Maas theater dans podium

Muziek

Componist Joop van Brakel werkt al tientallen jaren met Moniek Merkx en maakte bij Maas onder andere de muziek van FEEST, Beauty en het beest (voor een deel), Ben niet bang, Liefde, Voorjaarsoffer etc. Voor Hallo familie creëerde hij weer een fijne soundtrack. We vroegen Joop naar zijn inspiratie en hoe zijn muziek voor deze voorstelling tot stand kwam.

Soundtrack van een droom
Joop: “Hallo Familie bestaat voor het grootste deel uit grote-mensen-gedoe, gezien door de ogen van een kind, uitvergroot, vertekend en verhevigd, een fantasie opgebouwd uit fel-realistische bouwstenen. Een droom die af en toe overgaat in een nachtmerrie. Dankbaar materiaal om muziek voor te maken. De score van de voorstelling is hoofdzakelijk de soundtrack van deze droom. Muziek die ook een loopje wil nemen met de wetten van de werkelijkheid en net als een droom alle kanten op schiet.”

Muzoek 
Joop: “WAKE UP AND DANCE is een oefening in zoekmuziek, of kortweg: muzoek. Muziek die langzaam zijn vorm zoekt, waarin aanvankelijk een melodie of ritme ontbreekt, maar waarbij in een beperkte tijd de vorm ontstaat of opdoemt uit schijnbaar losse elementen en flardjes. Ik hou van de mengeling van ‘echte’ muziek en alledaags geluid of geluidsfragmenten uit de omgeving. Tot voor kort heette dat laatste nog heel deftig Musique Concrète, maar door de komst van de sampler is die manier van werken min of meer gemeengoed geworden, vooral in de popmuziek. Je zou kunnen zeggen dat deze ontwikkeling de muziek bevrijd heeft van het muziekinstrument. Muziek roept niet meer per definitie het beeld op van de instrumenten waarmee de muziek wordt voortgebracht, maar roept abstractere beelden of stemmingen op. Dat is niet minder dan een historische breuk met of verbreding van de muziektraditie tot de 21-ste eeuw. Tot zover professor Van Brakel, in een vlaag van hoogdravendheid.”

Groene buurman
Joop: “WURLITZER ROOM is daar een milder voorbeeld van. Van de groene buurman staat niet vast of hij een verzinsel is of een bestaand persoon. Maar dat geldt voor meer mensen.”

Pathetiek
Joop: “DRAMA is wat de titel belooft. Pathetiek van het zuiverste water. Orgel en hobo en plukjes gitaar begeleiden het lijden van de huisvriend (een rol van Jurriën Remkes) die buiten de boot valt, maar zichzelf tot held fantaseert. Op het moment dat hij verslagen in de gootsteen zit.”