Maas theater dans podium

Maskers maken

In Hallo Familie veranderen de acteurs in dieren, poppen of andere wezens. Vaak doen ze dit door een masker op te zetten. Wil jij ook een masker maken? Het is heel simpel. We hebben twee varianten.

Makkelijk: met een papieren zak
Nodig:
Papieren zak
Schaar
Lijm
Stiften of verf
Papier of andere spullen om je masker te versieren ( rietjes, wol, bierdopjes etc).

Aan de slag:
Trek de papieren zak over je hoofd en zet met een stift punten waar je ogen zitten. Haal de zak weer van je hoofd en knip deze punten uit. Als je nu de zak weer over je hoofd trekt, kun je tenminste iets zien. En nu kan je gaan fantaseren. Wil je een mond? Een neus? Teken, schilder of plak ze op de zak.  Wil je een dier worden, kijk dan welke zintuigen het dier heeft en voeg die toe. Bijvoorbeeld snorharen, lange wimpers of extra grote neusgaten. Of wil je juist een fantasiemasker maken. Teken, schilder of plak dan bijvoorbeeld de ogen op de plek van de mond en de mond op de plek van de ogen. Een op-zijn-kop-masker. Drie ogen of één groot oog mag ook (zie foto’s).

Een masker bovenop je hoofd
In Hallo Familie zit één bijzonder masker. Het staat op het hoofd van Cherella, die het nichtje van de vader speelt. Ze heeft daardoor eigenlijk twee gezichten. Haar eigen gezicht als ze gewoon naar voren kijkt, en haar ‘andere’ gezicht (het masker) als ze haar hoofd naar voren buigt. Als ze haar kin op de borst laat zakken, zie je ineens het masker. Dat geeft een wonderlijke verandering. Leuk om te oefenen voor de spiegel en wie weet kan je je familie eens verassen door met dit masker aan tafel te gaan zitten en af en toe je ‘andere’ gezicht te laten zien.

Nodig:
Een stuk karton
Schaar
Lijm en gekleurd papier, stiften of verf
Perforator
Een touw/lang elastiek

Aan de slag:
Knip uit het karton het model van je masker. Maak het niet groter dan je eigen hoofd. Een beetje klein is juist wel grappig. Teken, schilder of plak er ogen op en eventueel een neus en mond. Voor dit masker zijn de ogen belangrijk, maar je hoeft ze niet uit te knippen want het masker zit bovenop je hoofd. Maak met de perforator twee gaatjes aan de zijkant. Neem je touw en knoop de uiteinden vast aan de gaatjes in het masker. Het touw moet zo lang zijn dat het onder je kin past. Wat je ook kunt doen is een lang elastiek van het ene naar het andere gaatje. Je draagt het masker dan als een hoed, het masker blijft dan beter zitten.

Spelen met maskers
Als je masker klaar is, kan je gaan spelen. Ga voor de spiegel staan en kijk of je masker verdrietig, vrolijk of juist boos kan worden. Dat klinkt gek want je masker heeft maar een uitdrukking. Maar door met je lichaam te bewegen, verandert je masker van emotie. Een gebogen rug en afhangende schouders geeft snel een verdrietig gevoel. Een rechte rug en snelle hoofdbewegingen geeft juist een vrolijk en alert gevoel. Probeer het maar eens.
Voor meer spelopdrachten, klik hier.