Maas theater dans podium

Meer liefde

Liefde is wellicht de allergrootste inspiratiebron voor films, boeken, kunst en natuurlijk muziek. Teveel om op te noemen natuurlijk, maar we doen een kleine greep.


Films


Bridget Jones (2001, 2004, 2016)
Bridget Jones is een Brits-Amerikaanse serie romantische komediefilms over de liefdesperikelen van een dertiger / veertiger. De serie bestaat uit Bridget Jones’s Diary (2001), Bridget Jones: The Edge of Reason (2004) en de derde film Bridget Jones’s Baby (2016).

Frozen (2013)

Kristoff en Anna reizen over de besneeuwde bergtoppen op zoek naar Anna’s zus Elsa, de legendarische Sneeuwkoningin, om de eeuwigdurende winter die over hun koninkrijk gevallen is te beëindigen. Tijdens hun tocht moeten ze de natuurelementen overwinnen om het hart van de Sneeuwkoningin te ontdooien en daarmee het koninkrijk te redden….

Her (20013)
Het is het jaar 2025. De alleenstaande Theodore koopt een besturingssysteem voor alle gecomputeriseerde voorwerpen die hij gebruikt. Het stelt zich voor als Samantha en heeft een vrouwenstem en -persoonlijkheid. Er ontstaat een oprechte liefdesrelatie.

Alles is liefde (2007)
Een stel dolende dertigers ontdekt dat liefde is als Sinterklaas: je moet erin geloven. Klaasje is gescheiden van Dennis, Dennis wil haar terug. Simone is de spil van haar gezin, haar man Ted voelt zich vaak overbodig. Victor verheugt zich op het huwelijk met zijn grote liefde Kees, maar Kees twijfelt. Kiki droomt van een prins op het witte paard, een echte prins droomt juist van haar…

Love Actually (2003)
Love Actually volgt het liefdesleven van acht Londenaren in de aanloop naar kerst. De nieuwe premier wordt verliefd op het meisje dat hem thee brengt, terwijl zijn zus huwelijksproblemen heeft. Een vader en zijn stiefzoon moeten het verlies van de moeder verwerken, terwijl de zoon tot over z’n oren verliefd is op een klasgenote.

10 Things I Hate About You (1999)
De populaire Bianca zit met een dilemma: een familieregel verbiedt haar om uit te gaan voordat haar onpopulaire oudere zuster Kat hetzelfde doet. In een poging om Bianca voor zich te winnen, koppelt een jongen Kat aan Patrick, net als Kat een rebel en daardoor misschien in staat haar hart te veroveren…

Notting Hill (1999)
De beroemde Amerikaanse actrice Anna Scott komt per ongeluk de weinig succesvolle boekverkoper William Thacker tegen. Ze worden verliefd, maar het samenzijn met één van de populairste vrouwen van de wereld blijkt voor William niet gemakkelijk.

Beauty and the Beast (1991)
Een prins wordt door een heks gestraft voor zijn slechte gedrag en in een beest veranderd. Om weer mens te worden, moet hij zorgen dat er iemand verliefd op hem wordt. Belle komt in de handen van het Beest en hij houdt haar gevangen. Maar toch bloeit er iets tussen hen op.

Lady and the Tramp (1955)
Nadat de mooie, verwende spaniël Lady wordt gered van een bende straathonden door zwerfhond Vagebond, trekken ze samen met elkaar op en worden verliefd. Maar dan belandt Lady door Vagebond per ongeluk in het hondenasiel… 


Boeken


100 kindervragen: liefde en seks
Door: Caroline Costers, Ilse Rotsaert, Olivier Van Gierdeghom
Wordt je hart groter als je verliefd bent? Als je rechtstaand seks hebt, kan je dan zwanger worden? Maken ze gaatjes in de borsten zodat baby’s kunnen drinken? Een boek met 100 vragen over verliefdheid, seks, homoseksualiteit en meer, allen voorzien van een helder en duidelijk antwoord.

Hoe overleef ik mijn eerste zoen?
Door: Francine Oomen
Rosa wordt voor het eerst verliefd! Maar verliefd zijn is nog helemaal niet zo makkelijk. Dit boek staat boordevol tips over verliefdheid. Over frisse adem, versiertips voor beginners en gevorderden, over liefdesverklaringen in de chatbox. Maar ook over nee durven zeggen en erachter komen wat je wel en niet wilt. Voor iedereen die voor het eerst verliefd is, of van plan is het te worden!

Liefde, wat is dat eigenlijk?
Fulvia Degl’ Innocenti
Wat is liefde? Voor iedereen is het anders. Bijvoorbeeld knuffelen met een kroelvarkentje, de ogen van een vriend zien lachen, het ontkiemen van een zaadje tot een mooie plant of vierenveertig grote ogen en tweeëntwintig open monden tijdens het voorlezen van een verhaal in de klas. Aan de hand van dit boek kun je met kinderen filosoferen over liefde.

Liefde is… tijdloos!
Uitgeverij: Imagebooks Factory Bv
Wie kent ze niet? De kleine, wereldberoemde cartoons die laten zien hoe mooi de liefde kan zijn. Dit boekje presenteert de cartoons in een fris, modern jasje, met de nadruk op de oneindigheid van liefde.

Alleen liefde
Door: Toon Tellegen
Voor de Boekenweek met het thema Liefde in 2002 stelde Toon Tellegen de bundel Alleen liefde samen, met zijn mooiste liefdesgedichten.

Over liefde en hoe het verder gaat
Door: Tormod Haugen
Over liefde en hoe het verdergaat is een gevoelig verhaal in poëtische taal dat voor iedereen herkenbare elementen bevat: voor de wanhopige verliefde, de euforische, de hoopvol gestemde, de schijnbaar onverschillige, de twijfelende….


Fotografie/ Kunstwerken / Tentoonstelling


Take care of yourself
Door: Sophie Calle
“Ik kreeg een email waarin stond dat het over was. Ik wist niet hoe ik moest reageren. Het was alsof het niet voor mij bestemd was. Het eindige met de woorden: ‘Zorg voor je zelf’. Dat advies heb ik letterlijk genomen. Aan 102 vrouwen vroeg ik om de email te analyseren, te voorzien van commentaar, hem om te zetten in dans, in theater. Het te ontleden. Uitknijpen. Voor mij te begrijpen. En te beantwoorden. Het was een manier voor mij om tijd te nemen voor het uit elkaar gaan. Op mijn eigen tempo. Een manier om voor mezelf te zorgen.”

Manic / Love / Truth / Love
Door: Jordan Wolfson
Het Stedelijk presenteert de Amerikaanse kunstenaar Jordan Wolfson. De tentoonstelling bestaat uit 2  delen. Deel 1 is te zien van 27 november t/m 29 januari, op 18 februari 2017 opent deel 2. In beide presentaties staan spectaculaire animatronic wezens centraal; fascinerende, angstaanjagende, door computers aangedreven mensfiguren, die interactie aangaan met het publiek. Ook zijn er videowerken en digitale schilderijen te zien.