Maas theater dans podium

TUIN&KEUKEN

In de nieuwe rubriek TUIN & KEUKEN geven de moestuiniers, thuiskoks en balkonkwekers van Maas jou tuinier- en kooktips in quarantaine. Dit om je alvast lekker te maken voor De wilde keuken, ons zomerproject vanaf augustus.

Dorien’s tuin: Hop

Dorien’s tuin: Weegbree

 

Dorien’s tuin: Paardenbloemzalf maken (deel 1)

Dorien’s tuin: Dovenetel

Thai Thursday met Art: Som Tam Thai (Papaya Salade)

Ingrediënten:
– 1 onrijpe groene papaya
– 1 winterpeen
– 5 cherry tomaatjes
– 60 gram sperzieboontjes
– 2 kleine rode pepers
– 1 teentje knoflook
– 1 limoen
– half blok palmsuiker
– 1,5 el vissaus

Optionele rauwkost:
– spitskool
– snijbonen

Tips:
– De groene papaya is een onrijpe papaya. Deze variant is hard en dat is juist goed. Vaker vind je dit in de toko’s. Zo niet, vraag dan je lieve groenteboer of hij/zij deze voor je wilt bestellen.
– Vervang de vissaus eventueel met een lichte sojasaus.
– Maak foto’s van je gerecht en stuur ze op naar info@maastd.nl (of gebruik #maastd)
– Volg Art op Instagram voor meer kookinspiratie (en dansinspiratie)

Doriens tuin: Zevenblad

Recept Zevenbladpesto:
Ingrediënten
3 flinke handen zevenblad alleen de blaadjes (hoe jonger, hoe beter); 1 teentje knoflook fijngesneden; 40 gram pijnboompitten; 60 gram parmezaanse kaas geraspt; olijfolie; citroensap naar smaak; peper en zout naar smaak

Bereidingswijze
Rooster de pijnboompitten lichtbruin in een droge koekenpan en laat deze vervolgens afkoelen. Maal in een keukenmachine de zevenbladblaadjes, pijnboompitten, knoflook, en Parmezaanse kaas met een beetje olijfolie tot een gladde massa. Voeg zoveel olijfolie toe totdat je de voor jou gewenste dikte hebt. Breng de pesto nu op smaak met een beetje citroensap, peper en zout.

Thai Thursday met Art: Thaise Groene Curry (Keng Kieuw Waan)

Ingrediënten:
3 el groene curry pasta
(Extra ingrediënten voor de curry: 1 stengel citroengras, 1 kleine laos, 1 sjalotje, 1 teen knoflook, 3 limoenbladeren, limoenschil en 2 groen/rode pepers)
150 gram tofu
550 ml kokosmelk (nog beter: 2 kleine blikjes van 270 ml)
2/3 Thaise aubergine
100 gram erwt aubergine
1 blikje bamboestrips
1 bosje Thaise basilicum
1 blok palm suiker
2 grote rode pepers
1 kleine rode peper
3 el soja saus
200 ml water

Tips:
– Vaak zijn currypasta’s uit de supermarkt een stuk milder dan een echte Thaise curry, dus Art voegt nog extra kruiden toe om de curry was krachtiger te maken. Maar dit is natuurlijk optioneel.
– Als je geen Thaise aubergines kan vinden vervang ze dan met sperzieboontjes, bloemkool, zoete puntpaprika of broccoli. Gebruik niet meer dan 3 soorten groenten en het liefst vers.
– Serveer met witte pandan rijst.
– Ben je trots op je kookcreatie? Stuur ons je foto!

Dorien’s tuin: De Paardenbloem

Thai Thursday met Art:  Phad Thai Koeng (zonder Koeng)

Ingrediënten:

De saus:
3 el tamarindepasta
3 el natuur azijn
4 tl suiker
1,5 blokje palm suiker
12 el lichte sojasaus
1 tl zout
2 grote sjalotjes
2 el sriracha chili saus (optioneel)
2 el zonnebloem olie

Het gerecht:
150/200 gram rijstnoedels
100/150 gram tofu
200 gram taugé
1 wortel
5 bosuitjes
2 eieren
3 el zonnebloem olie
Water

Garnering:
1 limoen
Handje ongezouten pinda’s
Chiliflakes/poeder
Overgebleven taugé & bosuitjes

Nog wat extra tips:
– week de rijstnoedels alleen in lauw water
– alle ingrediënten zijn beschikbaar in de meeste supermarkten, dus ook de tamarinde pasta 🙂
– normaliter wordt de Phad Thai saus gemaakt met vissaus ipv soja saus. Kijk zelf waar je zin in hebt.

Is jouw Phad Thai helemaal geslaagd? Stuur een foto van je gerecht naar Maas of gebruik #maasathome.

Dorien’s tuin: Daslook

Thai Thursday met Art:  Tom Ka Kai (zonder kai)

Ingrediënten (voor ongeveer 3-4 personen)
2 citroengras
1 laos wortel
3 citroenbladeren
1 korianderwortel (of de onderste stengel van de koriander)
1 bosui
1 rode peper
2 sjalotjes
200 gr cherrytomaten
150 gr oesterzwammen
500 ml kokosmelk
500 ml water
3,5 el vissaus (of lichte sojasaus, beter geen donkere sojasaus)
4 tl kristalsuiker
1 tl zout
1 limoen (of citroen)

PS: In het filmpje gebruikt Art 2 el vissaus i.p.v. de hierboven aangegeven 3,5 el. Voeg de vissaus (of sojasaus) toe naar eigen smaak!

Dorien’s tuin: Brandnetels

Wil jij Maas steunen in deze bijzondere en moeilijke tijd? Lees hier hoe je een donatie kunt doen.