fbpx

Maas theater dans podium

Familierecepten

Hallo familie speelt zich af in een keuken, oma kookt soep. Koken en eten zijn nu eenmaal echte familiezaken, we lazen het ook al in het blok Wie is wie. Wat is er nu lekkerder dan een (eeuwenoud) familierecept? Juist, niets! Hieronder vind je een aantal overheerlijke recepten van de Maasfamilie, de medewerkers van kantoor, van de bar en van techniek. De opdracht was: een familierecept van maximaal vijf ingrediënten dat snel klaar is… Ga je één van deze familierecepten maken? Deel je kookkunsten dan met ons op social media met #hallofamilierecept.

Tiramisu
Familierecept van Sjoerd (productie)

Ingrediënten

  • 5 eieren
  • 250 gram mascarpone
  • suiker
  • lange vingers
  • espresso koffie

 

 

Bereidingswijze

  1. Zet een pot sterke koffie, ongeveer de hoeveelheid van 6 à 8 espresso’s.
  2. Terwijl dat pruttelt scheid je de eieren. Klop het eigeel met de mascarpone tot een egale massa. Voeg eventueel wat suiker toe.
  3. Als de koffie klaar is schenk je hem uit in een lage kom (eentje waar de lange vingers in passen).
  4. Klop de eiwitten stijf met 3 eetlepels suiker.
  5. Als je mooie punten kan maken van het eiwit en het mengsel glanst spatel je heel voorzichtig de stijve eiwitten door het eigeel/mascarpone mengsel.
  6. Nu begin je met het opbouwen van de tiramisu. Neem een schaal waar minstens 2 lagen lange vingers en de vulling in past. Niet te diep want dan krijg je de tiramisu er vervolgens niet meer goed uit.
  7. Haal de lange vingers door de koffie en houd ze even onder zodat ze de koffie kunnen opzuigen.
  8. Leg een bodem lange vingers in de schaal, schenk hier iets minder dan de helft van het mengsel over en spreid dat goed over de lange vingers.
  9. Doe ditzelfde nog een keer voor een tweede laag. Is de koffie op? Zet dan nog even snel een pot of pomp wat nespresso’s door je apparaat.
  10. Als stiekeme 6e ingrediënt sprenkel je met een zeefje wat cacaopoeder over de tiramisu. Laat de tiramisu minstens 2 uur opstijven in de koelkast.

Tip: Voor de mensen die houden van een beetje alcohol kan je marsala of koffielikeur toevoegen aan de koffie voor je de lange vingers er doorheen haalt.

Een klassieker met kerst
Familierecept van Bernadette (zakelijk directeur)

Ingrediënten

  • 1 parelhoen
  • 150 gram mascarpone
  • 120 ml cognac
  • 25 gram boter
  • 1 takje verse rozemarijn, fijn gehakt

 

 

Bereidingswijze

  1. Meng de mascarpone met de helft van de cognac en stop het mengsel in de buikholte van de parelhoen.
  2. Bind de opening dicht met speciaal keukengaren.
  3. Smelt de boter in een braadpan en bak de parelhoen aan alle kanten bruin
  4. Bestrooi met peper, zout en de rozemarijn en sluit de pan.
  5. Je kunt hem nu in de oven zetten op ongeveer 180 graden voor een uur.
  6. Bij het opdienen giet je de rest van de cognac over de hoen en kun je de cognac laten vlammen door er een aansteker bij te houden.

Feestelijk, makkelijk en lekker.

Toast avocado
Familierecept van Danielle (marketing)

Ingrediënten

  • Bruin geroosterd brood
  • Avocado
  • Cherrytomaten
  • Fetakaas
  • Olijfolie extra vierge

 

 

Bereidingswijze

  1. Snijd plakjes avocado op een geroosterde boterham.
  2. Halveer er cherry tomaatjes op.
  3. Verkruimel er een beetje (of veel) fetakaas over (die van Apetina kruimelt lekker).
  4. Besprenkel dit met een beetje olijfolie. Mjam!

Stamppot hammetjes & kaasjes
Familierecept van Jorinde (marketing)

Ingrediënten

  • 1 kilo aardappelen
  • 1 zak andijvie
  • 1 blok Goudse kaas
  • 1 pakje hamblokjes
  • een klein beetje boter
  • een scheutje melk
  • een snufje nootmuskaat
  • peper en zout


Bereidingswijze

  1. Schil de aardappelen en snijd ze in plakken.
  2. Kook de aardappelen ongeveer 15 minuten met een snufje zout. Snijd ondertussen de kaas in kleine blokjes.
    Gebruik een hoeveelheid kaas- en hamblokjes naar eigen smaak. Tip: gebruik ongeveer net zo veel kaas- als hamblokjes.
  3. Als de aardappelen gaar zijn giet je ze af, voeg je een klein beetje boter en melk toe, en stamp je het geheel tot een smeuïge puree.
  4. Houd de pan op het laagste vuur terwijl je de kaasblokjes er doorheen roert, zodat ze een klein beetje smelten.
  5. Daarna roer je de hamblokjes er doorheen. Haal wel de pan van het vuur voordat je de andijvie er doorheen roert: zo blijft de andijvie lekker knapperig. En wees niet bang om te veel andijvie te gebruiken, hoe meer hoe beter!
  6. Breng je stamppot op smaak met snufjes peper, zout en nootmuskaat. Eet smakelijk!

Kruidkoek
Familierecept van Jorien (marketing)

Ingrediënten

  • 1 pak zelfrijzend bakmeel
  • 300 gram bruine basterdsuiker
  • 1 bakje sukade
  • 2 ons rozijnen
  • 1 theelepel koek speculaaskruiden
  • 1 theelepel kaneel
  • 3 kopjes water of melk, mag ook gemengd
  • paneermeel


Voorbereiding

Verwarm de oven vorm (elektrische oven op 175 graden)

Bereidingswijze

  1. Smeer de bakblik(ken) in met boter en strooi daarover de paneermeel.
  2. Wel de rozijnen in warm water en laat ze uitlekken in een vergiet.
  3. Doe het zelfrijzend bakmeel in de mengkom.
  4. Voeg de bruine basterdsuiker, koekkruiden, kaneelpoeder en sukade toe en meng het met elkaar.
  5. Maak een kuiltje in het mengsel en voeg daar de melk / het water aan toe. Voeg niet meteen de drie kopjes toe, maar beetje bij beetje zodat het een mooi glad deegmengsel is en het niet te dun wordt.
  6. Voeg nu de rozijnen toe en roer het mengsel.
  7. Vul bakblik(ken) met het deegmengsel en zet ze in de voorverwarmde oven, baktijd 70 à  80 minuten.
  8. Als de tijd om is, prik dan even met een cocktailprikker of breinaald om te kijken of de koek gaar is. Als de pen schoon is, dan is de koek gaar.
  9. Haal de koek uit de oven en laat afkoelen. Na een kwartier kan je de koek uit het blik halen, even op de kop draaien met een snijplank eronder en verder af laten koelen.

Tip: Bak er twee tegelijk. Dat is goedkoper en maar één keer werk. De koek kan je gewoon in de diepvries bewaren, twee uur voor je het wilt gebruiken uit de vriezer halen. Eet smakelijk!

Broccoli Blitz
Familierecept van Dragan (horeca en zaalverhuur) 

Ingrediënten

  • water
  • broccoli
  • zout en peper

 

 

 

 

Bereidingswijze

  1. Kook een pan met water en voeg hier zout en peper aan toe.
  2. Snijd de broccoli in roosjes en voeg toe aan de pan met kokend water. Houd tijdens het koken de deksel op de pan (niet spieken)! Kook de broccoli voor 7 minuten, 6,5,4,3,2,1 en klaar!
  3. Stop de roosjes in de blender en laat het kookvocht net niet boven de roosjes uitkomen. Even blenderen en… Klaar! De meest groene broccoli soep die je ooit hebt gezien! En geproefd. Smikkelse.

Oma’s appelmoes
Familierecept van Nina (marketing)

Ingrediënten

  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 kg goudreinetten
  • 100 g suiker
  • 1 flinke theelepel kaneel

 

 

 

Bereidingswijze

  1. Vul een schaal met water en roer er het citroensap door.
  2. Snijd de appels in vieren, snijd het klokhuis eruit en schil dan de schil eraf. Snijd de appels in stukjes. Doe de appelstukjes meteen in de schaal met citroenwater, anders worden ze bruin. Of héél snel schillen, dat kan ook.
  3. Giet de appels af door een vergiet en doe de stukjes in een pan. Het is niet erg als de appels nog nat zijn, een beetje water is juist nodig. Doe de suiker en kaneel erbij en schep alles goed om.
  4. Zet het vuur hoog, wacht tot je gepruttel ziet en zet dan het vuur laag. Leg de deksel ietsje schuin op de pan, zodat het niet helemaal dicht is.
  5. Kijk na een kwartier: zijn de stukjes appel helemaal zacht? Zo niet, nog 5-10 minuten langer. Als je nog stukjes appel ziet, heet het appel compote. Als je het even met de pureestamper stampt, wordt het appelmoes.

Geitenkaas-tasjes
Familierecept van Sanne (productie)

Ingrediënten

  • 1 pak bladerdeeg (met 10 vierkante stukken)
  • zachte geitenkaas zonder harde rand (bijvoorbeeld een pak met twee rollen)
  • honing
  • rozemarijn
  • 1 ei

 

 

Bereidingswijze

  1. Leg de 10 plakken bladerdeeg op een vlak en snijd ze ieder een keer door in de breedte. Je hebt nu 20 stukken deeg.
  2. Leg op iedere plak een stukje geitenkaas, besprenkel met rozemarijn en honing, rol de deegjes op en maak de zijkanten dicht.
  3. Leg ze op een bakplaat met bakpapier. Klop de eidooier los en smeer met een penseel wat ei over de bovenkant. Dat geeft een mooie glans.
  4. Bak de tasjes bij 200 graden in ongeveer 15 minuten. Eet smakelijk!

Snelle aardappel-wok-schotel
Familierecept van Julian (marketing)

Ingrediënten

  • zak aardappelkrieltjes (400-600 gram)
  • kleine pot sperziebonen (je kan ook verse nemen, maar dat is meer werk)
  • 200 gram gehakt
  • nasi kruiden (Conimex 19 gram)

 

 

Bereidingswijze

  1. Begin met het gehakt te rullen en voeg een deel van de kruiden alvast toe.
  2. Doe daarna de krieltjes erbij, doe de deksel op de pan zodat het gaar wordt.
  3. Laat de sperziebonen uitlekken en voeg ze toe aan de pan met gehakt en krieltjes. Voeg ook het resterende gedeelte van de kruiden toe. Als je verse sperziebonen gebruikt, kan je ze het beste even voorkoken.
  4. Serveer met curry en/of appelmoes

Citroentaart
Familierecept Frans (techniek)

Ingrediënten 

  • 4 citroenen
  • 180 gram basterdsuiker
  • 8 eieren (3 hele eieren en 5 eierdooiers)
  • 300 gram (room)boter
  • 1 pak bastognekoeken

 

 

Hulpmiddelen

  • Bakblik (Springvorm)
  • Oven
  • Rasp

Voorbereiding

  • Verdeel de boter in 2 x 75 gram en 1 x 150 gram.
  • Scheid van vijf eieren de dooier van het eiwit. Het eiwit is niet nodig voor dit recept.
  • Verkruimel alle bastognekoeken.
  • Bedek een bakblik met bakpapier.
  • Verwarm de oven voor op 180 °C

Bereidingswijze

  1. Stamp de bastognekoeken tot kruim.
  2. Smelt 150 g boter en roer die door de fijngemaakte bastognekoeken.
  3. Doe het kruim in een bakvorm en druk aan tot een koekbodem.
  4. Zet de bodem 10 minuten in de oven op 180 °C.
  5. Haal de bakvorm uit de oven en laat de bodem afkoelen.
  6. Meng citroensap en –rasp van 4 citroenen, de basterdsuiker, de 3 eieren en 5 eidooiers en 75 g boter in een pan met dikke bodem en meng door elkaar.
  7. Breng dit mengsel al kloppend met de garde aan de kook. Laat 3 minuten doorkoken terwijl je blijft kloppen, tot het de dikte van vla heeft.
  8. Daarna zet je de pan met het warme mengsel in je spoelbak met een diepe laag koud water. Zorg dat er geen water in je mengsel komt en voeg 75 g boter toe en koel de massa al kloppend terug.
  9. Giet de de lauwwarme citroenmassa over een lepel op de bodem. Door een lepel te gebruiken, wordt de citroenlaag egaal verdeeld.
  10. Laat het geheel minimaal 2 uur opstijven in de koelkast.

Cake met muisjes
Familierecept van Esther (educatie) Om de geboorte van een nieuw familielid extra bijzonder én extra lekker te maken.

Ingrediënten

  • Cake
  • Slagroom
  • Muisjes
  • Eventueel andere versiering

 

 

 

Bereidingswijze

  1. Snijd de cake in royale plakken.
  2. Doe op elke plak verse slagroom en strooi de muisjes daar overheen.
  3. Maak af met eventueel extra versiering.

Mmmmm….

Pasta tonijn zonder veel gedoe & Gezonde hap voor luie mensen
Familierecepten van Anne-Wil (fondsenwerving en directie assistent)

Ingrediënten voor pasta met tonijn zonder veel gedoe

  • pasta naar keuze
  • tonijn uit blik
  • blik tomaat
  • rode ui
  • chilipeper
  • kaneel
  • basilicum
  • citroen
  • parmezaan

Bereidingswijze

  1. Bak de rode ui in een pan zacht in een beetje olijfolie.
  2. Hak de chilipeper en de stengels van de basilicum in kleine stukjes en doe met een halve theelepel kaneel bij de ui.
  3. Voeg de tonijn en het blik tomaat toe aan de pan.
  4. Breng op smaak met citroenrasp en een beetje sap.
  5. Voeg de basilicumblaadjes toe en rasp er wat Parmezaanse kaas over.
  6. Mix de saus en pasta en klaar is Kees.

Ingrediënten voor gezonde hap voor luie mensen

  • 1 zoete aardappel
  • 1 blikje mais
  • 1 blikje zwarte bonen
  • stukje feta
  • lente-ui
  • paprikapoeder
  • koriander of platte peterselie

 

Bereidingswijze

  1. Prik gaatjes in de zoete aardappel en wikkel er nat keukenpapier omheen.
  2. Doe ongeveer 4 minuten in de magnetron op 600-700 watt.
  3. Meng ondertussen de blikjes mais en zwarte bonen met wat kruiden en de lente-ui.
  4. Als de zoete aardappel zacht is geworden, snijd je hem door middel en vul je hem met het mengsel.
  5. Beetje feta er overheen en lepelen maar!

Gezond. Weinig afwas. Zo klaar. Hatsa!

Curry met limabonen en spinazie
Familierecept van Dorien (dramaturg)

Ingrediënten

  • gele curry (bijvoorbeeld fair trade)
  • limabonen, grote reuzenbonen uit blik (AH).
  • spinazie
  • oesterzwammen
  • eieren
  • amandelen
  • kokosmelk (klein blikje)
  • water (100/150 ml)

Bereidingswijze

  1. Kook de eieren, twee per persoon. Laat ze afkoelen en pel ze.
  2. Doe een beetje olie in de pan.
  3. Voeg de gele curry toe. Als die na een minuutje gaat ruiken, voeg dan de Limabonen toe.
  4. Voeg de in repen gescheurde oesterzwammen toe.
  5. Voeg water en kokosmelk toe aan de oesterzwammen en bonen, anders wordt de saus niet dun genoeg.
  6. Laat een paar minuutje sudderen. Dan voeg je de spinazie toe en laat je deze een beetje slinken.
  7. Het gerecht is klaar. Strooi wat klein gesneden amandelen over de curry en serveer met de eitjes.

Snel, heerlijk en gezond.

Krentenbrood
Familierecept van Fonne (marketing)

Ingrediënten

  • bloem
  • rozijnen
  • krenten sukade
  • zout
  • gist

 

 

Bereidingswijze

  1. Meng het bloem, zout en suiker met water en gist.
  2. Laat dit mengsel rijzen voor 45 minuten.
  3. Roer het mengsel stevig door.
  4. Voeg de rozijnen en krenten sukade toe.
  5. Bak het deeg af in de oven op 180 graden voor 45 minuten.