Maas theater dans podium

Muziek

Componist en muzikant Lennart Siebers maakte de muziek voor Happily Ever After.

Hoe maak je muziek? “Voor mij maakt de muziek zichzelf. Je maakt een begin en luistert hoe de muziek verder wil gaan. Ik heb piano gestudeerd en speel alles wat los en vast zit, waar klank en geluid in zit, om op te drummen. Eerst neem ik alles akoestisch op en daarna werk ik door op de computer.”

Beluister hier de muziek die Lennart maakte voor Happily Ever After (de nummers Ever After, The Great Escape, Airborne):

Lennart Siebers, foto: Duncan de Fey

Hoe heb je de ideeën van choreograaf Jasper vertaald in muziek? “Ik ben bezig met sferen. Iets kan treurig zijn of hoopvol, zielig of vrolijk, en dat probeer ik dan op zo’n manier te laten klinken.”

Welke sferen zitten er dan in de voorstelling? “Eerst speels, dan bizar en daarna melancholisch (melancholisch is een beetje verdrietig, of heimwee hebben naar vroeger). Aan het begin zijn de dansers nog ‘beneden’ en doen ze spelletjes hoe je het beste dood kunt gaan. Het nummer Ever After heeft ook dat speelse, dat naïeve uitproberen. Dan komt het tussengebied, een soort rare droom. Daarvoor maakte ik de The Great Escape. Dat nummer is een bizarre fantasietrip, een beetje zoals Alice in Wonderland, in ieder geval een andere wereld. Aan het einde gaan ze naar de hemel en daarvoor maakte ik Airborne. Dat nummer klinkt best wel melancholisch, maar ook alsof je vliegt of door de lucht zweeft.”

Dat zweefnummer Airborne hoor je ook in het teaser-filmpje. “Voor het teaser-filmpje (zie blok Voor je gaat) had ik al een snelle versie van Airborne gemaakt. Toen dacht ik: als ik het langzamer speel, klinkt het als zweven, vliegen, opstijgen, vandaar ook de titel Airborne. De snelle versie klinkt eerder hoopvol.”

Kijk voor meer info over Lennart op zijn site.