Maas theater dans podium

Wie is wie

Dit zijn de cast en creatives van Hallo familie met hun eigen bloedverwanten. We vroegen hen wat familie voor hen betekent en wat hun familietraditie is.

Hali Neto, vader in Hallo familie


Wat betekent familie voor jou?
Hali: “Mijn familie is mijn inspiratiebron. Ik weet niet wie ik zou zijn zonder mijn familie. Mijn hartelijke, liefdevolle familie draagt altijd bij aan mijn fysieke en emotionele behoeften. Ze spelen een onmisbare rol in mijn leven, opvoeding, onderwijs en ontwikkeling. Mijn familie maakt dat ik me zeker voel en dit ook blijf.”

Wat is jouw familietraditie?
Hali: “Drie keer in de week met de hele familie zijn en dan eten en drinken. Lachen. Dansen…”

Anne Fé de Boer, moeder in Hallo familie

(Links op de foto ook Alied, de moeder van Anne Fé die in enkele steden meespeelt als oma, maar het nog niet is).

Wat betekent familie voor jou?
Anne Fé: “Familie betekent heel veel voor me. Thuis is een plek waar je je veilig en geborgen kan voelen. Maar soms ook boos en geïrriteerd natuurlijk. Bij ons thuis is het vaak gezellig, we lachen veel en we zorgen goed voor elkaar. Daar haal ik veel vrolijkheid vandaan. Soms is het ook heeeeel druk. Dan gaan de gesprekken in een razend tempo. Dan moet je je best doen om ook aan het woord te komen. Of je zegt lekker niks.”

Wat is jouw familietraditie?
Anne Fé: “Als we samen zijn koken en eten we altijd samen. En we doen het spel de hoge hoed!”

Freek Nieuwdorp, oom in Hallo familie (broertje van de moeder)

Wat betekent familie voor jou?
Freek: “Een heel belangrijk groepje mensen bij wie ik altijd terug kan komen. Als we samenzijn wordt er continu door elkaar heen gesproken, want er is zo veel te vertellen. We hebben elkaar dan gemist en daardoor kunnen we gewoon niet stil blijven. Toch wordt iedereen door al dit gepraat heen verstaan en begrepen.”

Cherella Gessel, nichtje van vader in Hallo familie

Wat betekent familie voor jou?
Cherella: “Warmte en liefde, maar ook conflict. En alsnog niet zonder elkaar kunnen en altijd bij elkaar terecht kunnen voor hulp.”

Familietraditie?
Cherella: “Eten. Heel veel eten.”

Gihan Koster,  buurman in Hallo familie
Wat betekent familie voor jou?
Gihan: “Twee lieve ouders, een broer en een zusje die ik niet voor het kiezen heb gehad, maar die wel het beste met mij voor hebben.”

Wat is jouw familietraditie?
Gihan: “Echt een familietraditie hebben we volgens mij niet. Wat dat betreft klinken we best saai, maar je kan het ook van een andere kant zien: dat we super spontaan zijn!”

Marieke Dermul, zusje van de moeder in Hallo familie

Wat betekent familie voor jou?
Marieke: “Familie is onvoorwaardelijk. Het gevoel dat je elkaar door en door kent en ook eigenlijk quasi alles met elkaar hebt meegemaakt in je jonge jaren, dat zorgt ervoor dat je je zo op je gemak kan voelen. Het is luid discussiëren, knuffels geven, misverstanden, kritisch durven zijn, zorgen maken om elkaar, sparren met elkaar, en onvoorwaardelijke liefde. Tot op het bot.”

Wat is jouw familietraditie?
Marieke: “Gezellige avond op vrijdag. Dan mochten we chips eten en cola drinken en dat mocht in de week doorgaans niet. Wij keken daar de hele week naar uit. En gingen dan ook die vrijdagavonden zo weinig mogelijk eten van het avondmaal om zoveel mogelijk chips te kunnen eten daarna.”

Jurriën Remkes, huisvriend in Hallo familie

Wat is jouw familietraditie?
Jurriën: “Vroeger gingen we elke zaterdag aan het einde van de middag zwemmen in het zwembad een dorp verderop. Dat deden we met een groot deel van het dorp waar ik vandaan kom. Dat zwembad was dan helemaal voor ons. Daarna gingen we altijd thuis met het gezin patat met kroket eten voor de tv.”

Moniek Merkx, regie

Wat betekent je familie voor jou?
Moniek: “Spelletjes spelen, door elkaar heen praten, half luisteren, veel lachen en eten. Over voetbal praten ( de jongens dan) en af en toe aan elkaar vertellen hoe we onze vader en moeder hebben ervaren. Verder heel veel logeeradressen in het buitenland.”

Wat is jouw familietraditie?
Moniek: “We hebben erg veel uitbeeldertje gedaan vroeger. Twee partijen maken. Een woord op een papiertje schrijven en dan proberen dat uit te beelden, zodat je eigen partij dat zo snel mogelijk kan raden. (Liefst zonder al die tekens.) Gewoon je lijf inzetten en als kijkers zoveel mogelijk roepen waar je aan denkt.”

Joop van Brakel, muziek

Wat betekent je familie voor jou?
Joop: “Het hangslotje op mijn aards bestaan.”

Wat is jouw familietraditie?
Joop: “Er is één (!) familietraditie uit mijn kinderjaren toen mijn lievelingsoma nog leefde, waar ik met plezier aan terugdenk: de ‘erwtensoeprace’ die iedere nieuwjaarsmorgen plaatsvond bij mijn oma thuis, aan de voet van de Dordtse Dom. Daar kwamen onder andere haar drie dochters met mannen en kinderen bij elkaar, werd er erwtensoep gegeten en kregen de kinderen nieuwjaarscentjes toegestopt.”

Art Srisayam, choreografie


Wat betekent je familie voor jou?
Art: “Familie betekent veel voor mij. Het zijn mensen in mijn leven waarbij ik me vertrouwd, warm en altijd welkom voel. We zijn een klein hecht groepje. We lijken veel op elkaar. Vooral het innerlijke. Sinds ik in Nederland woon is familie voor mij een breder begrip geworden. Er zijn vrienden in mijn leven gekomen die ik als familie ben gaan zien. Familie zijn voelt speciaal en daarvoor hoef je geen bloedverwanten te zijn. Het is meer dan elkaar kennen. Ze zitten in het hart.”

Wat is jouw familietraditie?
Art: “Het samen eten is bij ons een grote traditie. We koken samen, eten samen en lachen samen. We zitten op de grond in een kring en daar delen we ons eten en onze verhalen. Daarnaast nemen we bloemen mee voor de voorouders. Deze leggen we op het altaar voor hun foto’s en we branden er wierook. Hiermee laten we ze weten dat we echt thuis zijn.”

Nicky Nina de Jong, kostuums

Wat betekent familie voor jou?
Nicky: “Zelfgemaakte familie is voor mij net zo waardevol als biologische familie. Op de foto zit ik met mijn liefste vrienden aan het kerstdiner. Zij vormen samen mijn zelfgekozen familie waar ik dan ook mega trots op ben!”

Seline Gosling, regie-assistent

Wat betekent familie voor jou?
Seline: “Familie is onbegrijpelijk, vanzelfsprekend, irritant en heel erg fijn.
Familie is aanwezig, te dichtbij, te ver weg en soms precies goed.
Familie betekent nieuwe mensen omarmen en mensen helaas heel hard moeten missen.”

Gé Wegman, licht

 

Wat betekent familie voor jou?
Gé: “Op de foto zie je mijn nieuwste familielid, mijn kleindochter. Door haar krijgt familie een andere betekenis. Ik krijg de behoefte het gevoel van veiligheid en zorgzaamheid, wat ik uit mijn jeugd ken, ook weer aan haar te kunnen geven.”

Sanne Danz, decor

Wat betekent familie voor jou?
Sanne: “Hierbij een foto van mijn broer, zus, onze hond Lizzy en mij ergens rond 1970. Met mijn oma op de achtergrond! Familie betekent voor mij: thuiskomen. Het maakt niet uit hoe lang ik mijn broer niet gezien heb, we zijn onmiddellijk op vertrouwd terrein. En er was niemand met wie ik zo kon lachen als met mijn zusje (ze leeft jammer genoeg niet meer). Familiehumor is niet te kloppen.”