Maas theater dans podium

How to protest

In FEEST kraakt een onaangepaste familie het Maaspodium. In de jaren zeventig werden er veel panden in Nederland gekraakt. Volgens Wikipedia is kraken “het zonder toestemming van de eigenaar in gebruik nemen van een onroerende zaak (een terrein, gebouw of ruimte)”. Naast kraken zijn er meer vormen van verzet, waarmee je kunt laten zien dat je het ergens helemaal niet mee eens bent. We zetten er een paar voor je op een rij.

Zwijgen is goud
Hoewel verzet vaak bestaat uit marsen met spandoeken, leuzen en een hoop boegeroep, lieten studenten aan de University of California in 2011 zien dat het ook anders kan. Als reactie op een filmpje dat uitlekte van een agent die een groep geweldloze Occupy’ende studenten aanviel met een bus pepperspray in het gezicht, protesteerden duizenden studenten zwijgend en starend tegen de kanselier van de universiteit.

Een andere vorm van het zwijgprotest is de stille tocht. Hierbij wordt naast woede vaak uiting gegeven aan rouw. De meest beroemde stille tocht is de Witte Mars, op het hoogtepunt van de zaak Dutroux in 1996. In Brussel kwamen hier 300.000 mensen op af.

Verspillingsprotest
Wanneer boeren vinden dat ze te weinig betaald krijgen voor hun producten, kan dat soms tot enorme verspillingen leiden. Zo hebben bijna 2.000 boze melkboeren eens geprotesteerd in Brussel tegen de lage melkprijzen. De melkveehouders loosden zo’n 15.000 liter melk tegen de gevel van een gebouw van de Europese Unie waar de parlementsleden vergaderden en ze bespoten de politiemacht met melk.

Creatief verzet
Wat als je in een land woont waar verzet tegen de regering verboden is? Dan protesteer je niet zelf, maar laat je het je knuffelbeer of legopoppetje doen. Zo gebeurde het in 2011 en 2012 in Rusland dat de inwoners hun speelgoed inzetten tegen de regering. Dat zorgde voor bijzondere beelden.

Social media als platform
Facebook en Twitter zijn media waarmee je enorm veel mensen kan bereiken en dus heel handig om in te zetten wanneer je je ergens tegen wilt verzetten of wilt laten zien dat je ergens voor staat. In 2009 braken er in Iran heftige demonstraties uit tegen de ongeregeldheden tijdens de presidentsverkiezingen. Twitteraars steunden deze ‘groene revolutie’ door hun profielfoto groen te maken. Om hun steun te betuigen aan de LGBT gemeenschap (lesbian, gay, bisexual, transgender) kleurden Facebookleden hun profielfoto in regenboogkleuren. En toen er in 2015 een terroristische aanslag plaatsvond op het hoofdkantoor van het satirische weekblad Charlie Hebdo in Parijs, reageerden mensen door de leus ‘Je Suis Charlie’ te delen op social media.

  

De kracht van één man
Een geslaagde protestactie behoeft niet per se een mensenmassa. Het kan ook best in je eentje. Zo gebeurde het tijdens de Chinese studentenprotesten van 1989 dat één man een colonne tanks van het Chinese leger halt toeriep. Onbevreesd gaat hij voor de tanks staan en weet ze minutenlang tegen te houden.

Dansen tegen de autoriteit
In juli 2018 werd een Iraans meisje gearresteerd door de Iraanse politiemacht vanwege de dansfilmpjes die ze plaatste op haar Instagramaccount. Op de filmpjes is ze dansend zonder hoofddoek te zien, iets dat in Iran verboden is. Als protestreactie plaatsten tientallen vrouwen dansvideo’s op social media.

Het is niet de eerste keer dat Iraanse burgers worden opgepakt vanwege hun online activiteiten. Twee jaar geleden werden acht modellen opgepakt omdat zij zonder hoofddoek op Instagram verschenen. In 2014 werd een groep tieners gearresteerd en veroordeeld tot voorwaardelijke celstraffen en zweepslagen vanwege een videoclip die ze maakten op het nummer ‘Happy’ van Pharrell Williams.

Goed vastgeketend
Vooral milieuactivisten maken gebruik van het keten-jezelf-vast-verzet. Ze ketenen zich vast aan bomen, treinrails, olietankers, elektriciteitscentrales en meer. Zo ketenden Greenpeace activisten zich vast aan muren en deuren tijdens een protest tegen de European Business Summit in Brussel. Greenpeace wil dat Europese bedrijven meer initiatieven voor klimaatverandering ondersteunen.

Demonstreren 
Het blijft één van de meest populaire vormen van verzet: demonstreren. Niets dat woede zo goed uitdrukt als een massa mensen die een plein, park of gebouw bezet met spandoeken en indrukwekkende boodschappen. Eén van de grootste demonstraties ooit vond plaats in Rome op 15 februari 2003. Meer dan drie miljoen mensen kwamen samen om te protesteren tegen de Amerikaanse invasie in Irak. In meer dan 600 steden wereldwijd gingen die dag tientallen miljoenen mensen de straat op. Helaas werden de plannen onverminderd doorgezet.

En zo zijn er natuurlijk nog veel meer voorbeelden van verzet te bedenken. Hoe zou jij te werk gaan als je je ergens tegen zou willen verzetten? Schrijf het hier op.