Maas theater dans podium

Zelf doen: stop-motion

Een stop-motion-video is een filmtechniek waarbij je verschillende foto’s achter elkaar plakt. Door dat plakken krijg je uiteindelijk een video met bewegend beeld, kijk maar eens naar dit filmpje:

Hier gaan we uitleggen hoe jij dit stap voor stap zelf kan doen. De juf of meester in de klas kan je natuurlijk altijd helpen met foto’s maken, bewerken of bedenken wat je wilt tekenen.

Wat heb je nodig? 

  • Een schoolbord of digiboard
  • Krijtjes in verschillende kleuren of digitale pennen in verschillende kleuren
  • Een digitale camera of telefoon met een camera
  • Een computer/laptop/iPad
  • Een mp3 van een liedje dat je mooi vindt passen bij je filmpje

Voor het bewerken heb je een bewerkingsprogramma nodig. Vaak zit deze standaard op een computer/laptop/iPad. De volgende bewerkings-apps kan je gebruiken voor je foto’s.

  • Windows: Windows Movie Maker
  • Apple: IMovie (dat kan op je computer, maar ook op je telefoon met de I Movie-app)
  • Je kunt het filmpje ook op je telefoon bewerken met een app, bijvoorbeeld Lapse it (dit is een gratis app).

Als je voor het eerst een animatiefilmpje maakt, is het beter om op de computer te beginnen.

Stap 1: tekenen
We zijn alvast begonnen met het tekenen van de stam van een boom, maar je kan ook een foto maken van een leeg bord en daarna pas tekenen. De eerste foto ziet er zo uit:

Daarna begin je ergens met het tekenen van een nieuw stukje, in ons voorbeeld een tak.

Bij elk nieuw stukje tekening maak je een foto. Als je die achter elkaar plakt, lijkt het net alsof er uit het niets een boom verschijnt. Zie je dat er steeds meer bij komt? Teken er steeds één lijntje bij.

 

En dan weer meer tegelijk.

 

Stap 2: bewerken
Als je alle foto’s hebt gemaakt, kan je het op een rijtje achter elkaar zetten en wordt het een bewegend beeld. Dit kan je op verschillende manieren doen. Ieder programma werkt net weer anders. Op Google en YouTube vind je vaak handige filmpjes over hoe jouw programma precies werkt. Maar dit zijn in het kort de stappen die je moet volgen:

– Open je bewerkingsprogramma en importeer al je foto’s.
– Sleep de foto’s vervolgens naar de filmbalk.
– Voer nu bij de instellingen in hoe lang je wilt dat iedere foto te zien is. Het hangt een beetje af van hoeveel foto’s je gemaakt hebt. Maar begin met je instellingen op 1 seconde per foto. Dit kun je daarna steeds aanpassen naar sneller of korter, tot je het effect hebt dat jij mooi vindt.
– Voeg nu de mp3 toe van het liedje dat bij je filmpje hoort.
– Als je wilt, kan je in je bewerkingsprogramma nog een titel en/of een aftiteling toevoegen.
– Bekijk het filmpje nog een paar keer, zodat je zeker weet dat hij helemaal goed is en sla hem dan op.

Stap 3: uploaden
Als je filmpje opgeslagen is, kun je hem uploaden. Zo kun je hem delen en laten zien aan je vrienden en familie. Wij vinden het ook heel leuk om jullie filmpjes te zien.

Er zijn verschillende sites waarop je jouw filmpje kunt uploaden. Bijvoorbeeld YouTube, Vimeo, Facebook of TikTok. Wil je niet dat iedereen je filmpje kan zien, ga dan op de uploadsite naar videobeheer. Hier kan je bij de instellingen instellen dat het filmpje alleen te zien is voor mensen die de link hebben.

Als je het leuk vindt, kan je de link van je filmpje opsturen naar sara.g@maastd.nl. Wij zetten jouw filmpje dan (met jouw toestemming) op ons online magazine. Dan kunnen andere kinderen jouw filmpje als voorbeeld zien. En vergeet niet om de hulp van de juf of meester te vragen bij het bewerken en uploaden van de video.

Veel plezier!