Maas theater dans podium

Meer familie

Familie is niet alleen voor Maas een grote inspiratiebron. Naast Hallo familie is er nog veel meer leuks te ontdekken over dit thema!

Boeken
Familiedrama’s, familieromans, familiehandboeken. Familie is een veelvoorkomend thema in boeken. Denk bijvoorbeeld aan het wereldberoemde boek Alleen op de wereld van Hector Malot, over vondeling Rémi die op zoek gaat naar zijn familie. Moniek Merkx maakte er eerder al een voorstelling van. Of Kees de Jongen, geschreven door Theo Thijssen over de zoon van een schoenverkoper, Kees. Hij heeft een zeer levendige fantasie en dagdroomt volop over zijn familie en vrienden, net als het kind in Hallo familie. Maar er zijn ook veel kinderboeken over familie geschreven. Bijvoorbeeld Het Grote Boek over Families van Mary Hoffman, een enorm prentenboek waarin heel veel verschillende families en hun tradities en culturen te zien zijn.

 

Films
Ook voor filmmakers is familie een geliefd onderwerp. Regisseur Wes Anderson maakte de tragikomedie The Royal Tenenbaums (genomineerd voor onder andere een Oscar) over een verscheurde familie die weer samenkomt na 20 jaar. In de Nederlandse romcom Alles is familie is iedereen binnen de familie De Roover op een punt in zijn leven beland, waarin belangrijke keuzes gemaakt moeten worden. The Incredibles ken je vast ook wel, over een familie van undercover superhelden die samen de wereld moeten redden. Zin in nog meer familie deze kerstvakantie?

Series
Series in overvloed over familie! Denk bijvoorbeeld aan Flodder, over een asociale familie die de buurt op stelten zet. Of de hilarische serie Modern Family over drie gezinnen in één familie die alledaagse gebeurtenissen de grappigste maken. Nog zo’n gekke familie: The Adams Family, over een excentrieke rijke familie met een nogal macaber gevoel voor humor. Twee tekenseries waarin familie centraal staat zijn The Simpsons en Family Guy. De iets oudere generatie kent vast ook de volgende series over familie nog wel: Married with Children, The Fresh Prince of Bel Air en Familie Knots. De Zweedse serie Bonus Familjen (te zien op Netflix) gaat over de turbulente relaties tussen een familie en hun stieffamilie. En zo kunnen we nog wel even door gaan…

Tentoonstelling
Duik in het thema familie in de tentoonstelling Familie in het Stedelijk Museum in Schiedam. Zo’n twintig (internationale) hedendaagse kunstenaars maakten werk over geboorte, opgroeien, huwelijk en afscheid. Van video tot sculptuur, van performance tot een heuse kapsalon waar je je haren kan laten knippen. Alles wat je altijd al wilde weten over familie….

Monieks Families
Moniek Merkx maakt vaak voorstellingen waarin families centraal staan. Bij theatergroep Max. bijvoorbeeld Dochters van Lear en Bloedverwanten en bij Maas Ben niet bang, Alleen op de wereld en FEEST. In het interview lees je wat Moniek zo inspirerend vindt aan het thema ‘familie’.

Muziek
Schud de heupjes los op deze heerlijke hitjes over… je raadt het al… familie!

We are family  – Chic

Mijn opa – Annie M.G. Schmidt

Oma’s aan de top – K3

Family affair – Mary J. Blige

Ha ha ha je vader – kinderen voor kinderen