Woodstock, een groot rockfestival in Amerika (1969) dat draaide om vrede, liefde en muziek. In die jaren was Bob Dylan de populairste protestzanger. Hij kwam op voor de rechten van de burgers en was kritisch op de maatschappij. Hij bevroeg de oorlog en de vrede.

Punk
Meer pit kwam er in protestmuziek met de komst van punk. De punkers waren helemaal klaar met de zoetsappige liedjes uit de jaren zeventig en maakten ruige en harde muziek. Denk aan de Ramones (vanaf 1974), The Sex Pistols (1975 – 1978), Greenday (vanaf 1987), de Heideroosjes (vanaf 1989, een Nederlandse punkband).

Rage against the Machine
Rage Against the Machine is een Amerikaanse rockband die als een van de eersten de genres hardrock en rap combineerde tot rapcore. De bekendste single is Killing in the Name (1993). De band staat bekend om hun socialistische teksten en politieke acties binnen en buiten de muziek. De bandleden keerden zich veelvuldig tegen het kapitalisme en boden hun steun aan kleine socialistische groeperingen.

Rappers
Tegenwoordig komen protestsongs weer op, met name in hiphop en rap. Rappers van nu maken zich over dezelfde dingen boos als waar zangers van veertig jaar geleden zich boos over maakten. Ongelijkheid en haat zijn nog steeds populaire onderwerpen. Ook immigratie en milieu zijn belangrijke thema’s in de protestmuziek van nu.

De Britse rapper M.I.A., een Sri Lankese vluchteling, protesteert in haar nummers tegen armoede, ongelijkheid en oorlog. Ook de beelden in de videoclip zijn de moeite waard om te bekijken.

Rapper Childish Gambino stelt in This is America allerlei misstanden in de Amerikaanse samenleving aan de kaak. Hij stipt onder meer de rassenscheiding aan en problemen in de Amerikaanse politiek. Ook haalt hij het vuurwapengeweld aan met heftige voorbeelden.