Maas theater dans podium

Makers

Regisseur Moniek Merkx verklaart de liefde aan haar creatieve team.

Moniek ♥  Joop
“Joop is een bewegelijke componist. Daar hou ik van. Hij kijkt en reageert heel muzikaal op wat wij met z’n allen maken. Als de voorstelling dat nodig heeft, biedt hij onderstromen, associaties uit verre tijden en opzwepende sferen. Vaak komt hij met een gigantisch pakket aan flarden, soundbites en krassen, zoals we dat noemen. Die verbinden of verbreken juist alle verschillende onderdelen. Dat gaat vaak ongemerkt. Maar als er geen muziek is, mis je de hartslag. Joop is een geheime liefdeskunstenaar, die harten breekt maar vooral ook weer lijmt.
Joop van Brakel maakt de muziek voor Liefde

Moniek ♥ Gé
“Als lichtontwerper Gé er niet is, dan zie je niks. Het is donker of iemand doet een bak TL-licht aan. Gé brengt kleur en warmte. Bij Gé kan liefde rood zijn, maar ook nachtblauw of zonnig geel. Hij schildert de ruimte. En hij snapt als de beste hoe je de gezichten van spelers nog mooier kan maken, met sterretjes in hun ogen en spannende schaduwen. Zonder Gé is er geen diepte in Liefde.”
Gé Wegman ontwerp het licht voor Liefde

Moniek ♥ Sanne
“Sanne ontwerpt het decor en dat is altijd best moeilijk, want vaak zeg ik: de vloer moet leeg blijven, anders kunnen we niet dansen. Maar Sanne verzint altijd wel iets onverwachts. En zeker bij Liefde is er een grote verrassing. Zo ‘n theaterzaal is natuurlijk maar een saaie zwarte ruimte en hoe kan je dan toch geloven dat je op een schoolplein bent én in een disco én in een balzaal? Sanne zoekt vaak iets dat buiten kan staan, maar dat binnen ook mooi is. Ze tovert veel plekken tegelijkertijd. En het mooie is dat het er dan toch simpel uitziet. Net als in de liefde geldt bij haar de regel: less is more.”
Sanne Danz is de decorontwerper van Liefde

Moniek ♥ Nicky
“Nicky bedenkt de kleren en de schoenen. Door haar worden de spelers in Liefde steeds ouder gemaakt. Eerst zijn het zachte kinderen, dan kleurige pubers en aan het einde wilde volwassenen. Als je goed oplet zie je steeds andere kleren, die horen bij een andere leeftijd. Nicky is verder heel goed in stoffen en kleuren. Ze houdt van petticoats en van mooie glimpakken, en daar hou ik ook van. We hebben echt dezelfde smaak en dat is ook liefde: dezelfde dingen mooi vinden.”
Nicky Nina de Jong is de kostuumontwerper van Liefde

Moniek ♥ Art
“Art is de choreograaf, hij maakt samen met ons al die mooie dansen. Hij leert ons om elkaar liefdevol op te tillen, zachtjes rondjes te draaien en hele hoge sprongen te maken. Art is heel rustig en leert ons zelfs de grond lief te hebben bij het vallen. Art kan spectaculaire dingen maken, zorgen dat alles precies gelijk gaat en hij kan ook goed ‘weggooien’ als we vinden dat het allemaal toch simpeler moet in de liefde.”
Art Srisayam is de choreograaf van Liefde