Maas theater dans podium

Dansers

Dit zijn de vier dansers van Happily Ever After: Yeli, Art, Anton en Inès. We vroegen hen te vertellen over het thema en waarom dat belangrijk is voor kinderen.

Yeli Beurskens
Wat maakt de dood een belangrijk onderwerp voor kinderen? “ De dood is niet echt een onderwerp waar veel over word gepraat in eerste instantie. Zeker in Nederland niet. Ik denk dat het goed is als daar meer openheid over kan zijn, ook bij kinderen. Sommige kinderen komen met de dood in aanraking, dus misschien dat ze in de voorstelling herkenning of troost kunnen vinden. Happily Ever After gaat heel serieus, maar tegelijkertijd ook heel licht met het thema om. De dood is natuurlijk gewoon iets heftigs, maar het is ook iets natuurlijks. Door erover te fantaseren, kunnen ook nieuwe inzichten in het leven zelf ontstaan.”

Lees hier meer over Yeli.

 
 
 
 
 
 

Art Srisayam
Kijk jij anders tegen de dood aan door jouw Thaise roots? “ Ik woonde als kind in Thailand en deed vanaf mijn zesde drie keer een monnikenopleiding van drie maanden. Ik dacht dat daarmee mijn ouders naar de hemel zouden gaan. Tijdens die opleiding hoorde de dood er gewoon bij, je hoefde er niet bang voor te zijn. Een van de trainingen was op een graf liggen, op de aarde, om te leren begrijpen dat de overledene echt de wereld verlaten heeft. We leerden goed voor de ander en voor onszelf te zorgen. Maar in de wetenschap: hoe goed je ook voor jezelf zorgt, je groeit altijd richting de dood. We leerden om het lijden te overwinnen, door los te laten van alles willen ‘hebben’. Hoe minder je hebt, hoe lichter het leven. Zodra je iets bezit, wil je het niet meer kwijt, dan wordt het alleen maar zwaarder. De dood is de ultieme vorm van loslaten, van verlichting.”

Lees hier meer over Art.

 

 

Anton van der Sluis
Waarom vind jij de dood een belangrijk onderwerp voor kinderen? “Niemand weet wat er gebeurt als we doodgaan. Daarom fantaseren we daar met z’n allen over. Sommige mensen denken dat er niks meer is, sommigen geloven in een hemel en sommige mensen geloven weer andere dingen. In Nederland praten we liever niet over de dood. Het is een moeilijk onderwerp, maar juist door een voorstelling zoals deze en door erover te praten, kan de dood iets worden dat niet als negatief wordt ervaren maar als onderdeel van het leven.”

Lees hier meer over Anton.

 

 

 

 

 

 

Inés Belda Nácher
Waarom is de dood een belangrijk onderwerp voor kinderen volgens jou? “De dood is zoals het einde van een cyclus. Het geeft meer betekenis aan het leven zelf. De dood kan iets engs zijn voor kinderen, maar als we het uitleggen, en als het iets wordt waarover we meer praten, dan wordt het ook minder eng. Het wordt dan iets waar je niet bang voor hoeft te zijn wanneer het gebeurt. Met Happily Ever After proberen we kinderen de dood te laten begrijpen op een andere manier dan met woorden, meer zoals een spel, met beeld.”

Lees hier meer over Inés.